Waarom ik Cambodja boven Thailand verkies

Phnom Penh Silk Island. Foto: Bert Vos.

Al een tijdje heb ik het gehad met Thailand. Gewoon omdat ik het er niet meer leuk vind na 28 keer. Drie keer buurland Cambodja heeft mij over de streep getrokken. Ook al heeft Siam meer bezoekers en is het nog steeds een van de meest populaire vakantielanden. Maar toch. Hieronder persoonlijke redenen waarom ik het zogeheten Kingdom of Wonder boven Thailand verkies.

Thailand heeft de officiële titel ‘Land of Smiles’. Toch steekt Cambodja wat dat betreft de Thai naar de kroon. Okay, daar zijn ze ook zachtaardig, behalve als je een probleem met ze hebt. Maar Cambodjanen zijn toch vrijgeviger, openhartiger, vriendelijker en dusdanig gastvrij dat bezoekers zich altijd thuis voelen.

Thailand was ooit eens goedkoop. Echter, de prijzen zijn gestegen en daarnaast is er een snel groeiend massatoerisme. Ook niet altijd even aangenaam. In Cambodja kost het bier nog 50 cent, straatvoedsel een paar dollar en ook in de betere restaurants betaal je voor een uitgebreide maaltijd net zoveel als in Nederland voor een frietje met kroket. Ook is het nog eens goedkoop om rond te reizen en de slaapaccommodaties zijn absoluut geen aanslag op je portemonnee, vooral als je buiten Phnom Penh bent.

Uitstraling

Strandventer. Foto: Gerard Vonk

Vertel ik iemand dat ik naar Thailand ga, dan is de kans groot dat diegene er ook geweest is. Bij het noemen van Cambodja (‘waar ligt dat?’) is de kans veel kleiner. Hoewel het Koninkrijk in populariteit stijgt, heeft het toch nog veel meer uitstraling dan Thailand. Het heeft weinig van zijn authenticiteit verloren. Alhoewel het natuurlijk de vraag is hoe lang dat zal blijven.

Angkor Wat

Ook Cambodja heeft toeristenvallen, zoals Angkor Wat met een miljoen bezoekers per jaar. Persoonlijk heb ik er niet zo veel mee, maar dat kan ook met een soort van tempelmoe te maken hebben. Maar de rust vinden is nog steeds veel gemakkelijker in Cambodja dan in Thailand, waar zo’n beetje elk strand of leuke plek door hordes mensen is ontdekt. Niet allemaal natuurlijk. Maar wel veel.

Maar heb je zin in een afgelegen onbewoond eiland? Huur een boot en ga voor een dag naar een van de kleinere eilanden bij Sihanoukville of het paradijselijke oord Kho Ta Tiev. Of wil je wat tijd alleen in de jungle? Ga naar de Cardamoms. En zin in een tempel bijna helemaal voor jezelf? Ga dan naar Preah Vihear. Voor veel info van medereizigers ga naar Inside Cambodia van mijn vriend Bart Kwantes, die zijn hart aan het land heeft verpand.

Column: Waarom ik Cambodja boven Thailand verkies
Wat Phnom, Phnom Penh. Foto: Bert Vos.

Visum

Wil je langer op een plek blijven of je backpack-avontuur verlengen? Dat is gemakkelijker dan in Thailand, waar ze de toeristen steeds meer op de hielen zitten. Net als Thailand krijg je een 30-dagen visum bij aankomst. Maar in Cambodja kan deze uitgebreid worden naar een, drie, zes of twaalf maanden, waarbij je het land niet hoeft te verlaten. En daarbij, wat ik niet verwacht had, hebben de Khmer de beste WiFi in Zuidoost-Azië. Te danken aan de obsessie voor Facebook en YouTube en dus overal beschikbaar, van de koffietent en restaurants tot enkele bussen zoals Giant Ibiss (een aanrader).

