Cambodja wint eerste druppel olie. Thailand buitenspel gezet


Cambodja heeft eerste druppel olie gewonnen voor kust Sihanoukville
Olieplatform voor de Cambodjaanse kust

Cambodja heeft begin dit jaar de eerste druppel olie gewonnen. Een nieuwe verworvenheid voor de Cambodjaanse economie juicht premier Hun Sen (68) op zijn Facebook-pagina. Hij noemt het olieveld de gift van het nieuwe  jaar 2021.

Het land van circa 17 miljoen inwoners is een van de armste in het zuidoosten van Azië en hoopt op forse inkomsten dankzij de olie. Het heeft een meer dan 400 kilometer lange kust aan de Golf van Thailand, waaronder de oliereserves liggen. De Amerikaanse onderneming Chevron vond in 2005 al olie voor de kust van Cambodja. De oliemaatschappij kon echter niet tot een akkoord komen met de regering in Phnom Penh over de exploitatie. Later maakte de toenmalige premier Thaksin een principe akkoord, dat beide landen samen deze olievelden zouden gaan exploiteren. Toen Thaksin middels een militaire staatsgreep werd afgezet was dat plan weer van de baan.

Olieveld Sihanoukville

De olie waar Hun Sen zo blij mee is, komt uit een olieveld voor de kust van de havenstad Sihanoukville. Het wordt gewonnen door de Singaporese onderneming KrisEnergy. Volgens deze onderneming is de winning mede te danken aan de regering van Cambodja. Die heeft goed werk verricht om de internationale operatie in de Golf van Thailand mogelijk te maken, zegt de maatschappij, ondanks alle coronabeperkingen. KrisEnergy gaat ervan uit dat ze 7500 vaten ruwe olie per dag oppompt. Het is echter relatief weinig in vergelijking tot wat buurlanden Thailand en Vietnam oppompen uit de golf of een grote oliestaat als Rusland met ruim 10 miljoen vaten per dag.

Productie van olie

De bescheiden productie van olie zal naar verluidt ongeveer 500  miljoen Amerikaanse dollar per jaar opleveren. Het BBP per hoofd van de bevolking is rond $1.500. De Cambodjaanse regering gaat ervan uit dat de inkomsten stijgen als er nieuwe putten worden ontwikkeld na de eerste fase van het project. Hun Sen noemt de olieproductie ‘een zegen’ voor het land.

Maar, Cambodja is een van de meest autoritaire en corrupte landen in Zuidoost-Azië. Waar de premier en consorten alle macht naar zich hebben toegetrokken na de verkiezingen in 2018. En vervolgens van Cambodja een pseudodemocratie maakten. Dus het valt nog te bezien of de bevolking daadwerkelijk gaat profiteren van de nieuwe olieproductie.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 722 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*