Cambodjanen dupe van mogelijke Europese sancties

Cambodja heeft het voornemen van de Europese Unie om sancties tegen Phnom Penh in te stellen veroordeeld. Veel Cambodjanen, vooral (textiel)arbeiders, boeren en verkopers, maken zich zorgen over het mogelijke verlies van belastingvrije invoer op de EU-markt. Bijna de heft van de export van Cambodja gaat naar de landen van de Europese Unie  Sancties betekenen nog minder banen en toenemende armoede.

Het gaat hierbij om de Everything But Arms (EBA) regeling, bedoeld om de economieën van arme landen te stimuleren, Goederen mogen dan belastingvrij geïmporteerd worden. Vooral textielarbeiders worden met ernstige financiële problemen geconfronteerd als het EBA-plan wordt beëindigd. Ook andere sectoren gaan het voelen waarna een domino-effect volgt.

Bert Vos, Europese sancties, Cambodja, Mensnerechten
Foto ©Bert Vos

Als lokale fabrieken sluiten, stoppen de werknemers met het kopen van boodschappen. Dan gaan veel winkeliers failliet en kunnen leveranciers hun spullen niet meer kwijt. Ook boeren gaan het moeilijk krijgen, de prijs voor rijst gaat dalen omdat er niet genoeg kopers zijn om de oogst op te kopen. En de rijst zal toch verkocht moeten worden. Als de EU vasthoudt aan zijn voornemen zal de levensstandaard van de gemiddelde Cambodjaan nog meer onder druk komen te staan.

Europese kritiek

De Europese Commissie (EC), die het handelsbeleid voor de EU coördineert, kondigde begin deze week het besluit aan, met verwijzing naar de mensenrechtensituatie in Cambodja en het dictatoriale optreden van de regering Hun Sen. De leden van de Europese Unie moeten binnen een half jaar, de monitoringsperiode, bepalen of de export naar de Europese markt voor Cambodja wel of niet belastingvrij moet blijven.
Aan het einde van de monitoringperiode duurt het nog eens drie maanden om een rapport op te stellen over de bevindingen, waarna de procedure wordt afgesloten met een definitieve beslissing over het al dan niet intrekking van de handelspreferenties, evenals de omvang en de duur ervan.

De Europese Commissie heeft gesteld dat Hun Sen de oppositiepartij de Nationale Rescue Party (CNRP) van president Kem Sokha, wegens vermeende daden van verraad via het gerechtshof heeft laten ontbinden. Dat maakte voor de regerende Cambodjaanse Volkspartij (CPP) de weg vrij om bij de verkiezingen van juli vorig jaar alle 125 parlementszetels te winnen. Dit leidde tot veel verontwaardiging in in binnen- en buitenland.

Bondgenoot China

In een reactie stelt Cambodja dat ze bereid is de democratie, mensenrechten en arbeidsrechten te respecteren, daarbij toevoegend dat de regering ten koste van alles de vrede, stabiliteit en onafhankelijkheid wil beschermen. Volgens Hun Sen moet Cambodja niet alleen op buitenlandse hulp vertrouwen en zijn soevereiniteit en onafhankelijkheid niet inleveren. Volgens hem zijn landen die ‘goede vrienden van ons zijn’, juist blij met de ontwikkelingen en bemoeien ze zich niet met interne aangelegenheden. Vooral China is momenteel een belangrijke bondgenoot en groot investeerder van en in Cambodja. Volgens overheidswoordvoerder Phay Siphan was men al voorbereid op de beslissing van de EU en willen ze niet door de internationale gemeenschap vertroeteld worden.

Bert Vos, Europese sancties, Cambodja, Mensnerechten
Foto ©Bert Vos

Politieke oplossing gevraagd

Zowel de Unie van Verkeer van Arbeiders (UVA) als de Garment Manufacturers Association of Cambodia (GMAC) tonen hun bezorgdheid over het EU-besluit. Pav Sina, voorzitter van de UVA waarschuwt dat het einde aan de EBA zal leiden tot de sluiting van fabrieken en het verlies van banen. Hij riep de regering op om het probleem dat het zelf heeft veroorzaakt op te lossen Het GMAC vraagt in een verklaring aan de EU om de beslissing  te heroverwegen, erop wijzend dat Cambodja in 2017 kleding, schoenen en reisgoederen met een waarde van ongeveer 3,76 miljard euro exporteerde.

Sinds 2001 heeft de kledingsector 700.000 banen gecreëerd voor werknemers uit plattelandsgebieden, van wie  80 procent vrouw is. Het EBA draagt ​juist ​bij aan armoedebestrijding, zegt de GMAC en dringt erop aan om tot een ​​politieke oplossing te komen.

Bron: Radio Free Asia

Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.