Cambodja. Hun Sen slaat terug. Minder feestdagen als reactie op kritiek EU

Cambodja zal niet buigen voor de eisen die andere landen stellen wat betreft interne aangelegenheden. Die boodschap heeft premier Hun Sen voor de Europese Unie die een handelsovereenkomst, het Everything but Arms Plan (EBA), wil intrekken als reactie op het dictatoriale bewind van Hun Sen en de ondermijning van de rechtstaat. “We zijn klaar met landen die zich met ons bemoeien”, aldus de premier tijdens een bijeenkomst in Phnom Penh, waar onder meer diplomaten en EU-ambassadeur George Edgar bij aanwezig waren. De EBA-regeling is bedoeld om economieën van arme landen te stimuleren, Goederen mogen dan belastingvrij geïmporteerd worden.

Bert Vos, Cambodja, Hun Sen, Vrije dagen
Foto ©Bert Vos

Hun Sen wil ‘hervormingen’ doorvoeren die volgens hem de onafhankelijkheid en soevereine integriteit van Cambodja moeten waarborgen. Het straatarme land moet zelf zijn inkomen genereren zonder afhankelijk te zijn van donorlanden of overeenkomsten, vindt hij. Zo pleit hij voor het verminderen van het aantal nationale feestdagen van 30 tot 23. Scheepvaartmaatschappijen die gebruik maken van de twee belangrijkste havens van Cambodja gaan minder betalen en het publiek mag vanaf nu slechts een dag vrijaf mag nemen voor de verjaardag van koning Norodom Sihamoni, in plaats van de traditionele drie. Maatregelen als antwoord op het besluit van de EU om een procedure te starten om de EBA-regeling in te trekken.

Serie-schender van  mensenrechten

De ‘Unie’ besloot in februari een onderzoek van zes maanden te starten om te bepalen of de Cambodjaanse export nog steeds een belastingvrije toegang tot de Europese markt kan blijven genieten. De handelsmaatregel van de EU, en een vergelijkbare maatregel van het Amerikaanse Congres, is ingegeven door het opheffen van de oppositiepartij (Cambodja National Rescue Party) in 2017 en de arrestatie van haar leiders, de oneerlijk verlopen parlementsverkiezingen vorig jaar waarbij Hun Sen met zijn Volkspartij (CPP) alle 125 zetels kreeg, het afschaffen van de persvrijheid wat onder meer resulteerde in het muilkorven van onafhankelijke kranten en het arresteren van iedereen die zich tegen het overheidsbeleid keert of zich kritisch opstelt.

Hun Sen verklaarde ‘dat Cambodja klaar is met de eisen van buitenlanders (lees de EU) over hoe zij het land moeten besturen en de maatregelen waarmee ze dreigen’. Het Ministerie van Handel zal een ​​klacht indienen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tegen de EU voor onrechtvaardige handelspraktijken, onder andere voor het opleggen van een belasting op Cambodjaanse rijst gedurende drie jaar, aldus de Cambodjaanse regering. De importheffing is opgelegd nadat onderzoek heeft uitgewezen dat een aanzienlijke toename van de invoer van rijst uit het Zuidoost-Aziatische land de Europese markt economische schade berokkent.

Negatief effect op economie

Bert Vos, Cambodja, Hun Sen, Vrije dagen
Foto ©Bert Vos

Volgens de premier krijgen werknemers en overheidsmedewerkers te veel vakantiedagen wat de economische groei beïnvloedt. Vandaar zijn besluit om het aantal nationale feestdagen te verminderen als een hervorming die gericht is op het verbeteren van de economie. Zijn aankondiging zorgde meteen voor bezorgdheid bij de bevolking omdat deze maatregelen juist een negatief effect zullen hebben op het inkomen, de gezondheid en het moreel van de werknemers. Daarnaast zijn critici de mening toegedaan dat de overheid optreedt namens de belangen van ondernemers in plaats van de beroepsbevolking, terwijl bedrijven al een aanzienlijke winst maken in Cambodja, ongeacht het aantal vakanties in het land.

Volgens analist Ly Sreys van radio Free Asia (RFA) trekt de regering van Cambodja zich niets aan van het EBA-plan. Het zijn juist de gewone Cambodjanen die het zwaarst te lijden zullen hebben bij het verliezen van de EBA. Het stopzetten van de handelsmaatregel zal leiden tot de sluiting van (textiel)fabrieken en het verlies van banen, is de verwachting. Cambodja exporteerde in 2017 voor bijna vier miljard euro aan kleding, schoenen en reisartikelen. De kledingsector zorgt voor 700.000 banen voor werknemers uit plattelandsgebieden. EBA lijdt juist tot armoedebestrijding, het verminderen van het aantal feestdagen en vakantiedagen draagt daar niets aan bij.

Bron: RFA

 

Ook op Trefpunt: Het Europese voorspel
Bert Vos
Over Bert Vos 173 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.