Cambodja. De verborgen magie van Angkor Wat

Wat is het toch in Angkor Wat dat mensen zo in vervoering brengt?

Cambodja, Angkor Wat, Michael Klinkhamer

Beïnvloed door de impact van de grandioze eeuwenoude bouwsels van Angkor Wat en het vroege zonsopgangsritueel de tijd nemen voor bezinning, voor een moment van spirituele zelfreflectie en meditatie. Oftewel echt ‘chillen’,  in intense tropische hitte. Fotograaf en journalist Michael Klinkhamer in woord en beeld over ervaringen tijdens een van zijn fotoworkshops in Angkor Wat.

Tijdens onze bezichtiging van Angkor Wat valt het op dat sommige bezoekers door de Cambodjaanse cultuur en de sfeer in en rondom de tempels een persoonlijk spirituele ervaring en tijdreis ondergaan. Voor hen geldt dan even pas op de plaats maken om te beseffen op welke plek en in welk nu je werkelijk bent en wat jouw rol is in deze wereld.

Cambodja, Angkor Wat, Michael Klinkhamer

De geschiedenis van Angkor Wat

Eerst wat feiten op een rijtje;
*Angkor Wat staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
*Het tempelcomplex is één van de zeven wereldwonderen.
*2.1 miljoen mensen bezoeken Cambodja jaarlijks met één voornemen vastgepind in de reisplanning: een bezoek aan Angkor Wat.

Angkor Wat dateert uit de 12e eeuw AD. Heel erg lang geleden dus, uit een tijd waarvan we ons vrijwel niets bij kunnen voorstellen. Het gebied wat nu bekend staat als Cambodja was toen onderdeel van een groot Hindoeïstisch Khmer-rijk, dat zich uitstrekte tot ver in het huidige Thailand, Vietnam en Laos.

Cambodja, Angkor Wat, Michael Klinkhamer

Koning Suryavarman II, liet Angkor door tienduizenden mensen bouwen in een periode van ongeveer dertig jaar in een vooral zeer vochtig en drassig tropisch gebied.
Het is een wonder dat het de tijd heeft kunnen weerstaan, mede dankzij gebruik te maken van ook nu nog zeer geavanceerde bouw, en vooral opmerkelijk slim uitgevoerde irrigatie- en constructietechnieken.

Angkor is met de muren van dikke massieve stenen blokken, poorten, alkoven en lange gangen en galerijen een bijna onaardse locatie, in omvang, geschiedenis en uitstraling.

Een uitdaging voor lichaam en geest

Het is voor veel dagbezoekers van het enorme complex dan ook vrijwel niet te bevatten: de historische tijdlijn, de bouwtechnieken, de culturele en religieuze geschiedenis van dit bouwwerk en die van de mensen die er hebben geleefd en geheerst.

Cambodja, Angkor Wat, Michael Klinkhamer

Naar Angkor Wat als vakantie-uitstapje of tijdens een ‘backpacker’ rondreis betekent voor velen genieten van een dagje in de natuur en als vrolijke en leergierige toeristen wandelen door en langs bouwwerken en tempels.
Wel is het zo dat het massale bezoek, met hordes Chinezen en Koreanen die onverstoorbaar langs de galerijen marcheren, veel van de verborgen magie van het majestueuze complex wegneemt.

Cambodja, Angkor Wat, Michael Klinkhamer

Iedereen heeft waarschijnlijk zijn eigen speciale redenen om naar Angkor Wat te komen. Ik zag dat veel mannen en vrouwen, geïnspireerd door de bijzondere Khmer-cultuur en de sfeer in en rondom Angkor Wat, op zoek gaan naar een soort van persoonlijk spirituele ervaring, een uniek moment voor zichzelf. Althans ik voelde dat wél en kon op een gegeven moment echt verzinken in alles om mij heen. Foto’s en video’s maken je natuurlijk ook veel visueler ingesteld en Angkor Wat is een uitdaging voor iedere fotograaf.

Ondanks de groepen toeristen en vrolijke ‘selfies snappende’ vakantievierders kun je er met camera als een ‘Tomb Raider’ uit de gelijknamige Hollywoodfilm op ontdekkingstocht gaan. Temidden van deze cultuurschatten, vergane glorie, strijdtaferelen en religieuze devotie vind je er gelukkig nog steeds rustige plekjes, geschikt om alle indrukken voor jezelf te verwerken. Dat heb je fysiek wel nodig, want het is bij Angkor Wat vochtig en vooral erg warm, meestal tussen 32-36 graden Celsius in de schaduw. Dat alleen al doet iets met mensen, lichamelijk en geestelijk. Het lichaam vraagt alle aandacht op, de geest wordt overvoerd met indrukken.

Cambodja, Angkor Wat, Michael Klinkhamer

Ik vond een bijna magische locatie in Ta Prohm; een van de meest beroemde tempels. Precies, die met de overgroeiende boomwortels die als reusachtige buitenaardse vingers over de eeuwenoude rotsen strelen, een beeld ook bekend uit Tomb Raider.

Cambodja, Angkor Wat, Michael Klinkhamer
Erik en Machteld uit Nijmegen zijn voor zes maanden op reis. ‘De zon komt op en we genieten van het uitzicht op Angkor Wat. Ja het is nu al erg warm, maar hiervoor zijn we naar Cambodja gekomen. Zo gaaf!’
Cambodja, Angkor Wat, Michael Klinkhamer
Cambodjaanse studenten die met elkaar dit beleven. ‘De Khmer-cultuur is zo oud en wij zijn gelukkig en trots dat we dit kunnen meemaken.’
Cambodja, Angkor Wat, Michael Klinkhamer
‘Mijn naam is Anong en ik kom uit Thailand. De zegening van de monnik is ook voor mijn familie. Angkor Wat is zo speciaal, ook in onze Thaise cultuur. De tempels overschrijden de grenzen van nu.’

 

Tekst en foto’s ©Michael Klinkhamer, http://cambodiaphototours.asia/

Eerder gepubliceerd op klinkphoto blogspot

 

Over Michael Klinkhamer 5 Artikelen
Michael Klinkhamer woont en werkt al jaren in Phnom Penh (Cambodja). Hij is fotojournalist en geeft fotografie workshops met fototrips naar bijzondere plaatsen in Cambodja, vooral buiten de gebaande toeristenpaden. Meer van en over Michaal is te lezen op zijn website http://cambodiaphototours.asia/