Cambodja: Nieuwe zeehaven Kampot in schaduw coronavirus


Cambodja: Nieuwe zeehaven Kampot in schaduw coronavirus
Impressie nieuwe zeehaven Kampot

Voor eind dit jaar is de bouw van een toeristische zeehaven bij de voormalige havenplaats Kampot afgerond. En wordt de haven in bedrijf genomen. Althans, dat is de verwachting in de schaduw van het coronavirus wat alles op losse schroeven kan zetten.

Het megaproject zou eigenlijk in april worden voltooid. Echter, door onvoorziene technische problemen is deze termijn bijgesteld tot later dit jaar. Daarnaast is er de dreiging van het corona-virus die de toekomst onzeker maakt. Zodra de zeehaven is voltooid, en daadwerkelijk in gebruik genomen, moet het project een bijdrage leveren aan het stimuleren van het toerisme. In het bijzonder om het toerismepakket van de provincie Kampot te verbinden met toeristische bestemmingen als Vietnam en Thailand, aldus het Toerismebureau in het naburige Kep. De nieuwe waterwegverbinding zal een welkome toevoeging aan de kust zijn, vindt het bureau. Vooral nu Sihanoukville bij veel toeristen uit de gratie is.

Moderne zeehaven

De autoriteiten gaan ervan uit dat de modern ogende zeehaven meer bezoekers aan Preah Sihanouk, Koh Kong, en de provincie Kep gaat brengen. Met de verwachting dat het nieuwe mogelijkheden voor het toerisme creëert, buiten de huidige populaire bestemmingen zoals het populaire Angkor Archaeological Park. Ook is het een flinke boost voor de werkgelegenheid.

De boten varen niet alleen naar de aangrenzende buurlandenlanden, maar gaan ook de zogeheten Greater Mekong Subregion verbinden. De bouw kostte ongeveer een slordige achttien miljoen Amerikaanse dollar. De financiering gaat via de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB). Die gaf  in 2014 groen licht voor de lening.

Dreiging coronavirus

De nieuwe poort naar de zee, die in het district Tek Chhou ligt, is 300 meter lang en kan schepen met 300 tot 400 passagiers herbergen. Een rapport van de ontwikkelingsbank, over het toerisme in de Greater Mekong Subregion, vermeldt dat de zeehaven 360.000 internationale en binnenlandse toeristen per jaar kan verwerken. Ondanks dat toch even een slag om de arm in het licht van het coronavirus dat alles op losse schroeven kan zetten. Dus hoe dit ambitieuze project zich gaat ontwikkelen is nog maar de vraag.

Bron: Khmer Times


Bert Vos
Over Bert Vos 185 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*