Cambodja: slaan van jonge monniken in tempel leidt tot beroering

Cambodja: slaan van jonge monniken in tempel leidt tot beroering
Jongens in Cambodja gaan vaak voor een korte tijd als monnik door het leven. Foto: Bert Vos.

In en buiten de boeddhistische gemeenschap in Cambodja is beroering ontstaan door een video op Facebook waarop jonge monniken worden mishandeld. Op de beelden van Radio Free Asia is te zien hoe jongens, die op de grond liggen, met een houten stok op de rug worden geslagen. De andere monniken blijven ogenschijnlijk rustig in meditatiehouding zitten.

De zogenaamde correctie, zoals de hoofdmonnik dit noemt, vond plaats in de Reach Bo Pagoda Wat in Siem Reap. Het zou om drie jongens in opleiding gaan. Het slaan en de video heeft geleid tot een onderzoek door de autoriteiten. Een plaatselijke mensenrechtengroepering wil dat recht wordt gedaan aan de slachtoffers van de mishandeling.

Straf en kloosterdiscipline

De novicen op de video krijgen elk 50 keer een stokslag toegediend. Als ‘straf’ voor, wat de hoofdmonnik die de afranselingen toedient noemt, overtredingen van de kloosterdiscipline. In een reactie noemt hij het geen gewelddadige daad, maar slechts een vorm van discipline. Bedoeld om ‘onze studenten aan te moedigen slechte daden achterwege te laten’. De beelden, zie onder, laten echter bruut geweld zien. Het bestuur van de tempel, geschrokken door de ontstane commotie, zegt in een verklaring dat geweld in de toekomst achterwege blijft als een vorm van correctie.

Oudere monniken

In sommige vormen binnen het boeddhisme zijn corrigerende tikken, ook met een stok of lat, niet ongewoon. Kloosterregels staan oudere monniken soms toe de orde te handhaven door jongere monniken met stokken te slaan. Wat dus zo te zien kan uitlopen in veel te hardhandig gedrag. Het opleggen van een taakstraf is ook toegestaan om wangedrag te ontmoedigen. In Cambodja is slaan tegen de wet. Als novices daardoor gewond raken kan een aanklager de hoofdmonnik strafrechtelijk vervolgen.

Boeddhistische monniken in Cambodja volgen voornamelijk de theravada lijn binnen het boeddhisme. Jonge jongens treden vaak voor korte tijd als novicen toe tot boeddhistische kloosters zonder levenslange geloften af te leggen.

Thailand

Ook in Thailand komt wangedrag en mishandeling in kloosters voor. Twee jaar geleden kwam naar buiten dat een abt in Kanchanaburi een novice van 13 jaar oud in de tempel opsloot en zich herhaaldelijk aan hem vergreep. De jongen werd ernstig bedreigd voor als hij dit door zou vertellen. Maar hij raapte al zijn moed bij elkaar en belde zijn ouders. Het verhaal kwam in de media en de verkrachter, een pedofiele monnik, is uit de orde gezet.

Bron: Boeddhistisch Dagblad.

Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*