Cambodja: ecologische ramp dreigt door dam in Mekong

Cambpdja, Dam. Mekong, Ecologische ramp
Foto © SEARIN/Living Rivers Siam

De Lower Se San 2 Dam, de grootste van Cambodja, is een gevaar voor het ecosysteem in de Mekong rivier. Milieu-experts en -organisaties wijzen erop dat de voedselvoorziening, vooral rijst en vis, in gevaar komt. De Cambodjaanse regering veegt alle kritiek van tafel.

De omstreden dam is gebouwd in de noordelijke provincie Stung Treng in de river Se San, die vorige week na een symbolische druk op de knop van premier Hun Sen de sluizen sloot. Talloze omwonenden hebben hun huizen verlaten voor het oprukkende water en de gevolgen ervan. Er is geen visvangst meer sinds de bouw van de dam en dus geen inkomstenbron.

Cambpdja, Dam. Mekong, Ecologische ramp
Er werd jaren vergeefs geprotesteerd tegen de bouw van de dam
Foto Georgio Taraschi

‘Goedkope energie’

De Cambodjaanse overheid is echter in zijn nopjes met het project, waarvan China de grote  geldschieter is. Elektriciteit is duur in dit armste land van Zuidoost-Azië. Daar gaat verandering in komen. Nu liggen de tarieven nog op 17 eurocent per kilowattuur. De stroom van die de dam opwekt gaat 5,9 eurocent per kilowattuur kosten.

Lower Se San ligt vlakbij de plaats waar drie kleinere rivieren samenvloeien met de Mekong. Die is 5000 kilometer lang, meandert door Cambodia, China, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam en telt ontelbare ecosystemen en lokale economieën die afhankelijk zijn van de rivier. Maar zprg voor het milieu komt in het gevecht om ‘goedkope energie’ op de tweede plaats. Er wordt met Chinese financiële steun druk gebouwd aan andere dammen in de rivier, zoals de Xayaburi-dam in Laos, die voor veel problemen zorgt

Klap voor visserij

Cambpdja, Dam. Mekong, Ecologische ramp
In de ‘schaduw’ van de Xayaburidam

Volgens de NGO International Rivers bedreigt de dam de voedselveiligheid van Cambodja, Thailand en Vietnam. De rivieren Se San en Srepok worden nu geblokkeerd. Elk jaar trekken vele vissoorten via de Mekong stroomopwaarts naar deze rivieren, om daar kuit te schieten. Nu de dam er is wachten vissers tevergeefs op deze migratie. De visstand in het lagere stroomgebied van de Mekong zal met bijna tien procent afnemen, is de verwachting. Met de elf dammen die nog gepland zijn gaat dat getal naar vijftig procent.

In Cambodja is dertig procent van de bevolking voor zijn voedselvoorziening en inkomsten afhankelijk van de visserij. De dammen houden ook sediment tegen, nodig om landbouwgrond te voorzien van voedselrijke stoffen. De aantasting van het eco-systeem zal daardoor ook gaan zorgen voor lage waterstand en droogte en in de regenseizoenen juist voor meer overstromingen.

Kritiek wordt niet geduld

De Cambodjaanse leider Hun Sen vindt dat de dammen uiteindelijk goed zijn voor de bevolking. Met goedkopere elektriciteit kan de economie zich verder ontwikkelen, is de gedachtegang.  In 2022 zal volgens het ministerie van energie heel Cambodja van elektriciteit zijn voorzien. Een ambitieus streven want thans heeft een vijfde van alle dorpen in Cambodja geen elektriciteit.

Hun Sen en zijn bewind kunnen milieuactivisten daarbij missen als kiespijn. Ze worden beschouwd als onruststokers, kritiek wordt niet getolereerd. Vorige maand werd de werkvergunning ingetrokken voor de organisatie Mother Nature Cambodia, die de ecologische gevolgen van de dammenbouw  in kaart brengt. De buitenlandse MNC-directeur werd Cambodja uitgezet.

Bron: International Rivers

Redactie
Over Redactie 574 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.