Cambodja: Coronapandemie ‘rechtvaardigt’ onderdrukkend beleid regering Hun Sen


Cambodja: Coronapandemie 'rechtvaardigt' onderdrukkend beleid regering Hun Sen
Foto: Marcel Gerritse

De coronapandemie ‘rechtvaardigt’ voor de regering Hun Sen een, nog meer, onderdrukkend beleid. Waarbij mensenrechten geschonden worden en de persvrijheid aan banden gelegd. Met de wet op de noodtoestand in de hand heeft de premier bijna onbeperkte bevoegdheden om maatregelen te treffen die individuele vrijheden en vrije pers onder druk zetten.

‘Afwijkende’ stemmen en kritiek worden als excuus gebruikt om onderdrukkend beleid uit te voeren. Zoals een hardhandig optreden tegen zogenaamd fakenieuws op social media en binnen de journalistiek. Het  resulteerde in tientallen arrestaties van activisten en journalisten. Vorig jaar registreerden mensenrechtenorganisaties talrijke niet-uitgelokte aanvallen en hardhandig optredens tegen politieke actoren en activisten. Zij werden beschuldigd van aansporing tot openbare onrust. Hun ‘misdaden’ behelsden volgens de aanklagers onder meer opgenomen rapnummers over de aanpak van het virus, het organiseren van vreedzame demonstraties die ‘files veroorzaken’ en grappen over masker-dragende kippen. De absurditeit van die aantijgingen onderstreept het voornemen van de regering om haar macht te tonen aan iedereen die maar een spoortje kritiek heeft op het beleid van Hun Sen en CS.

Verkiezingsbord regeringspartij CPP

Kritiek na uitbreken pandemie

De strak geregisseerde aanpak van elk kritisch geluid kan een antwoord zijn op de afnemende steun van het publiek aan de Cambodjaanse People’s Party ’s (CPP) die al decennialang aan de macht is. Goedschiks of kwaadschiks, zoals uit de laatste verkiezingen in 2018 is gebleken. Hun Sen wist door intimidatie, geweld en uitschakeling van de oppositie aan de macht te blijven. Het effect van de regeringsgeleide intimidatiecampagnes is desastreus voor de ontwikkeling van de democratische vrijheden en de vrijheid van meningsuiting, die toch al aan een zijden draadje hing.

De regering kreeg na het uitbreken van de pandemie kritiek op haar aanvankelijk lakse aanpak van de dreigende volksgezondheidscrisis. Maar als snel volgde een reactie in een scherpe U-bocht. De overheid kwam met een serie maatregelen: grenssluitingen, quarantaine-eisen, afsluitingen en een voorlichtingscampagne. Het aantal besmettingsgevallen is bijna vierhonderd en er zijn officieel geen sterfgevallen gemeld door covid-19..

Nationalistische retoriek

In vergelijking met de verwoestende situatie in rijke landen zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk heeft Cambodja tot nu toe de crisis effectief doorstaan. De Cambodjaanse overheid laat niet na dit onderscheid te benadrukken en voor Hun Sen een opmaat om door te oreren in zijn nationalistische retoriek. In ieder geval heeft het virus hem in staat gesteld om zijn machtspositie te verstevigen. Ook nu de vaccinatiecampagnes wereldwijd van start gaan, lockdowns en sociale distantiëring waarschijnlijk dit jaar eindigen. De strenge beperkingen op de fundamentele rechten van het Cambodjaanse volk en politieke participatie blijven in ieder geval voorlopig bestaan.


Bert Vos
Over Bert Vos 196 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*