Cambodja. Hun Sen bedreigt oppositie om intrekken handelsstatus


De Cambodjaanse premier Hun Sen is boos. Op de oppositie en de Europese Unie die de speciale handelsstatus, willen intrekken. Tijdens een toespraak bedreigde hij de oppositieleden met de dood omdat die wat hem betreft daarvoor verantwoordelijk zijn. Dat melden diverse media, waaronder de Volkskrant.

De EU startte in november een procedure om Cambodja de status Everything but Arms (EBA) te ontnemen. Dit vanwege de flagrante schending van de mensenrechten. Daarmee verliest het land een belastingvoordeel. Namelijk dat alle producten zonder importheffingen mogen ingevoerd in de EU, met uitzondering van wapens en munitie. De premier bedreigt ook diegenen die bij de EU hebben aangedrongen op het afpakken van de EBA-status. Hij vindt dat critici zich moeten klaarmaken om te vluchten naar het buitenland.

Bert Vos, Cambodja Hun Sen bedreigt oppositie

Verkiezingen

Het gebeurt regelmatig dat critici van Hun Sen’s bewind omkomen onder verdachte omstandigheden, dat ze worden vermoord of simpelweg verdwijnen. Niet alleen politieke tegenstanders, maar ook ngo-medewerkers die de machthebbers dwarszitten. Aanleiding voor het intrekken van de status zijn de verkiezingen vorig jaar, die verre van eerlijk verliepen. De regering schakelde de oppositie, De Nationale Reddingspartij, uit door oppositieleider Kem Sokha, te arresteren en naar de gevangenis af te voeren. Hij zou ‘met de Verenigde Staten samenzweren om de Cambodjaanse regering af te zetten’, aldus de heersende Volkspartij. Andere kopstukken ontvluchtten het land en de oppositiepartij werd verboden. Burgemeesters en gouverneurs die lid of sympathisant waren zijn uit hun functie gezet.

Bert Vos, Cambodja Hun Sen bedreigt oppositie, Textielarbeiders
Textielarbeiders verlaten fabriek.

Dictatuur

Hun Sen haalde tijdens de verkiezingen het onwaarschijnlijke aantal van 100 procent van de zetels in het parlement en kreeg daardoor de absolute macht. Hij schafte de democratie af en voerde de dictatuur in. Hij beheerst niet alleen de politieke macht, maar ook de rechterlijke en heeft politie en het leger aan zijn kant staan door corruptie en vriendjespolitiek.

Bert Vos, Cambodja Hun Sen bedreigt oppositie, Textielarbeiders
Boze textielarbeiders (Foto: Ate Hoekstra)

Textielindustrie

Als de EBA-status wordt ingetrokken heeft dat voor de textielindustrie grote gevolgen voor het straatarme Cambodja. Ruim 40 procent van alle export gaat naar de EU, er werken ongeveer 700.000 mensen in die sector. Hun Sen heeft er baat bij om de textielarbeiders, die al uitgebuit worden, tevreden te houden. Gaan ze echt staken dan heeft de premier een groot probleem omdat de hele economie daarom draait en textiel het belangrijkste exportproduct is. Een massale opstand en chaos kan dan het gevolg zijn.

 

Lees ook: Hun Sen alleenheerser na ‘democratische coup’

 


Redactie
Over Redactie 632 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.