Cambodja: Eieren zeldzame schildpad gevonden in Koh Kong

Cambodja: Eieren koninklijke schildpad gevonden in Koh Kong
Onderzoekers met koninklijke schildpadeieren. Foto: WCS.

Ze worden als bijna uitgestorven beschouwd. De koninklijke schildpad. Deze maand zijn er echter drie schildpadnesten met 51 eieren gevonden in het district Sre Ambel in de provincie Koh Kong. De ontdekking werd gedaan door de Wildlife Conservation Society (WCS), ambtenaren van de visserijadministratie en lokale natuurbeschermers.

Vissers traceerden de eieren nadat ze pootafdrukken van rivierschildpadden zagen. Ze rapporteerden dit aan de visserijadministratie en de WCS. De schildpadeieren worden nu verzorgd door experts. Zodra de schildpadden uitkomen zichzelf kunnen redden worden de zeer zeldzame dieren vrijgelaten in de buurt van het natuurgebied van de Sre Ambel-kreek.

Schildpad herontdekt

Sinds 2001, toen de schildpad werd herontdekt, is het aantal schildpaddennesten in het gebied weer toegenomen. In juli 2017 heeft het ministerie van Mijnbouw en Energie het baggeren verboden in het Sre Ambel-kreeksysteem.

Daarnaast heeft het ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij het krekenstelsel aangewezen als beschermd gebied voor koninklijke schildpadden, evenals Siamese krokodillen, de Crocodylus siamensis.

Nu de zandwinning in het gebied verboden is, reproduceren de schildpadden zich weer, zegt de WCS in een verklaring.

Beschermingsprogramma

De ontdekking deze week geeft aan dat het aantal schildpadden in de kreek toeneemt. In het verleden was het moeilijk om de nesten te vinden. Werkzaamheden in het gebied beïnvloedden de vruchtbaarheid van de schildpadden. Na een eerste ontdekking, begin deze eeuw, ontwikkelden de Visserijadministratie en WCS een nestbeschermingsprogramma. Om de nesten te vinden en te beschermen rekruteerden ze voormalige koninklijke schildpad-eierenverzamelaars.

Koninklijke Schildpad. Foto: WCS

Nationale reptiel

Sinds 2005 is de koninklijke schildpad het nationale reptiel van Cambodja. Het gepantserde dier komt oorspronkelijk uit Cambodja, Indonesië, Maleisië en Thailand. Voor zover bekend leven er wereldwijd minder dan 500 exemplaren in het wild. Daarom is het illegaal om koninklijke schildpadeieren te verzamelen, te verkopen of te eten in Cambodja. Op overtreden van deze regels staan hoge straffen, waarschuwt de WCS.

Bron: Phnom Penh Post

Ook op Trefpunt: schildpadden hadden het in koloniale tijdperk al zwaar

Bert Vos
Over Bert Vos 161 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*