Campagne Thaise junta voor ontwerp grondwet


Spotprent over het laatste ontwerp Grondwet in Thailand

 

Een Grondwet is de belangrijkste wet van een staat. Zij bepaalt wie de macht uitoefent en op welke wijze. Zij regelt het maken van wetten, de rol van ministers en rechters en de vrijheden en plichten van burgers.

Thailand is nu bezig zijn twintigste Grondwet sinds 1934 op te stellen. In mei 2014 werd de Grondwet van 2007 door een staatsgreep buiten werking gesteld en vervangen door een tijdelijke Grondwet waarin vooral artikel 44 uitzonderlijk is. Dat geeft de heersende junta alle recht op elk ingrijpen in de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht. Bovendien bevat deze tijdelijke Grondwet een amnestie voor alle handelingen en bevelen van de junta en zijn medewerkers.

Een vorig ontwep Grondwet werd in september 2015 door de ‘National Reform Council’ (NRC), gedomineerd door militairen en politie, met 135 tegen 105 stemmen verworpen.

Nu ligt er een nieuw ontwerp Grondwet op tafel van Meechai Ruchupan, de voorzitter van de ‘Constitution Drafting Commission (CDC). Deze kan nog door de ‘National Legislative Assembly’ (NLA) worden aangepast waarna in juli of daaromtrent een referendum zal volgen.

Iedere dag, na het volkslied om 8 en 6 uur, worden op alle nationale televisiezenders een aantal minuten durende uitleg van het nieuwe ontwerp Grondwet verzorgd. Kritiek is niet toegestaan. Tevens zullen militairen op vele plaatsen in Thailand samenkomsten houden met groepen uit de bevolking om het ontwerp ‘uit te leggen’. Dat gebeurde deze week voor het eerst in Ratchaburi.

Later een meer academisch verhaal over dit laatste ontwerp van de Grondwet door de grondwetsdeskundige Khemthong Tonsakulrungruang.

Eerst de spotprent uit het conservatie, de junta welgezinde Thaise dagblad Thai Rath.

 

Tino Kuis, spotprent ontwerp grondwet

 

 

Spotprent van Zia, Thai Rath, 30 januari 2016

Erboven staat ‘goddelijke bekwaamheid…echt perfect en onherroepelijk’

Links staat Meechai met een ‘engelenkind op zijn rechter arm en een hamer in zijn linkerhand

In de doodskist staat ‘editie….hoofd bevolking onzichtbaar’

Op het lijk staat ‘democratie’

Op het voeteneind van de kist ‘dit heeft Meechai ontworpen 2559 (2016)’

De soldaat houdt een afbeelding van het Democratie Monument vast, er naast staat ‘grondwet van de Junta’

Op de rug van de soldaat ‘geef geluk terug aan de bevolking’

Het muisje linksonder zegt ‘schepping of verwoesting’


Tino Kuis
Over Tino Kuis 135 Artikelen
Tino Kuis. gepensioneerde huisarts, woont in Zutphen. Na zijn opleiding werkte hij drie jaar als tropenarts in Tanzania en daarna vijfentwintig jaar als huisarts in Vlaardingen. Hij heeft in Nederland drie volwassen kinderen. Tino verbleef van 1999 tot 2017 in Thailand. Zijn 18-jarige Thaise zoon studeert in Chiang Mai. Tino heeft zich gespecialiseerd in Thaise taal, cultuur en geschiedenis.