Index meldt: Cambodja kampioen corruptie Zuidoost-Azië


Index meldt: Cambodja kampioen corruptie Zuidoost-Azië
Phnom Penh. Politiepatrouille. Foto: Bert Vos.

Cambodja heeft de eer om kampioen corruptie in Zuidoost-Azië te zijn. Dat meldt de Transparency International’s Corruption Perceptions Index 2019. Die titel blijft het land behouden ook al staat het op nummer 162 in plaats van 161 vorig jaar.

Volgens de Cambodjaanse afdeling van Transparency International laat Cambodja geen significante verbeteringen zien. De index gaat nu zijn 25e jaar in en meet de corruptie in 180 landen met een waarde variërend van 0 (meest corrupt) tot 100 (minst corrupt.)

Myanmar en Laos

Cambodja scoort voor het tweede jaar op rij een 20. Dat betekent dat anti-corruptie-inspanningen zijn vastgelopen. De gemiddelde score voor een land in de index is 43. Singapore staat voor de minst waargenomen corruptie en komt wereldwijd op de zesde plaats. Net boven Cambodja ronden Myanmar (2) en Laos (3) de onderste drie van de rij Asean-landen af met respectievelijk op de 130e en 135e plaats wereldwijd.

Straffeloosheid

Mensenrechtenorganisaties verwachtten wel een neergang, maar waren niettemin teleurgesteld wat het daadwerkelijk voor het land betekent. Mensenrechtenverdedigers, journalisten, vakbondsleiders, gemeenschapsvertegenwoordigers en anderen die hun fundamentele vrijheden uitoefenen worden vaak onderworpen aan gerechtelijke intimidatie.

Straffeloosheid blijft een ernstig probleem, zegt het Cambodja Centre for Human Rights (CCHR.) Deze organisatie zet zich in voor de bescherming van politieke en burgerrechten in Cambodja. Zoals voor milieuactivist Chut Wutty en vakbondsleden Chea Vichea en Ros Sovannareth. Zo werden vorig jaar twee Radio Free Asia-journalisten en een onafhankelijke filmmaker gearresteerd op beschuldiging van ‘spionage’. De onafhankelijke krant Cambodia Daily werd gedwongen te sluiten na een belastingaanslag van $ 6,3 miljoen. En meer dan een dozijn onafhankelijke radiostations zijn uit de lucht gehaald.

Index meldt: Cambodja kampioen corruptie Zuidoost-Azië
Straffeloosheid Cambodja

Intimidatie en corruptie

Jarenlang bleef de positie van Cambodja stabiel, totdat het begon te dalen in 2018. Het verkiezingsjaar waarin premier Hun Sen zijn partij via intimidatie en corruptie alle zetels won. Waarna Hun Sen alles-heerser werd.

De onderzochte landen zijn gerangschikt op basis van vijf categorieën: verkiezingsproces en pluralisme, het functioneren van de overheid, politieke participatie, politieke cultuur en burgerlijke vrijheden.


Bert Vos
Over Bert Vos 196 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

4 Comments

  1. Het land zucht onder de leiding van een voormalige Rode Khmer ambtenaar en mensenrechten en vrije pers staan in dat land inmiddels op nul. Ik verwacht dat de bom ooit barst. Tekenend is dat de familie van Hun Sen al Cypriotische paspoorten heeft en optrekjes op Long Island en in Soho. Hun centen zullen inmiddels ook wel veilig zijn. Maar wat wil je in een regio waar grote broer China ook de mensenrechten heeft afgeschaft en de Aziatische landen zwijgen uit winstbejag of wegens het wegkijken door hun roze brillen…..

  2. Ik woon 4 jaar in phnom penh en daarvoor
    15 jaar in Thailand!!
    Maar de corruptie in
    Thailand is veel erger en zij haten de buitenlanders
    In Cambodia zijn de mensen zeer vriendelijk voor ons zo dat gelul over mensen rechten

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*