Cambodja. Wat Phnom: de navelstreng van Phnom Penh

Bert Vos. Wat Phnom: de navelstreng van Phnom Penh

Het is nog vroeg in de ochtend in Phnom Pen als de tuktuk mij afzet bij Wat Phnom, een van de oudste tempels van de Cambodjaanse hoofdstad. De hitte overvalt mij nu al wanneer ik de hoge trap oploop naar de hoofdingang van de stupa die over de stad uitkijkt. De stilte in de hal is een verademing na de rit door het drukke toeterende verkeer.

Bij binnenkomst word ik meteen geconfronteed met een levensgrote Boeddha uit de Angkor-periode die van beneden naar boven kleurrijk beschilderd is. Hij wordt omringd door kleinere boeddha’s met voor zich kleine offerschalen waar vervrommelde bankbiljetten en munten voor het oprapen liggen. Giften voor een goed leven, geluk, kinderen of andere wensen.

Wat Phnom

Voor de boeddhistische Khmerbevolkig is Wat Phnom heilig. Vooral om de legende die eromheen hangt. Ooit, bijna Bert Vos. Wat Phnom: de navelstreng van Phnom Penh600 jaar geleden, woonde in deze streek mevrouw Yeay Ping. Een rijke dame van Chinese afkomst. Haar naam verbasterde in de loop der jaren tot Penh. Op een dag zag ze een kokiboom in de rivier drijven. Die spoelde aan en daarin lagen vier bronzen boeddhabeelden. Ze beschouwde dit als een teken van Boeddha. Hij wilde klaarblijkelijk een nieuwe woonplaats. Daarom liet zij in 1373 een heuvel opwerpen van 27 meter hoog en creëerde daar een heiligdom met bronzen beelden en andere kostbare voorwerpen.

Deze heuvel is het de huidige Wat Phnom (Phnom betekent berg.) In 1434 kwam Koning Ponhea Yat aan de macht. Hij stichtte de stad aan de Tonlé Sap rivier en gaf het de naam Phnom Penh. De aanbeden stupa bevat onder meer de overblijfselen van Ponhea (1405-1476.)

Beet Vos. Wat Phnom: de navelstreng van Phnom PenhHeilige mannen

Binnen is het tijdens openingstijden altijd druk. Met Cambodjanen die bidden en offeren. Hordes toeristen vergapen zich aan de schilderingen en honderden beelden. Toch hangt er een serene sfeer. Rondom de tempel en op het terrein zelf stikt het van de waarzeggers, gebedsgenezers, bedelaars en ‘heilige’ mannen. Mannen en vrouwen met kooitjes vol schetterende vogeltjes spreken de bezoekers aan. Als je een vogeltje ‘koopt’ en weg laat vliegen zal je dat geen windeieren leggen, zo verzekert een glimlachende dame mij. Ik heb weliswaar te doen met de beestjes in deze hitte, maar laat dit toch langs me heen gaan.  Daarbij, ze zijn getraind om weer bij het baasje of vrouwtje terug te keren.

Beschermende geest

Bert Vos. Wat Phnom: navelstreng van Phnom PenhWat Phnom is het hart van de stad. En met ruim 25 meter boven zeeniveau het hoogste punt. Onderaan de heuvel staat een reusachtge klok aan de zuidkant die s’avonds wordt verlicht. Het heiligdom is in de loop van eeuwen vaak herbouwd. Elke wederopbouw was weer mooier dan vorige. Er is een altaar ingericht, speciaal voor de geest van Yeay Penh (grootmoeder Penh).

De inwoners van Phnom Penh beschouwen haar als de krachtige beschermende geest van de stad, Ze aanbidden haar en vragen de beschermster om hulp bij belangrijke beslissingen. Het geloof in hogere machten buiten ons om wordt gemixd met het praktiseren van het boeddhisme.

Dagje tempels in Phnom Penh

Ik wandel naar de zijkant. Laat de meute achter mij. Via een brede kronkeltrap loop ik naar beneden. Op een paar Bert Vos. Wat Phnom: navelstreng Cambodjapicknickende Cambodjanen na, op een van de brede stenen trapleuningen, is er niemand te bekennen. Beneden staan de tuktuks in rangorde opgesteld, hun klanten op te wachten die een dagje tempels in Phnom Penh hebben geboekt. De beste en goedkoopste manier om de stad te bezichtigen.

Ik zie mijn chauffeur in zijn roodgeblokte overhemd naar de hoofdingang kijken. Hij schrikt op als ik hem van achter benader en op zijn schouder tik. Op naar de volgende. Maar, zoals verwacht, zal geen enkele tempel wat mij betreft Wat Phnom overtreffen.

Bert Vos
Over Bert Vos 112 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*