Cambodja. De steenfabrieken en moderne slavernij

Cambodja, Slavernij, Erik Kuijpers
Kinderarbeid in Cambodja
Foto ©Michael Klinkhamer, Phnom Penh

Uitzichtloze slavernij in Cambodja!

Hoe omschrijf je Cambodja?

Aan de grenzen heuvels/bergen en in het midden een van de zeven grote rivieren uit de Himalaya, de Mekong, en een groot merengebied dat mede door die Mekong wordt beïnvloed.

Waterafhankelijk, en dus is Cambodja gevoelig voor wijzigingen in het milieu. Het hele binnenland is tevens het landbouwgebied van het land waarin de helft van de beroepsbevolking werkzaam is.

Slavernij, Erik Kuijpers

En tel dan mee de grootschalige ontbossing ten behoeve van de grote landbouwbedrijven. Ont-bossing brengt erosie met zich, grondverschuivingen en overstromingen, en probeer dan als keuterboer je gezin maar te voeden.

Onregelmatige regenval betekent dat de keuterboer moet overstappen naar het planten van andere gewassen dan rijst alleen en de kosten daarvan moet hij duur lenen; mislukt de oogst dan zitten de loansharks hem op de nek en rest er, als niet of laag geschoolde kracht, niets anders dan te gaan werken voor de steenfabrieken.

Gebonden aan de steenfabriek; feitelijk slavernij

Die neemt zijn leningen over, verstrekt een plaats om te wonen en wijst de ovens aan en de machines om stenen te vormen. Met de arbeider wordt afgerekend op basis van productie: hij krijgt geen loon maar wordt betaald per steen.

Slavernij, Erik Kuijpers
Steenoven in Cambodja

De arbeidsomstandigheden zijn erbarmelijk en de mensen worden ziek; velen sterven voor hun 50e.

Het werk is verschrikkelijk zwaar, medische hulp moeten ze zelf betalen (= bijlenen….), mensen drogen uit aan ovens die wel 1.500 graden kunnen worden en de gebruikte machines zijn levensgevaarlijk.

Een ander gevaar is het inademen van gevaarlijke gassen want de ovens worden vaak gestookt met resten uit de textielindustrie.

De schulden lopen alleen maar op en dat betekent dat kinderen mee moeten werken en dat op zeer jonge leeftijd. Cambodja heeft wetgeving tegen kinderarbeid en heeft internationale verdragen ondertekend maar dit ‘heeft geen prioriteit’ en kinderarbeid wordt glashard ontkend.

Slavernij, Erik Kuijpers
Kinderarbeid

Als de schuld aan de fabrikant te hoog wordt weigert hij medische hulp te betalen als de kinderen niet hun handtekening zetten onder de overname van de schuld.

Op deze wijze gaat de schuldslavernij van generatie op generatie en blijven generaties mensen werken in middeleeuwse omstandigheden.

En de fabrikant?

Die ‘weet van niks’.

Hij weet niet of wil niet weten dat vrouwen en kinderen meewerken want hij rekent af met de huisvader op basis van aangeleverde stenen. ‘Ik geef alleen maar de spullen’ is het antwoord. Ze ontkennen hun verantwoordelijkheid en ontlopen een veroordeling wegens kinderarbeid.

En de stenen?

Cambodja is booming. De grote steden groeien in hoog tempo en daar zijn stenen voor nodig. En geen bewoner zal zich (willen) realiseren dat er bloed aan die stenen kleeft.

En de toerist? Die weet het niet of wil het niet weten. ‘Mijn pakkie an niet’ is een wel eens gehoorde uitvlucht. Als er maar zon is en de prijzen laag zijn.

 

Bron: abc.net.au

Toelichtingen

Het persartikel over deze vorm van slavernij met alle foto’s en een schokkende video; https://tinyurl.com/y9t9h5qs

Nog een persartikel; https://www.straitstimes.com/asia/se-asia/cambodia-construction-boom-built-on-blood-bricks-and-slavery-report

Slavernij in India in de steenindustrie; https://en.wikipedia.org/wiki/Blood_Bricks_Campaign

Foto’s en prenten

Zwartwit foto’s kinderarbeid in Cambodja: @Michaël Klinkhamer, Phnom Penh

Het koninkrijk Cambodja; wikimedia, curid, 1493322.

Steenoven; wikimedia, curid, 38270870.

Kinderarbeid, steenfabriek, Nepal; wikimedia, curid, 17450228.

Alle foto’s rond de artikelen in de pers zijn van Thomas Cristofoletti en vallen onder zijn copyright en dat van Royal Holloway University of London. Die rechten verhinderen plaatsing hier.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 749 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

3 Comments

 1. Inderdaad Erik,
  En dan lees je van die “lovende” ingezonden mededelingen van de Ned én Belg touristen dat Thailand veel te duur is geworden, afgesnauwd worden en de Thaise glimlach moet dik betaald worden. Maar wíj willen er toch heen.
  In Cambodia bestaan nog échte slaven en er heerst nog échte armoe en de corruptie is daar 10 keer erger dan in Thailand. Maar dát voelt de “tourist” níét in z’n knip. Ik heb nergens in Azië dikkere auto’s rond zien rijden dan in Cambodia, maar wegen aanleggen, ho maar.
  Cambodia hangt aan de laatste mem van de Mekong. Die wordt zó uitgemolken door de Chinezen, die daar de 14e stuwdam in aangelegd hebben! En nu in Laos wordt er weer, door Chinezen betaald, ‘n stuwmeer aangelegd! Het zal wéér langer duren voordat er weer wat vis in ‘t TonléSap-meer zwemt.

 2. Verschrikkelijk dat dit soort toestanden nog steeds bestaan. Als ik deze berichten in buitenlandse kranten lees vraag ik me af wat er binnen Cambodja zelf aan gedaan wordt. Welnu, deze toestanden staan al jaren vermeld in The Phnom Penh Post. De mensenrechten organisatie Licadho in Cambodja besteedde er vaak aandacht aan en hier staat een rapport uit 2007:

  https://www.licadho-cambodia.org/reports/files/120LICADHOWVCChildLaborReport.pdf

  Net als in Thailand worden deze mensenrecht organisaties en NGO’s tegengewerkt, vervolgd en aangevallen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.