Belangen-organisaties Cambodja: ‘Journalisten vrij, persvrijheid gewaarborgd’

Journalisten in Cambodja die voor hun werk vast zitten, moeten worden vrijgelaten en de persvrijheid gewaarborgd. Dat staat in een verklaring van belangenorganisaties Cambodian Journalists Alliance (CamboJA) en het Cambodian Center for Independent Media (CCIM). Ze doen tevens een beroep op alle andere Aziatische regeringen. Dit als antwoord op de groeiende angst voor Covid-19-infecties die zich verspreiden in overvolle gevangenissen.

Journalist Sovann-Rithy gearresteerd in Phnom Penh. Foto: CambodiaNews/ Panha Chhorpoan

Het in New York gevestigde Comité voor de Bescherming van Journalisten (CPJ), roept op tot de onmiddellijke vrijlating van alle journalisten in Azië die voor hun werk zijn gedetineerd. Naast CamboJA en het CCIM hebben 72 andere organisaties de verklaring ondertekend. Steeds meer landen gebruiken de pandemie om critici de mond te snoeren onder het mom van een noodsituatie.

Journalisten in detentie

Volgens de CPJ zitten meer dan 60 journalisten in Zuidoost-Azië sinds december in de cel vanwege hun werk. Onder hen de Cambodjaanse journalist Sovann Rithy. Hij kreeg in april twee jaar nadat hij was beschuldigd van opruiing. Hij had verslag gedaan van het advies van premier Hun Sen aan motorchauffeurs. De verklaring van de belangengroeperingen vermeldt met name het geval van Rithy. Ze wijzen erop dat geen enkele journalist vanwege zijn werk het risico mag lopen om het coronavirus op te lopen in een cel. Ze dringen er dan ook op aan journalisten vrij te laten en de vrije pers te waarborgen.

Belangen-organisaties Cambodja: 'Journalisten vrij, persvrijheid gewaarborgd'
Hun Sen houdt niet van kritiek op zijn corona-aanpak.

Het Cambodjaanse Ministerie van Justitie vindt het verzoek om Rithy, en anderen, vrij te laten niet in de wet past. Want het verzoek is, zegt een woordvoerder, niet in overeenstemming met de Cambodjaanse wet omdat de zaak door de rechtbank wordt behandeld. Hij vindt het nuttiger voor de CPJ om journalisten op te leiden om professioneler te zijn, zegt hij.

Impact op persvrijheid

Ny Sokha, hoofd rechtengroep Adhoc, wijst erop dat het opsluiten van journalisten voor het rapporteren van nieuws een huiveringwekkende impact heeft op andere journalisten en media. Want ze gaan zichzelf nu zelfcensuur opleggen als ze verslag doen over de Covid-19 maatregelen en de gevolgen ervan op sociaal, economisch en medisch gebied, zegt hij. Wat een ernstige aantasting is van de toch al broze persvrijheid in Cambodja en andere Aziatische landen.

Bron: CambojaNews

Bert Vos
Over Bert Vos 183 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*