Cambodja. Corruptie en houtkap oorzaak plundering bossen

Redactie, Antonin, ONtbossing, Houtkap, Cambodja

Ondanks de verzekering van de Cambodjaanse overheid dat grootschalige kap van het regenwoud tot staan werd gebracht, is de situatie verre van rooskleurig. Volgens een rapport van de internationale organisatie Forest Trends verdwijnt er jaarlijks 1300 vierkante kilometer bos om plaats te maken voor grootschalige landbouwprojecten.

Voor deze projecten werden concessies verleend aan enkele grote binnen- en buitenlandse maatschappijen. Ze beslaan in totaal 2,6 miljoen hectare, wat neerkomt op 14 procent van de totale oppervlakte van het land. Zeker 80 procent van deze projecten bevindt zich in de buurt en soms ook binnen Nationale Parken en ‘beschermde gebieden’ met wat er nog rest van de Zuidoost-Aziatische bossen en hun biodiversiteit. Volgens het rapport van Forest Trends is de ontbossing binnen de parken en de beschermde gebieden tien maal hoger dan erbuiten.

Redactie, Antonin, ONtbossing, Houtkap, Cambodja

Sinds 2011 neemt Cambodja deel aan het Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation programma van de VN (REDD+) en ontvangt in ruil daarvoor financiële ondersteuning. Dat leidde er toe dat in 2016 de Cambodjaanse regering een verbod uitvaardigde op de export van tropisch hardhout. Maar het laat zich aanzien dat dit tot nu toe weinig effect heeft gehad.

Redactie, Antonin, ONtbossing, Houtkap, Cambodja
Op naar Vietnam

In 2017 steeg de export van houtblokken naar buurland Vietnam met 17 procent. De export van gezaagd hout gaf een stijging te zien van maar liefst 60 procent. In totaal gaat het hierbij om een 435.000 kubieke meter tropisch hardhout. Deze cijfers zijn gebaseerd op data verzameld door Forest Trends bij de douane aan diverse grensovergangen tussen Cambodja en Vietnam. De Cambodjaanse minister van Milieu, Say Samal, plaatst vraagtekens bij deze cijfers en beweert, in Cambodja niet ongebruikelijk, dat de kritiek politiek is gemotiveerd.

Redactie, Antonin, Ontbossing, Houtkap, Cambodja
Houtplunder

Maar vorige week nog werden in een National Park drie mensen van Staatsbosbeheer die toezicht moeten houden op de houtkap, neergeschoten. Dit gebeurde toen ze op een illegaal houttransport stuitten onderweg naar Vietnam. Vermoed wordt dat de daders soldaten en mensen van de grenspolitie waren, die onder één hoedje spelen met houtsmokkelaars. De directeur van het park ontkende dat er op grote schaal gekapt zou worden. ‘We hadden dat ene incident, waarbij drie mensen waren neergeschoten. Maar buiten dat is er niets aan de hand,’ zei hij tegen dagblad Phnom Penh Post.

Volgens milieuactivist Ouch Leng is houtexport naar Vietnam de grootste oorzaak van ontbossing in Cambodja, Hij beweert dat veel hout opnieuw geëxporteerd wordt naar Europa. Hij dringt erop aan dat de EU alle import van tropisch hardhout uit Vietnam stopzet ‘om niet verwikkeld te raken in een milieumisdaad voortkomend uit systematische corruptie tot in de hoogste regionen van het land’.

Bron: Forests Trends, Phnom Penh Post

Redactie
Over Redactie 560 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.