Vooral de jongere generatie, en dat wordt de meerderheid, spreekt Engels. Dat vereenvoudigt in de steden het vinden van een tuk-tuk, bestelling doen in een eettent, een batterij of lens kopen voor je camera of informatie inwinnen. Zoveel eenvoudiger dan in Thailand, (toevallig spreek ik een soort van steenkool-thais dus ik red me wel), waar slechts weinigen de Engelse taal machtig zijn. In de provincies is dit wel vaak een probleem, maar dat maakt het juist uitdagender, zeg ik maar.

Column: Waarom ik Cambodja boven Thailand verkies
Markt Phnom Penh. Foto: Bert Vos

Koopjes in Cambodja

Voor koopjes is Cambodja dé plek om te zijn. Ik zelf interesseer mij daar niet voor en natuurlijk betalen buitenlanders altijd meer dan de lokale bevolking. En al helemaal in Thailand. Daarentegen, Cambodjanen zijn sneller bereid  hun prijzen te verlagen dan die van hun buren. Een tuk-tuk-ritje naar de markt, bijvoorbeeld The Russian Market, kan een  geld besparend uitje betekenen.

Bosolifanten

Reizen buiten de gebaande paden kan betekenen: in een taxi op een netwerk van bumpy weggetjes, met acht andere Cambodjanen plus bagage waar plek is voor zes, en toch blijft het gezellig (meestal.) Of achterop een motorfiets, die door waterplassen scheurt en door de bossen meandert. Het kan ook betekenen dat je ineens staat te keuvelen met mensen van een inheemse stam in de bergen of dat er een kudde bosolifanten onverschillig langs je heen wandelt.

Dat is allemaal mogelijk in Cambodja, het Kingdom of Wonder, wat qua oppervlakte te overzien is en waar alles beter bereikbaar wordt doordat er steeds meer geïnvesteerd wordt in de infrastructuur. Of dat altijd een zegen is, dat valt nog te bezien.

Column: Waarom ik Cambodja boven Thailand verkies
Voor als er op de brommer echt geen plaats is voor mens of dier.

Verwarring

Verder is het gewoon een land dat mij steeds weer in verwarring brengt. De vele bezienswaardigheden, de vriendelijkheid daar waar je het niet verwacht, families van zes personen die op een motor zitten, een bizarre bewegwijzering, tientallen kippen die aan de achterkant van de moto zijn vastgebonden, tuk-tuks volgeladen met matrassen, bedden, zakken rijst, mensen, of weet ik veel wat. Het straatbeeld, de armoede en contrasterende rijkdom.

En vooral hoe het volk met zijn geschiedenis om gaat, zoals de Killing Fields periode en men er toch iets probeert van te maken en steeds weer opkrabbelt. Je blijft je verwonderen. Echt waar.

Eerder geplaatst op 24 juli 2019

Lees ook: International Living Magazine: Expats verkiezen Cambodja boven Thailand

Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

10 Comments

 1. Helemaal mee eens Bert,
  Ook ‘n keer in Pattaya geweest voor 3 dgn en het is enkel uitgedeid, belabberde infrastruktuur en rioolpijpen die nog steeds in zee geloosd worden. Maar bier is er goedkoop, als je dat belangrijk vind?

  • Ik weet het. Pattaya is natuurlijk geen Thailand. En nee, ik vind goedkoop bier niet belangrijk. Maar zo nu en dan wel leuk meegenomen.

 2. Elke keer, wanneer ik met toeristenstempel én verlenging, na 2 mnd Siam uit móét is Cambodia ‘n verademing. Ik fiets van Ubon naar het Zuiden kom langs SiemReap. Paar dgn en evt even naar PP.
  Doe dit al zo’n 12 jaar, tweemaal jaarlijks, wanneer ik overwinter in Thailand. ‘t Verveelt nooit

 3. Het verbaast me dat bij vergelijkingen altijd geld op de eerste plaats komt, niet het geluk dat je in dat land denkt te vinden. Ik kan me voorstellen dat voor een alcoholist de prijs van het bier belangrijk is maar toch niet alle expats zijn alcoholist?
  Voor het overige zou ik willen opmerken dat Cambodja corrupter is dan Thailand en het regiem van Hun Sen te vergelijken is met een (‘democratisch’ gekozen) junta.

