Cambodja volgt Thais voorbeeld met wet majesteitsschennis


Cambodja, Thais voorbeeld, Majesteitsschennis, koning Norodom
Cambodjaanse koning Norodom

De Cambodjaanse regering heeft een wetsvoorstel klaarliggen dat belediging van het koningshuis gaat bestraffen met een geldboete en gevangenisstraf, die kan oplopen tot vijf jaar.

De wet moet nog door het parlement worden behandeld. Omdat de regeringspartij een grote meerderheid heeft zal naar mag worden aangenomen parlementaire goedkeuring weinig problemen opleveren.

Volgens de regering is de wet nodig om ‘eer en reputatie’ van de 64-jarige koning Norodom Sihamoni te beschermen. Koning Norodom treedt weinig voor het voetlicht en speelt geen rol van betekenis in de Cambodjaanse politiek, die volledig gecontroleerd wordt door premier Hun Sen.

Buurland Thailand kent de strengste wetgeving ter wereld op majesteitsschennis, Schending van de wet kan, afhankelijk van het aantal vergrijpen van een beschuldigde, vijftien jaar gevangenisstraf of meer opleveren.  Sinds het aantreden van de militaire junta in 2014 is de wet veelvuldig toegepast vooral, zeggen de critici, om opposanten van het bewind aan te pakken en monddood te maken.

Bron Khaosod.

Zie voor meer achtergrond: Cambodja kijkt ook naar Nederland

Redactie
Over Redactie 632 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

  1. Het gaat dus om de uitvoering gaat men de vijf jaar bij het minste of geringste geven of zoals in Nederland waar ook vijf jaar max. in de wet staat maar die volgens mij nog nooit is opgelegd.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Majesteitsschennis

    Onze waxinelichthouder gooier Erwin L scoorde aardig. [Smiley face] maar die had dacht ik al eens een jaartje ervoor een duidelijke waarschuwing gehad.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.