Cambodja: ‘over vijf jaar vrij van landmijnen’

Bert Vos, Mijnen, Cambodja
Foto gepubliceerd op Depolicyblog 

In 2025 moeten alle landmijnen en andere munitie, die in de bodem van Cambodja ligt, opgeruimd zijn. Daarvoor wil de regering premier Hun Sen 406 miljoen dollar bijeenbrengen. De explosieve overblijfselen van voorbij gegane oorlogen en conflicten liggen nog steeds verspreid over een gebied van 1.970 vierkante kilometer in het Zuidoost-Aziatische land.

Ondanks nationale en internationale hulp bij het verwijderen van de explosieven is het aantal slachtoffers gestegen vergeleken met vorig jaar. De Cambodian Mine Action Authority (CMAA) registreerde in de eerste tien maanden van 2019 71 slachtoffers van landmijnen en niet-ontplofte munitie. Een stijging van 42 procent vergeleken met 50 in dezelfde periode vorig jaar. Tussen januari-oktober werden elf mensen gedood, tegen acht in dezelfde periode vorig jaar. Verder raakten 60 anderen gewond, vaak met amputaties als gevolg.

Munitie en landmijnen

Cambodja: ‘over vijf jaar vrij van landmijnen'
Cambodja werd in de jaren ’70 en ’80 hevig gebombardeerd

Regionale en interne conflicten van de jaren 1960 tot eind 1998 maken van Cambodja het land met de meeste mijnen en explosieve overblijfselen in de bodem. Naar schatting 4 tot 6 miljoen landmijnen en andere munitie zijn overgebleven na drie decennia van oorlogshandelingen.

Volgens het deze maand verschenen rapport van de CMAA hebben landmijn- en UXO-explosies bijna twintigduizend mensen gedood en ruim veertigduizend gewond van 1979 tot oktober 2019. Zevenenzeventig procent van de slachtoffers is man, 19 procent kind en 4 procent vrouw, aldus het rapport.

Bedelaars

Door de gebrekkige gezondheidszorg en opvang lopen ruim veertigduizend bedelende gehandicapten door de straten van de grote steden. Voornamelijk in de hoofdstad Phnom Penh, de kustplaats Sihanoukville en Siem Reap, de poort naar de tempels van Angkor.

Cambodja: ‘over vijf jaar vrij van landmijnen'
Bedelaar bij Killing Field Cheung Ek bij Phnom Penh. Foto: Bert Vos

In tegenstelling tot wat de overheid beweert denkt de mijnopruimingsdienst Cambodian Mine Action Centre (CMA) echter dat het ‘ondergrondse’ wapenarsenaal pas over 18 jaar helemaal uit de grond is gehaald. Daarover publiceerde Trefpunt Azië in 2018 een verhaal van fotograaf Michael Klinkhamer, die met de mijnenjagers op stap ging.

Tot die tijd vallen er nog dagelijks slachtoffers. Vooral op het platteland wanneer er weer eens op een projectiel wordt gestapt over wanneer iemand er overheen rijdt.

 

Bron: Xinhua News

Bert Vos
Over Bert Vos 181 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

2 Comments

  1. Zo zie je dat tellingen uiteen lopen. Cambodja zegt het meeste niet-ontplofte springtuig te hebben maar Laos klimt daar met 80 miljoen stuks bovenuit. Of zitten beide persorganen, Xinhua News en New Straits Times, er naast?

    Cambodja en Thailand hebben zich dit decennium nog laten verleiden mijnen te leggen bij de Preah Vihaan tempel in hun ruzie om een paar m2 tuingrond….. Men leert maar langzaam!

    Hoe dan ook, in beide landen moet je op begane paden blijven……

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*