Cambodja: Oppositieleider Sam Rainsy keert terug uit ballingschap

Cambodja, Sam Rainsy
Oppositieleider Sam Rainsy. Foto: RFA

Sam Rainsy, waarnemend oppositieleider in ballingschap van de Cambodja National Rescue Party (CNRP) keert terug. Met in zijn kielzog twee miljoen migrerende werknemers uit Thailand, Zuid-Korea, Japan en andere landen. Aldus de oppositieleider op een bijeenkomst van CNRP-aanhangers in Australië.

Hij wil zoals hij zegt met zijn landgenoten, die in ballingschap wonen en werken in het buitenland, terugkeren naar huis. De CNRP kondigde vorige week aan dat Rainsy en andere hooggeplaatste partijfunctionarissen op 9 november naar Cambodja terugkeren. Dit valt samen met de 66e verjaardag van de onafhankelijkheid van het land dat een Franse kolonie was. Premier Hun Sen heeft gedreigd om de leider in ballingschap op te sluiten als deze in Cambodja aankomt.

Oppositieleider in ballingschap

Tijdens de bijeenkomst deed Rainsy een beroep op alle strijdkrachten om niet te luisteren naar een dictator die zijn eigen volk doodt. Hij pleitte ervoor dat ze juist naast hun landgenoten moeten staan om hen beschermen. Rainsy ontvluchtte eind 2015 Cambodja om arrestatie te voorkomen na politiek gemotiveerde beschuldigingen. Begin juni kondigde de waarnemend leider in ballingschap aan dat hij terugkeert om de democratie in het autoritaire Zuidoost-Aziatische land te herstellen. Met zoveel mogelijk migrantenwerkers waarvan de meeste zich in  Thailand bevinden. “Veel van hen staan klaar om zich aan te sluiten, de democratie te herstellen en de economie te redden”, vertelt een CNRP-vertegenwoordiger in Thailand.

Verkiezingen Cambodja

Phnom Penh. Politiepatrouille. Foto: Bert Vos.

De Cambodjaanse autoriteiten arresteerden CNRP-president Kem Sokha in september 2017. Daarna ontbond het Hooggerechtshof de oppositiepartij en onthief 118 gekozen CNRP-politici uit hun functie. Zij werden verdacht van samenzwering om de regering omver te werpen. Met zijn optreden tegen de politieke oppositie, kritische Ngo’s en de onafhankelijke media baande Hun Sen zich een weg voor zijn Cambodian People’s Party (CPP.) Hij ‘won’ alle 125 zetels in het parlement bij de verkiezingen in juli 2018.

De aankondiging van de geplande terugkeer van Sam Rainsy komt nadat ambtenaren bij de Cambodjaanse veiligheidstroepen hebben aangekondigd dat hij en andere oppositieleiders worden gearresteerd zo gauw ze de grens oversteken. CNRP-aanhangers en activisten in Cambodja en overzee steunen de terugkeer van Sam Rainsy. Bij zijn binnenkomst in het land zullen ze hem escorteren, ondanks bedreigingen van de regering dat iedereen die hem helpt ook zal worden gearresteerd, aldus de CNRP.

Bron: RFA Khmer Service.

Bert Vos
Over Bert Vos 156 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*