Corona-virus in Cambodja: Franse toeristen in quarantaine

Corona-virus in Cambodja: Franse toeristen in quarantaine

Een groep van 29 Franse toeristen in de provincie Preah Sihanouk is in hun hotel onder quarantaine geplaatst. Vijf van het zijn negatief getest op het corona-virus (COVID-19). Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Ze waren op 18 maart aangekomen. Twee Cambodjaanse vertalers testten ook positief.

Naast de Franse toeristen zijn de afgelopen dagen nog twee andere gevallen geconstateerd, in Kampong Cham en de provincie Koh Kongt. Dat brengt het aantal corona-patiënten in Cambodja op 86, waaronder een 65-jarige Britse vrouw die op een riviercruise was. Er zijn tot nu toe geen sterfgevallen geregistreerd. De Chinese regering stuurde zeven coronavirus-experts, medische apparatuur, handschoenen, maskers en uniformen naar Cambodja, aldus de minister van Volksgezondheid Mam Bunheng.

Banenverlies

De toeristensector in Cambodja heeft het zwaar te verduren nu de regering de sluiting van alle karaokeclubs, en bioscopen bevolen heeft om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voor het sluiten van cafés en restaurants geldt alleen een advies.

De vrees voor banenverlies in de amusements- en toerismesector wordt steeds groter. Hoewel de arbeiders en vakbonden de acties van de regering steunen, verwachten ze financiële problemen. Onder andere door het niet kunnen terugbetalen van schulden en het niet uitbetalen van lonen door werkgevers.

Werkgelegenheid

De Asian Development Bank voorspelt een verlies aan werkgelegenheid voor 48.000 tot 250.000 banen als de crisis zich doorzet. Grotendeels doordat Chinese toeristen het massaal laten afweten. Naast karaokeclubs, biertuinen, KTVs zijn ook scholen en universiteiten gesloten.

Vijftig kledingfabrieken zijn tijdelijk gesloten. Waardoor de banen voor meer dan 20.000 arbeiders op de tocht staan. Ook zijn kortlopende contracten niet verlengd. Oorzaak is dat grondstoffen en ander materiaal uit China niet meer aangeleverd wordt sinds de uitbraak van het virus.

Aan een plan voor financiële ondersteuning wordt nog gewerkt, zegt een regeringswoordvoerder. De verwachting is dat de aanvoer binnenkort weer hersteld is. Wanneer de quarantaine voor de Fransen wordt opgeheven is nog niet bekend.

Bron: CambodjaNews

Bert Vos
Over Bert Vos 173 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*