Cambodja: Uitbraak Covid-19 onder migrerende arbeiders


Het aantal met Covid-19 geïnfecteerde arbeiders uit Thailand, die afgelopen week naar Cambodja terugkeerden, is gestegen tot zeventien. De laatste positief geteste werknemer is een 21-jarige vrouw. Zij keerde op nieuwjaarsdag terug via de landgrens. Dat verklaarde het ministerie van Volksgezondheid. De vrouw is opgenomen in het Pailin Provinciale Ziekenhuis.

Duizenden Cambodjaanse arbeiders, illegaal of legaal, keerden terug naar Cambodja. Dit gebeurde na een uitbarsting van het corona-virus op grote schaal in de Thaise provincie Samut Sakhon. Cambodja heeft tot dusver een totaal van 382 officieel bevestigde gevallen van corona-besmettingen en nul sterfgevallen. Een nog onopgehelderd contrast met buurland Thailand en vele andere landen wereldwijd.

Strijd tegen Covid-19

De regering Huns Sen is zeer gefocust om de pandemie buiten de deur te houden. En kleine uitbraken zoals onder de 17 migranten in de kiem te smoren. Hij krijgt daarbij hulp uit het buitenland. Zo ontving het land uit Nepal meer dan gezichtsmaskers en andere medische faciliteiten om te helpen bij de strijd tegen Covid-19. De schenking werd via een speciale vlucht overgebracht. Nepal is het vierde land dat humanitaire hulp stuurt, naast Laos, Myanmar en Timor. Naast de medische gezichtsmaskers, twee miljoen stuks, stuurde de bergstaat nog eens 100.000 stoffen gezichtsmaskers, 20.000 N-95 maskers, 20.000 brillen, 20.000 sets persoonlijke beschermingsmiddelen, 500 temperatuurscanners, en 20 sets ventilator -machines voor de Intensive Care Units.

Kritiek op aanpak

Phnom Penh, waterfestival voor de corona-crisis. Foto: Bert Vos. Bert vos.

De regering kreeg in het begin van de uitbarsting kritiek op haar aanvankelijk lakse aanpak van de dreigende volksgezondheidscrisis. Maar als snel, in maart, reageerde de overheid met ingrijpende maatregelen. Bijvoorbeeld met onder meer grenssluitingen, quarantaine-eisen en afsluitingen.

Via een voorlichtingscampagne moest het bewustzijn over hygiëne en daarnaast gedragsverandering bevorderd worden, aldus het ministerie van volksgezondheid. Met als resultaat dat sinds zaterdag 2 Januari het land van de Khmer slechts 379 COVID-19 gevallen kent en er tot nu toe geen sterfgevallen zijn geregistreerd.

Volgens een Nederlandse journalist die in Phnom Penh woont zijn er voor zover hij weet in Cambodja nog geen grote uitbraken ontdekt.


Bert Vos
Over Bert Vos 192 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*