Cambodja ontkent probleem van georganiseerde kinderprostitutie


Cambodja ontkent probleem van georganiseerde kinderprostitutie
Foto: Terre des Hommes

Cambodja is een belangrijk knooppunt voor de nationale en internationale mensenhandel voor kinderprostitutie. Kinderen die bloot staan aan seksuele uitbuiting worden onder meer verhandeld naar buurland Vietnam en ook binnen Cambodja zelf gekocht en doorverkocht. Daarbij levert de verkoop van maagdelijke meisjes veel geld op. Dat meldt de VN in een onderzoeksrapport op haar website. Het land ontkent de aantijgingen.

Maar in het verlengde van het ontkennen van de inhoud van het rapport treedt Cambodja op tegen organisaties, journalisten en iedereen die dit naar buiten brengt. Zo stuurde een rechtbank in Phnom Penh eerder dit jaar een fixer/vertaler voor twee jaar naar de gevangenis. Hij had meegewerkt aan een documentaire gemaakt over kinderhandel en kinderprostitutie in het Zuidoost-Aziatische land. Nepnieuws, zeiden de aanklagers in hun betoog. Zo betoogt de regering bdat de film het prestige en de waardigheid van vrouwen aantast, is de video een verzinsel en schaadt het de Cambodjaanse eer.

My mother sold meCambodja ontkent probleem van georganiseerde kinderprostitutie

Volgens het VN-rapport (VN-ACT) werd de 48-jarige Rath Rott Mony vorig jaar gearresteerd in Thailand en teruggestuurd naar Cambodja. Amnesty International eiste in mei zijn vrijlating  Hij was met zijn gezin op weg naar Nederland voor de vertoning van de documentaire van Russia Today-kanaal getiteld ‘My mother sold me’. Het gaat over een arm Cambodjaans meisje dat door pure armoede door haar moeder wordt verkocht voor sekswerk. Dat bracht de autoriteiten ertoe de betrokkenen te ondervragen. De overheid beweert dat het meisje en haar moeder 200 dollar ontvingen om te liegen. Maar Russia Today verklaart dat het niet betaalt om mee te werken aan interviews of documentaires.

Cambodja ontkent probleem van georganiseerde kinderprostitutieNepnieuws

Of de bewering van de autoriteiten waar of niet waar zijn. Feit is wel dat het land hardhandig optreedt tegen regeringscritici, waaronder mensenrechtenactivisten en politici van de oppositie. En gebruikt steeds vaker de term Nepnieuws om afwijkende stemmen in diskrediet te brengen. Ondertussen ontwikkelt zich in Cambodja een uitgebreide en grensoverschrijdende handel voor kinderprostitutie en is het een land van herkomst, doorvoer en bestemming geworden. Variërend van kleinschalige opportunistische initiatieven, zoals ouders die hun kinderen aanbieden, tot aan grootschalige georganiseerde syndicaten met uitgebreide handelsnetwerken.

Hoofdpersoon in ‘My mother sold me’ is de 22-jarige Sokha Chan die momenteel in Californië woont. Ze werd in 2014 geïnterviewd over haar donkere jeugd toen ze als zevenjarig meisje voor seks werd verkocht aan een Amerikaan, genaamd Michael Joseph Pepe. Een voormalig marinier die als expat in Phnom Penh woonde. ‘Hij heeft mijn maagdelijkheid genomen,” zegt ze in de film.

 Vooruitgang uitbannen kinderprostitutie

Cambodja ontkent probleem van georganiseerde kinderprostitutie
Foto: Terre de Hommes

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Cambodja nog steeds niet volledig voldaan aan de minimumnormen voor de uitbanning van kinderhandel. Maar merkt in het VN-ACT-rapport wel op dat de ASEAN-lidstaat hier aan werkt of probeert te werken. Onder meer door het vervolgen en veroordelen van mensenhandelaren en opleidingen te geven aan overheidsfunctionarissen op het gebied van rechtshandhaving.

Enkele aanbevelingen zijn om krachtiger op te treden tegen mensenhandel en seks- en arbeidssmokkelaars, waaronder medeplichtige regeringsfunctionarissen, met aanzienlijke gevangenisstraffen. Ook moet de overheid de inbreng van Ngo’s te integreren in het beleid om de voogdij over minderjarige slachtoffers formeel over te dragen, in plaats van tegenwerken. “Als gevolg van de aanbevelingen is het een goed idee als de Cambodjaanse regering de documentaire van Russia Today eens serieus gaat bekijken, in plaats van te doen wat ze nu doet: proberen de zaak een halt toe te roepen.

Conclusies

Hoewel Cambodja pogingen doet om de documentaire af te schilderen als een gecoördineerde leugen en zelfs iemand hiervoor gevangen heeft gezet, neemt dit niet weg dat talloze organisaties erop wijzen dat het land een probleem heeft wat betreft kinderprostitutie. En dan is het weerleggen van afwijkende meningen niet de verstandigste stap, aldus een van de conclusies in het rapport.

Bron: The Asean News


Bert Vos
Over Bert Vos 193 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

2 Comments

  1. Een goed artikel over een slechte zaak. Overigens is het niet alleen Cambodja; ook in Thailand rolt men wel eens zo’n club op. In Pakistan, Myanmar, Laos en Vietnam zijn het jonge vrouwen die gedwongen uitgehuwelijkt worden of met een pak mooie beloftes de boot in gaan. Het grote geld pakken ze nooit aan; de groep die de vette winsten opstrijkt zit dicht tegen de ‘heilige’ elite aan.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.