Cambodja onderneemt stappen om kinderarbeid aan te pakken

Cambodja, Alfons van der Kraan, Liefdesrelatie, China
Foto Digital Sevilla.com

Een van de schaduwkanten in Cambodja is het wijdverbreide probleem van kinderarbeid. Zo werken veel kinderen in steenovens onder gevaarlijke omstandigheden. Reden is zonder uitzondering armoede en dat het gezinshoofd schulden heeft bij de fabriekseigenaar. Ook in andere sectoren zijn kinderen actief, terwijl ze op school horen te zitten. Cambodja onderneemt nu stappen om kinderarbeid aan te pakken.

Cambodja krijgt al jaren kritiek op haar beleid, vooral gericht op de politiek en mensenrechten. Maar het Koninkrijk doet blijkbaar iets goed. Recente rapporten namelijk laten zien dat het land grote sprongen heeft gemaakt om zijn kinderen te beschermen. Dit is vooral belangrijk gezien het feit dat, in vergelijking met sommige andere ASEAN-landen, een groot deel van de bevolking uit jonge mensen bestaat.

Einde kinderarbeid

Redactie, Profiel Bert Vos, Hans Geleijnse
Bedelend kind in in Phnom Penh. Foto: Bert vos.

Het ministerie van Economie en Financiën heeft dit jaar budget verstrekt om kinderarbeid tegen 2025 te beëindigen. Veng Heang, directeur van de afdeling kinderarbeid van het Ministerie van Arbeid, meldde onlangs dat in de afgelopen vijf jaar ongeveer 30.000 Cambodjaanse kinderen zijn gevrijwaard van de meest ernstige vormen van kinderarbeid. Daarnaast voorkwam het beschermings-beleid dat 180.000 kansarme kinderen toegang kregen tot onderwijs en vaardigheidstraining. Wat niet wegneemt dat nog veel kinderen op straat hun kostje bij elkaar moeten bedelen.

In een onlangs verschenen rapport van Save the Children wordt Cambodja geprezen voor het bieden van een veiliger en zorgzamer omgeving dan voorheen voor een groeiend aantal kinderen. In de wereldwijde score wat betreft kinderrechten steeg Cambodja met 149 punten, van 606 naar 755. Vanwege vooruitgang in de gezondheidzorg voor kinderen, toegang tot goede voeding en het aanbieden van onderwijs. Kinderarbeid is met 78 procent afgenomen, constateert het rapport.

Geweld en uitbuiting

Bert Vos, Cambodja, Interview, Beetje beter
Foto: Stichting Beetje Beter

Cambodja heeft niet alleen grote vooruitgang geboekt in de strijd tegen kinderarbeid. Het heeft ook succes behaald in het terugdringen van geweld tegen kinderen. Save the Children merkt op dat sinds 2000 de laatste gegevens erop wijzen dat het kindermoordcijfer met 76 procent is verlaagd. Kinderen worden in toenemende mate beschermd door verbeterde nationale wetgeving om geweld en uitbuiting te voorkomen. Recente wetten hebben het jeugdrechtssysteem versterkt en geweld tegen kinderen thuis, op school en in institutionele settings ontmoedigd.

Steenovens en kinderarbeid

Cambodja maakt weliswaar vooruitgang, maar dat betekent niet dat er niet nog veel meer moet worden gedaan. Ondanks zijn lof voor de verbeteringen van het land, plaatste Save the Children Cambodja in een rangorde van 176 landen op de 120e plaats (geen goede positie). Dit omdat de regering er nog lang niet in is geslaagd kinderarbeid in steenovens aan te pakken en bestaande regels te handhaven. Zo mogen kinderen onder de twaalf niet werken.  “Belangrijker dan alleen het vrijgeven van richtlijnen is dat overheid ook voor handhaving moet zorgen, inclusief routine-inspecties, contacten leggen met eigenaren van steenovens en werknemers informeren over de risico’s”, zegt de belangenorganisatie.

Cambodja, Slavernij, Erik Kuijpers
Foto ©Michael Klinkhamer, Phnom Penh.

Bloedstenen

Volgens een onderzoeksrapport van 2018 van Royal Holloway, (Universiteit van Londen) in het rapport “Blood Bricks”, consolideren ovenbedrijven over het algemeen de schulden van boeren die het moeilijk hebben. Ze moeten met hun familie het boerenbestaan opgeven om vervolgens met hun gezin lange dagen in gevaarlijke omstandigheden in de baksteenovens werken.

“Wanneer de kredietnemers overlijden of arbeidsongeschikt worden, wordt hun schuld opgelegd aan hun kinderen, van wie sommigen dus voor altijd gebonden blijven aan de fabriek”, aldus het rapport.

Bron: The Asean Post

 

 

Bert Vos
Over Bert Vos 150 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

1 Comment

  1. Het kan mij niet snel genoeg gaan en vandaag in Voice of America een artikel; https://www.voanews.com/east-asia-pacific/cambodia-launches-campaign-end-child-labor-brick-industry. In 2020 luidt het nu maar er is niets bekend over de aanpak van de schuldpositie van de ouders die ze tot het werken in deze industrie dwingt
    tot in lengte van jaren en waar de schuld later op de kinderen overgaat. Iedere aanpak van kinderarbeid juich ik toe maar ik lees ook twijfel over de haalbaarheid. We zullen het zien; Cambodja doet dit onder zware internationale druk en uit vrees voor sancties maar dit soort wetgeving dient uit het hart te komen, niet uit de portemonnee.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*