Cambodja. Ecologische en menselijke ramp door zandwinning op Koh Sralau

Bert Vos, Ecologische ramp, Zandwinning, Koh Sralau
Koh Sralau
Foto Thomson Reuters Foundation Chris Arsenault

Dat de Cambodjaanse regering een grote speler is in landonteigening ten koste van haar eigen bevolking is nagenoeg bekend. Vooral China profiteert daarvan door consessies binnen te halen. Niet zo bekend is echter wat zich al twee decennia op het eiland Koh Sralau, 300 kilometer ten westen van de hoofdstad Phnom Penh, afspeelt. Grootschalige winning van zand dat in tonnen tegelijk naar Singapore wordt vervoerd. Zeven stranden zijn al verdwenen, mangrovebossen worden gedecimeerd en het levensonderhoud van de lokale bevolking staat onder druk.

Filmmaker Kalyanee Mam, wiens familie op het eiland ontworteld is geraakt door de ontginning, maakte er een documentaire over: Lost World. Bewoners vertellen daarin dat het baggeren hun eens redelijk welvarende vissersgemeenschap in armoede heeft gedompeld. Grote baggerschepen, in licentie gegeven aan politiek verbonden Cambodjaanse zakenlieden en vaak geëxploiteerd door Vietnamese bedrijven, storten zich dagelijks in de wateren om zand van de bodem en de kust te halen. De baggermachines dumpen hun afval ook nog eens rechtstreeks in de rivier op Koh Sralau, zeggen vissers. Een plakkerige olie bedekt daardoor hun netten wat zorgt voor het decimeren van de krabpopulatie. Verdiende een visser voorheen meer dan 50 dollar per dag, nu is het dagelijks inkomen minder dan tien dollar. Een van de gevolgen is dat kinderen niet meer naar school kunnen, omdat ouders het niet kunnen betalen.

Bert Vos, Cambodja, Ecologische ramp, Zandwinning
Bedreigd leven op Koh Sralau
Foto geplaatst op The Borgen Project

Zeventig miljoen ton zand

De filmmaakster kwam erachter dat dat de regering al vanaf 2007 aan privébedrijven concessies heeft gedaan om de mangrovebossen te ontginnen en zand van de kust en uit het water te halen. Zand dat naar Singapore wordt verscheept om de landmassa daar uit te breiden.

De stadstaat heeft tot nu toe meer dan 80-miljoen ton zand geïmporteerd, zegt Mam, ten koste van de eilandbewoners die afhankelijk zijn van de bossen en de visvangst voor hun levensonderhoud. Cambodja vernietigt niet alleen de habitat maar ook een natuurlijke barrière voor de kust tegen erosie, een stijgende zeespiegels tsunami’s en orkanen, aldus een van de conclusies.

Ecologische ramp

Lost World laat beelden zien van uitgestrekte mangrovebossen tegenover het zand dat wordt gedeponeerd in Singapore. De filmmaakster bezoekt onder meer een gloednieuw themapark wat is gebouwd op het zand van Koh Sralau. Ze zag een volk waarvan de fundering steeds meer wegvalt. Terwijl Cambodja verantwoordelijk is voor een ecologische ramp streeft Singapore ernaar om een van de groenste steden ter wereld te worden, laat de film zien. Een ironie waar veel Singaporezen geen weet van hebben.

 

 

Bron:

The Atlantic: Landroof in Cambodja

Meer weten:

Reuters: Niet van vandaag of gisteren: strand verdwijnt en The Borgen Project
Voice of America: En toen was er een verbod

Meer op Trefpunt over milieuschade in Cambodja:  De dood van de Mekong en Corruptie, ontbossing en houtkap
Bert Vos
Over Bert Vos 111 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*