 4. Het verschil in prijsniveau komt hier ter sprake. Het is dan altijd interessant om objectieve gegevens erbij te halen, zoals de op Wiki-basis georganiseerde website https://www.numbeo.com/cost-of-living/rankings_by_country.jsp.

  Dan zie je dat er niet zo veel verschil is in de kosten van levensonderhoud tussen Thailand en Cambodja. Wel zie je in de laatste kolom dat de gemiddelde Thai meer dan driemaal zo veel koopkracht heeft als de doorsnee Cambodjaan.

  Voor het verschil in prijsniveau zou ik dus niet naar Cambodja gaan. Daar komt bij dat een AOW’er 50% van zijn AOW moet inleveren als hij in het land van de Khmers gaat wonen. Dus alleen als de prijzen in Cambodja meer dan 50% lager liggen dan die in Thailand, heeft het voor hem zin om emigratie te overwegen. Maar dat is zoals gezegd bepaald niet het geval.

 5. De beste manier om te besluiten in welk land je zou willen wonen is on de mooiste en beste zaken in het land van je voorkeur te vergelijken met de slechtste en vervelendste zaken in een ander land. Je moet dan vooral letten op de volgende aspecten: 1 laagste prijzen met name van bier 2 lage lonen 3 autoritair regime om rust, reinheid, regelmaat en orde te waarborgen 4 glimlachende, onderdanige bevolking 5 meeste respect voor buitenlanders. De keuze tussen Pattaya in Thailand en een dorpje in Cambodja in dan niet zo moeilijk! Hoewel ik iemand hoorde klagen over de kraaiende hanen om 4 uur ’s nachts in Cambodja!

 6. Tsjaa, ik voel met je mee Bert. Dit soort overdenkingen hoor en lees ik steeds vaker.
  De Baht is veel te duur, maar ook veel andere prijsstijgingen. Een voorbeeld is een stukje kaas van 250 gram. Dat kostte een paar jaar geleden minder dan 100 baht, terwijl je er nu 209 baht voor moet af tikken. De visum regels worden ook steeds lastiger, zo moet je als je een weekend weggaat dat melden bij immigration. Het voelt niet als ‘welkom farang’. Ik denk dat ik ook best in Cambodja zou kunnen wonen, maar ja, met een echtgenote en een schoolgaand kind is dat moeilijk bovendien heb je hier alles, o.a. een huis. Maar Cambodja heeft ook wel zijn nadelen, een goed stuk om te lezen is dit: https://bangkokjack.com/2019/06/15/how-to-retire-in-cambodia/

  Blijf ons op de hoogte houden van je reizen naar Cambodja.

  Berthy

 7. Beste Bert,

  Goedemorgen. Tja, als je Pattaya gewend bent dan kan ik me voorstellen dat Cambodja een verademing is. Ik woon al 28 jaar in Thailand. Ik ben heel vaak in Cambodja geweest en heb het er altijd naar mijn zin. Ik kan me echter niets bedenken dat in Cambodja beter is dan in Thailand, afgezien van de visum wetgeving en de prijs van het bier. Ik moet er niet aan denken in Cambodja te wonen. In Chiang Mai lunch ik overigens elke dag nog steeds voor 40 Baht.
  Ik citeer: “Maar de rust vinden is nog steeds veel gemakkelijker in Cambodja dan in Thailand, waar zo’n beetje elk strand of leuke plek door hordes mensen is ontdekt.” Dan kijk je echt niet verder dan je neus lang is. Toerisme is in Thailand geconcentreerd op een aantal plekken. Rust vinden in Thailand is erg makkelijk. Het barst van de prachtige plekken en stranden in Thailand waar vrijwel geen toerist komt. Ik kan je wel wat tips geven.

  Als je je buiten de gebaande paden begeeft zijn de mensen in Thailand even aardig als de mensen in Cambodja, is mijn ervaring. Cambodja een koopjes paradijs? Voor wie dan? Ik zou niet weten wat ik er zou moeten kopen. Buitenlanders betalen niet altijd meer dan de lokale bevolking in Thailand. Dat is echt onzin.
  Thailand is een veel mooier land dan Cambodja.

  Veel plezier in Cambodja!
  Groetjes
  Frans

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*