Cambodja gebruikt corona-uitbraak voor inperken persvrijheid

Cambodja gebruikt corona-uitbraak voor inperken persvrijheidCambodja gebruikt de corona-uitbraak als excuus om de persvrijheid in te perken. De laatste drie maanden zijn talloze arrestaties verricht onder media-werkers. De aanklacht is meestal ‘nepnieuwsberichten publiceren die onrust onder de bevolking veroorzaken’. Dat zegt Human Rights Watch.

Zelfs het citeren van een toespraak van de premier kan al tot arrestatie leiden. Dit ondervond in april Sovann Rithy, oprichter en online verslaggever van de zender TVFB. Hij meldde dat Hun Sen toegaf dat de regering niet in staat is arbeiders in het informele circuit te helpen. Hij zei dat taxichauffeurs van motorfietsen hun voertuigen maar moesten verkopen voor rijst. De verslaggever gebruikte de woorden van de premier letterlijk in een Facebook-bericht. Daarop volgde de beschuldiging van opruiing en intrekken licentie.

Optreden tegen persvrijheid

Media-organisaties, verslaggevers, redacteuren en rechtenorganisaties moeten voortdurend op hun hoede zijn voor gerechterlijke stappen. Soth Sokprathna, verslaggever bij Voice of Democracy, kiest sinds het hardhandig optreden tegen de oppositie en mediaorganisaties in 2017 voor zelfcensuur, zegt hij. De verslaggever rapporteert voorzichtiger en zorgvuldiger. Mede met hem meerdere collega’s. Daarmee de overheid in de kaart spelend.

Rechtengroepen Licadho en Human Rights Watch registreerden dit jaar minstens 30 arrestaties, verband houdend met vermeend nepnieuws over het nieuwe coronavirus. Veertien arrestaties leidden tot aanklachten en detentie. Onder deze arrestaties vielen ook leden van de oppositiepartij, de Cambodia National Rescue Party, die in november 2017 werd ontbonden.

The Cambodia Daily

Eigen interpretatie persvrijheid

Begin april kondigde premier Hun Sen aan dat iedereen die een mening uit die de aanpak van de COVID-19-pandemie kritiseert  gearresteerd wordt. Hij uitte dreigementen naar een Licadho-medewerker, de man had met Radio Free Asia gesproken over de nepnieuws-arrestaties.

Door de onlangs afgekondigde noodtoestand kan de overheid de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting inperken. Het wetsartikel daarover is zo vaag geformuleerd dat het open staat voor een eigen interpretatie, zeggen rechtenorganisaties. Zij hebben stevige kritiek op de snelle goedkeuring van artikel 5, lid 11: ‘Verbod of beperking van de verspreiding of verspreiding van informatie die angst kunnen veroorzaken’. Reporters Without Borders Press Freedom Index rangschikte dit jaar Cambodja op plaats 144 van de 180 landen in de index.

Verkiezingen

Sinds 2017, na verkiezingen waarbij Hun Sen met een overweldigende meerderheid won, zijn meerdere journalisten voor de rechter gedaagd. Zoals in november 2017 voormalig Radio Free Asia-journalisten Uon Chhin en Yeang Sothearin. Ze worden beschuldigd van spionage. Dit na een verhaal over de kritische houding van de VS over de verkiezingen en het uitschakelen van de oppositie. De rechtzaak sleept nog steeds voort. Tot nu toe is er geen uitspraak en het onderzoek voorafgaand aan het proces duurde anderhalf jaar.

In een andere zaak werd Ratt Roth Mony, een fixer en freelancer, veroordeeld voor opruiing. Hij kreeg een gevangenisstraf van twee jaar opgelegd. De journalist had met het Russische staatspersbureau RT samengewerkt over een verhaal over sekshandel in het Cambodja. Daardoor schaadde hij de reputatie van het land, aldus de aanklagers.

Aun Pheap en Zsombor Peter

Onrust tijdens verkiezingscampagne

De journalisten Aun Pheap en Zsombor Peter (een Canadese freelancer) werden drie jaar geleden opgepakt. Voor onrust zaaien tijdens de verkiezingscampagne. Ze hadden gemeld, in een reportage voor de Cambodia Daily, dat in de provincie Ratanakkiri slechts één door de oppositie geleide gemeente was. De zaak zou in december 2019 pas voorkomen, maar werd uitgesteld. Terwijl Aun Pheap momenteel bij Radio Free Asia in de Verenigde Staten werkt heeft ook Zsombor Peter Cambodja verlaten na de beschuldigingen. Bij een veroordeling kunnen ze maximaal twee jaar krijgen.

Roger Stassen, Censor, KuisheidsgordelHet Cambodian Center for Independent Media klaagt dat de regering het strafwetboek tegen journalisten gebruikt, terwijl het in plaats daarvan de bepalingen van de wet op de persvrijheid accepteert. Waardoor journalisten voor het minste of geringste vervolgd kunnen worden en nieuwslicenties kwijtraken.

Onprofessioneel

Daarentegen vindt het Ministerie van Informatie de gerechtelijke stappen tegen de verslaggevers en mediaorganisaties gerechtvaardigd, ‘omdat ze zich onprofessioneel hebben gedragen’. Volgens het ministerie neemt het aantal mediakanalen juist gestaag toe, wat een indicatie is van de persvrijheid in Cambodja.

Bron: VOA Cambodia/Human Rights Watch

Bert Vos
Over Bert Vos 171 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*