Cambodja. Met dank aan toeristen kinderarbeid in plaats van schoolwerk

Redactie. Cambodja, Kinderarbeid, Massagejongens
De gouden video voor Salik
Schermafbeelding

Thuch Salik, een Cambodjaanse jongen van vijftien, heeft het gemaakt. Eind vorig jaar plaatste een Maleisische toeriste een video van hem op Facebook. Salik kon de toerist in tien talen te woord staan. De video ging viraal. Salik, verkoper van toeristische parafernalia en massagejongen, werd een beroemdheid. Zakenlieden zegden geld toe, hij, zijn moeder en jongere broer – beiden ook actief in snuisterijen voor de toeristen in het tempelgebied van Angkor Wat – haalden de Cambodjaanse televisie.

Een successtory in het straatarme Cambodja. Salik kan inmiddels in zestien talen, waaronder drie Chinese dialecten, tellen. Op het YouTube-kanaal van Channel News Asia verscheen zijn levensverhaal.  Salik is inmiddels een rolmodel voor de meer dan honderd jongens die op de toeristenboten op het meer van Tonle Sap voor vermaak zorgen en aan schoudermassage doen. In de hoop op een fooi van hun cliëntele.

Het succes van Salik toont echter ook de andere kant van de medaille. De straatarme gezinnen van deze kinderen kunnen niet zonder hun inkomsten. De schoolbanken leveren niets op, veel van de pre-pubers zijn in hun jonge levens niet meer dan drie maanden naar school geweest. Daarom adviseert Tho Maneth van de niet-gouvernementele hulporganisatie Friends International/Child Save Movement toeristen de kinderen geen geld te geven. ‘Het moedigt hen alleen maar aan de school te mijden. Het aantal spijbelaars stijgt er door, zeer schadelijk voor de ontwikkeling van de kinderen,’

Friends International probeert in de toeristencentra zoals Angkor Wat de bezoekers bewust te maken van dit probleem. Hun werk wordt echter bemoeilijkt doordat ook in Cambodja een verschuiving op gang is van westerse naar Aziatische bezoekers, vooral Chinese. Dan gaat het om georganiseerde groepsreizen, die moeilijker te benaderen zijn. Ook de taal is (nog) een barrière.

Het advies geef de kinderen geen geld klinkt wat makkelijk in een land waar het gezinsinkomen vaak de €100 per maand niet haalt. Nood breekt wet, kinderarbeid is in Cambodja niet ongewoon. En gedwongen door armoe niet naar school is niet het enige probleem. Cambodja heeft ook het image van paradijs voor kinderhandel en pedofilie. Er is, kortom, alle reden om deze kinderen in bescherming te nemen.

Cambodja, Slavernij, Erik Kuijpers
Kinderarbeid in Cambodja
Foto ©Michael Klinkhamer, Phnom Penh

Een leger van ‘spijbelaars’

Redactie. Cambodja, Kinderarbeid, Massagejongens
Streetwise Cambodia
Foto ©Hans Geleijnse

Volgens beschikbare Cambodjaanse gegevens uit 2014 zijn ongeveer 750.000 kinderen tussen de vijf en 17 jaar ‘economisch actief’. Dit ondanks arbeidswetgeving die moet voorkomen dat mensen jonger dan 12 jaar werken. Het is moeilijk aan de juiste gegevens te komen, maar aangenomen wordt dat er duizenden vaak zeer jonge kinderen op straat leven en werken. Zeker de helft van hen gaat niet meer naar school..

De rumoerige Pub Street van Siem Reap, ’s nachts een kakofonie van lichtzuilen en dreunende bassen uit bars en restaurants, is het werkterrein van kinderen die er de vertier zoekende toeristen niet alleen souvenirs en ansichtkaarten verkopen, maar desgewenst ook drugs. Het is ook het gebeid waar de autoriteiten anders dan bij Angkor Wat geregeld acties ondernemen tegen deze straatverkoop. Jongeren worden dan opgepakt en onder de noemer ‘drugsontwenning’ soms maandenlang opgesloten.

Redactie, Profiel Bert Vos, Hans Geleijnse
Bedelaresje. Foto Bert Vos

‘Telkens als er een hoogwaardigheidsbekleder op bezoek komt, of er een belangwekkend evenement plaatsvindt, worden bedelaars, straatkinderen, prostituees en daklozen uit het zicht gehaald,’ zegt Phil Robertson, plaatsvervanger directeur van Human Rights Watch (HRW) Azië.

Vaak worden ze naar ontwenningscentra voor drugs gedwongen. Daar worden ze geconfronteerd met bewakers die hen misbruiken en belabberd voedsel. De meesten houden zich dan ook gedeisd als er weer eens een hoogwaardigheidsbekleder op bezoek komt. Daarna gaan ze weer de straat op. Het is een vicieuze cirkel, meent Robertson.

Human Rights Watch Asia bracht eerder een rapport uit over seksueel misbruik, dwangarbeid en barbaarse omstandigheden in de ‘ontwenningscentra’.  De faciliteit in Siem Reap is geheim en wordt verondersteld regelmatig meer dan honderd mensen te huisvesten.

 

Bron en video’s: Channel News Asia, YouTube

Ook op Trefpunt Azië: kinderarbeid in Thailand

Redactie
Over Redactie 596 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.