Cambodja. Filmmaker Ricketson gaat voor koninklijk pardon

Cambodja, Bert Vos, Filmmaker, Spion
James Ricketson verlaat de rechtbank in Phnom Penh

De Australische filmmaker en activist James Ricketson gaat niet in beroep tegen zijn veroordeling wegens spionage. Daarvoor kreeg hij een gevangenisstraf van zes jaar. In plaats daarvan kiest hij voor koninklijk pardon. Dat meldt zijn familie die hem in Cambodja bij staat.

Zoon Jesse laat weten dat zijn vader heeft besloten om een ​​pleidooi voor gratie bij de koning in te dienen. De Australische overheid laat weten dat zij volledige steun geeft en alle hulp die nodig is. “Dit is niet langer een juridische maar een humanitaire kwestie. Een van mededogen en genade. Mijn vader is een oude man met een falende gezondheid, die lijdt onder ongelofelijk moeilijke omstandigheden.”

Nationale veiligheid

Ricketson, 69, is volgens het Cambodjaans gerechtshof schuldig aan spionage en het verzamelen van informatie voor ‘buitenlandse staten’. Hij zou een gevaar zijn voor de nationale veiligheid. De Australiër werd vorig jaar juni gearresteerd, nadat hij een drone had laten vliegen over een politieke bijeenkomt. Georganiseerd door de, nu in Cambodja verboden, oppositiepartij National Rescue Party (CNRP). Dit deed hij zonder vergunning.

In de aanklacht staat dat Ricketseon beelden van de beveiliging tijdens de bijeenkomst vastlegde en deze had aangeboden aan de toenmalige leider van de CNRP, Sam Rainsy. Daarmee had hij staatsgeheimen geopenbaard en wilde die aan andere landen doorspelen. Het OM kon echter niet zeggen voor welk land Ricketson spioneerde. De aanklagers hadden ook geen enkele getuige opgeroepen voor de rechtszaak, die door mensenrechtengroepen en mediaorganisaties op grote schaal wordt gezien als een schijnproces.

Zes jaar cel overleeft hij niet, zegt Jesse. “We moeten hem naar huis brengen. Als zijn zoon, en namens familie en geliefden, vraag ik persoonlijk om genade.” Volgens de Cambodjaanse wet kan er geen gratie worden verleend als een veroordeelde in hoger beroep gaat. Daarom ziet de activist daarvan af. De regering moet aan koning Norodom Sihamoni om een ​​koninklijke goedkeuring vragen als die vindt dat er gratie kan worden verleend.

Toenemende repressie

Mensenrechtengroepen hebben ook kritiek op de Australische regering, omdat die de Cambodjaanse overheid niet publiekelijk onder druk zet voor de vrijlating van een van zijn burgers. Ricketson’s pleidooi voor clementie komt tijdens een toenemende repressie in Cambodja en een toename van het aantal politieke gewelddadigheden.

Premier Hun Sen won in juli de verkiezingen. De grootste oppositiepartij van het land mocht daar niet aan meedoen op grond van valse beschuldigingen zoals omverwerpen van het huidige regiem. De EU noemde het resultaat ‘niet legitiem’ en het Witte Huis vond de uitslag niet open en oneerlijk.

 

Bert Vos. Verkiezingen in Canbodja, Democratische coup
Hun Sen op campagne. Foto: Heng chivoan

Hun Sen zijn partij kreeg alle 125 parlementszetels. Bij het aantreden van het nieuwe parlement weigerden de VS, de EU en Australië de uitnodiging om daarbij aanwezig te zijn. Een woordvoerder van de Australische afdeling voor buitenlandse zaken en handel noemde het ondemocratische verkiezingsproces als reden dat Australië niet vertegenwoordigd was bij de inauguratie van de regering.

De geadopteerde dochter van Ricketson, Roxanne Holmes vroeg de Australische regering om publiekelijk te pleiten voor de vrijlating van haar vader. “Tenzij de Australische overheid snel reageert, zal mijn onschuldige vader in de gevangenis sterven”, zei ze in een change.org-petitie, die meer dan 100.000 handtekeningen heeft opgeleverd.

Bron: South China Morning Post

Bert Vos
Over Bert Vos 118 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*