Cambodja. Verkiezingen ‘democratische coup’. Een analyse.


Bert Vos. Verkiezingen Canbodja, Democratische coup
Hun Sen op campagne. Foto: Heng Chivoan

Een ‘Democratische coup’. Zo bestempelt Zuidoost-Azië correspondent Michel Maas, de verkiezingen in Cambodja afgelopen zondag. Hun Sen is nu door ‘democratische’ verkiezingen de alleenheerser geworden, schrijft de Volkskrant.

Ook al was er een keuze uit negentien andere politieke partijen, de enige echte kandidaat was Hun Sen. De overige partijtjes, want dat zijn het, bestaan uit meelopers en handlangers van de premier. Om de schijn van democratie op te houden, zo wordt verwacht, zullen een paar van hen een plek toegewezen krijgen in het parlement. Waar ze vervolgens niets te vertellen hebben. Daarnaast worden alle lokale overheden vanaf nu bestuurd door aanhangers van Hun Sen en zijn partij de CPP.

Verkiezingen

De opkomst was historisch hoog, ruim 82 procent. Ondanks de oproep van de oppositie, die voornamelijk in het Bert Vos. Verkiezingen Cambodja: ‘Democratische coup’. buitenland zit, de verkiezingen te boycotten. Angst regeerde bij de verkiezingen. Mensen werden geïntimideerd en bedreigd met ontslag of andere maatregelen wanneer ze niet zouden stemmen. Hun Sen noemde niet-stemmers verraders van het land. En verbergen of je wel of niet naar de stembus was gegaan kon niet.

Verkiezingsinkt

Kiesgerechtigden moesten hun stem bezegelen met blauwe onuitwisbare verkiezingsinkt op hun wijsvinger. Iedereen in Cambodja weet wat er gebeurt met oppositieleden en mensen die kritiek hebben op de overheid, die aan corruptie aan elkaar hangt. Intimidatie, fysiek geweld, gevangenisstraf op een valse aanklacht of nog erger de dood.

Zoals Kem Ley, een populaire en landelijk bekende criticus op zowel de gevestigde macht als de oppositie. Hij werd in 2016 vermoord door pistoolschoten in een koffietent. Iedereen weet, een schone vinger zorgt voor problemen.

Democratie

De onafhankelijke media zijn de mond gesnoerd of verboden en sites van onder meer de Phnom Penh Post, Radio Free Asia en Voice of America waren zondag plat gelegd. De officiële verklaring was dat hun berichtgeving de verkiezingen en dus de democratie zou verstoren.

Verkiezingen Cambodja. Democratische coup
Oppositieleider Kem Sokha

Om te voorkomen dat zijn positie alsnog in gevaar zou komen heeft Hun Sen de laatste jaren tegenstanders vakkundig uit de weg geruimd. De leider van de oppositiepartij CNRP die met steun van de Cambodia National Rescue Party op veel steun uit de bevolking kon rekenen, is in ballingschap in Parijs. Zijn opvolger Kem Sokha verdween in de gevangenis wegens ‘een poging een staatsgreep voor te bereiden’ en de hoogste rechter verbood de CNRP.

De oppositiebeweging behaalde in 2013 44 procent van de stemmen en daarmee 55 zetels in het parlement en kreeg lokale invloed. De CPP verloor 22 zetels. De oppositie bleef stijgen in de polls en Huns Sen werd steeds nerveuzer en agressiever. Zo zei hij in een toespraak voor de televisie dat wanneer men niet op hem stemde er een burgeroorlog zou uitbreken. Door het verbod van de CNRP vorig jaar verloren alle CNPR’ers hun parlements- en lokale zetels en raakten hun politieke functies kwijt. Wat de opmaat was voor een klinkende ‘overwinning’ voor Hun Sen.

De Verenigde Naties, mensenrechtenorganisaties noemen de uitslag een farce en niet serieus te nemen. Landen namen niet eens de moeite om onafhankelijke waarnemers te sturen. Die kwamen uit grote vriend en Hun Sen’s voorbeeld China en maatje Oezbekistan. Waar ze het ook niet zo nauw nemen met mensenrechten en persvrijheid.

Politieke zuivering

Volgens een van de gevluchte parlementariërs van de CNPR, Mu Sochua en nummer twee van de partij, heeft de totale dictatuur zijn intrede gedaan en is de politieke zuivering begonnen. Dat er iets in gang is gezet wat niet meer is terug te draaien, aldus De Volkskrant.

Admin Approved.

Bron: De Volkskrant, Bangkok Post, Phnom Penh Post.


Bert Vos
Over Bert Vos 194 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.