Cambodjaanse bewind kijkt voor wet majesteitsschennis naar Nederland en Thailand

Redactie, Cambodja, Wet majesteitsschennis. Sihamoni
Koning Norodom Sihamoni

Cambodja kijkt voor wetgeving over majesteitsschennis naar de voorbeelden van Nederland, Japan en Thailand. Volgens de Cambodjaanse minister van binnenlandse zaken Sar Kheng dient het land zijn koninklijke familie beter tegen beledigingen en kritiek te beschermen. Cambodja heeft nog geen wet op majesteitsschennis zoals Nederland en Thailand, verandering van de strafwet moet daar volgens de minister verandering in brengen, zei hij deze week volgens de Phnom Penh Post.

Formeel heeft de Cambodjaanse bewindsman gelijk. Alle drie de genoemde landen stellen belediging van de vorst of diens familie strafbaar. Maar hij vergelijkt wel appels met peren. De uit 1881 stammende Nederlandse wetgeving stelt maximaal vijf jaar of een geldboete op belediging van het koningshuis. Maar die maximumstraf wordt nooit uitgedeeld. In Thailand gelden straffen van drie tot maximaal 15 jaar, waarbij zelfs het plaatsen van een Facebook like onder een te kritisch geacht BBC-profiel van de nieuwe koing jaren cel opleverde.

Redactie, Cambodja, Wet majesteitsschennis. Norodom Sihamoni
Fuck koning, fuck koningin, fuck koningshuis,  schreeuwde anarchist in 2015 bij actie tegen Zwarte Piet! OM eiste €500 boete, veel kladprotest volgde
Foto van SecJure.nl

In Nederland werd in 2016 een Kampenaar tot dertig dagen celstraf waarvan de helft voorwaardelijk veroordeeld omdat hij de koning op Facebook voor een ‘verkrachter, moordenaar en dief’ had uitgemaakt. Ook trukeerde hij een foto zodat het leek alsof Willem-Alexander werd onthoofd door leden van Islamitische Staat. In de acht veroordelingen tussen 2000 en 2012 vielen boetes of taakstraffen. De Tweede kamer is overigens in meerderheid voor afschaffing van de wetgeving op majesteitsschennis.

Het is niet de eerste keer dat in Cambodja wordt overwogen majesteitsschennis strafbaar te stellen. Eind vorig jaar werd Thailand gevraagd om opsporing van een van de drie mannen die de 42-jarige koning Norodom Sihamoni op een foto als homoseksueel hadden afgebeeld. De vorst, een zoon van de bekende koning Norodom Sihanouk (Norodom is de familienaam), volgde in 2004 zijn vader op. Sihamoni is vrijgezel en van zijn in 2012 overleden vader is de gevleugelde uitspraak Sihamoni heeft vrouwen lief zoals hij van zijn zusters houdt..

Cambodja, Verkiezingen, Seksslavinnen
Hun Sen op het Wereld Economisch Forum

Vorig jaar liet Cambodja weten Thaise verzoeken om uitlevering van naar Cambodja gevluchte Thais die beschuldigd zijn van majesteitsschennis te zullen honoreren. In het land zelf staat volgens artikel 446 van de strafwet maximaal zes maanden gevangenisstraf op belediging van de majesteit. Echter, in het steeds repressiever wordende klimaat in Cambodja wordt verscherping van dit soort wetgeving gezien als teken aan de wand. De Cambodjaanse leider Hun Sen heeft in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar juli de oppositie zo goed als uitgeschakeld. Vorige maand werd de grootste oppositiepartij, Partij voor Nationale Redding, op bevel van de rechter ontbonden.

Critici van Hun Sen achten het niet uitgesloten dat nieuwe wetgeving op majesteitsschennis politiek door hem zal worden gebruikt om tegenstanders uit te schakelen. Hun Sen is als premier symbolisch bevestigd door het staatshoofd, de koning.  Geef zo’n wet een brede interpretatie en ieder die kritiek op Hun Sen heeft kan worden aangeklaagd voor majesteitsschennis’, citeerde de Phnom Penh Post docent internationale betrekkingen Paul Chambers van de Thaise Naresuan Universiteit met verwijzing naar de Thaise situatie.

Zie ook: https://www.trefpuntazie.com/jatupat-geen-vertrouwen-thais-rechtssysteem/

Bronnen: Bangkok Post, Asian Correspondent, The Nation, SecJure, Wikipedia

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

3 Comments

  1. Aangetekend moet worden dat iedere overtreding van de wet op majesteitsschennis wordt geteld zodat de totale strafmaat kan oplopen tot meer dan vijftig jaar.

    (Reactie van inzender door redactie ingekort vanwege aanpassing en toegevoegde verwijzing in het artikel)

    • Laat ik toch nog even het volgende duidelijk naar voren brengen. Vrijwel alle aanklachten en veroordelingen (beide ongeveer honderd per jaar hoewel moeilijk te schatten omdat ze vaak in het geheim plaatsvinden) voor majesteitsschennis in Thailand (beledigen of kritiseren van de koning, de koningin, de regent of de kroonprins) gaan over het vertellen van de waarheid wat het koningshuis betreft en niet over het schenden van hun waardigheid. Meestal om politiek doeleinden zoals bovenstaand artikel al opmerkt.

  2. Opmerkelijk dat Cambodja Thais die gevlucht zijn naar Cambodja vanwege majesteitschennis wil uitleveren aan Thailand. Toen ik een paar jaar geleden in Cambodja was, lag in de boekwinkel van het vliegveld ‘The king never smiles’ van Paul M. Handley. Dat boek is in Thailand verboden vanwege majesteitschennis.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.