Cambodja: Eenzaamste olifant ter wereld straks niet meer eenzaam

Olifant Kaavan gered uit Pakistaanse dierentuin.

Kaavan. Zo heet de 35-jarige Aziatische olifant die vorige maand door een multinationale groep natuurbeschermers vanuit Pakistan naar Cambodja werd gebracht. Als de ‘eenzaamste olifant ter wereld’, volgens de Cambodjaanse media, sleet hij zijn dagen zonder soortgenoten in de Marghazar-dierentuin in  Islamabad. In het Kulen Prum Tep Wildlife Sanctuary in de Oddar Meanchey provincie volgt hij nu een resocialisarieplan.

Meer dan vijf jaar werkten internationale activisten, het Cambodjaanse Wildlife Sanctuary en andere organisaties, samen om de olifant te redden en te bevrijden. Cambodja heeft slechts 400 tot 600 wilde olifanten. De meesten leven in beschermde bosgebieden in de provincies Ratanakkiri en Mondulkiri en in het Kardemoom gebergte.

Emotionele verwaarlozing

De ‘Thailand Save Elephants Foundation’ verzorgd Kaavan de komende drie maanden. Volgens een woordvoerder van het CWS is de olifant nog niet geïntroduceerd in de kudde. Hij moet zich eerst aanpassen aan de andere olifanten en herstellen na vele jaren van lijden en emotionele verwaarlozing. Daarna maakt hij buiten zijn tijdelijke behuizing kennis met drie vrouwelijke olifanten. Wat echter niet lang duurt is de verwachting, want hij is al tot op zekere hoogte gedomesticeerd zegt een foundation-woordvoerder. Voordat Kaavan werd bevrijd verloor hij acht jaar geleden zijn enige partner in de dierentuin en bleef alleen achter de tralies achter.

Olifant in vrijheid. Foto: WAP.

Juridische strijd

Volgens zijn verzorgers doet de nieuwe bewoner het goed in zijn nieuwe leefomgeving. Hij heeft al regelmatig interactie met de andere olifanten die in het gebied wonen. Het team van natuurbeschermers die hem uit de dierentuin in Pakistan haalden voerden een jarenlange juridische strijd. Totdat het Pakistaanse Hooggerechtshof besloot om Kaavan in vrijheid te stellen, voor een beter leven in het natuurreservaat. Waar het intelligente en sociale dier bescherming vindt in plaats van uitbuiting ten behoeve van betalende dierentuinbezoekers.

Eenzaamste olifant

De bevrijding van de ‘eenzaamste olifant ter wereld’ past in een 10-jarig actieplan voor het behoud van wilde Aziatische olifanten in Cambodja. Het project, gefinancierd door de Cambodjaanse overheid, NGO’s en ontwikkelingspartners, kost ongeveer 40,5 miljoen dollar

Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

1 Comment

  1. Vaak hoor je meesmuilend zeggen dat mensen van Zuidoost-Azië alleen een kortetermijndenken aankunnen. Ten onrechte. Dit verhaal met de olifant is een mooi voorbeeld van een langetermijnplanning die perfect gerealiseerd is. Prachtig.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*