Verhaal van de week. Spectaculaire bootraces in Kampong Thom (Cambodja)

Het jaarlijks terugkerende waterfestival “Bon Om Touk” markeert het einde van de regentijd. In de hoofdstad Phnom Penh worden dan bootraces gehouden op de rivier en deze trekken vele toeschouwers uit binnen- en buitenland. Dit jaar vindt het festival van 10 t/m 13 november plaats. Maar wist u dat er een aantal weken ervoor op van tal van plaatsen in Cambodja zogenaamde voorronden gehouden worden en dat het aantal boten dat jaarlijks deelneemt flink aan het teruglopen is?

Zo was er in een weekend half oktober 2014 een ware volksverhuizing richting de rivier die Kampong Thom in tweeën snijdt. Nieuwsgierig geworden volgde ik de mensenmassa en stelde me op de brug op. Allereerst verschenen er twee boten met daarop zo’n 20 roeiers en deze streden tegen elkaar, verdwenen onder de brug naar de daar achtergelegen finish. Na vijf van deze bootraces dacht ik dat de wedstrijden afgelopen waren, omdat het een tijdje stil bleef, maar het publiek bleef nog staan wachten, maar waarop? Deze reden werd me al gauw duidelijk. Onverwachts doemden twee  “mega” roeiboten op met ruim 60 roeiers aan boord, die de strijd aan waren aangegaan. Een prachtig, kleurrijk gezicht, aangezien beide teams getooid waren in fel gekleurde tenues.

Communities

Deze boten vertegenwoordigden de communities van verschillende districten, zo werd mij verteld. Deze ochtend bleken de voorrondes gehouden te worden en ’s middags waren er de finales. Steeds twee boten tegen elkaar, die iedere maal zo’n 1700 meter stroomafwaarts aflegden en met een flinke snelheid onder de brug door kwamen, met soms hele ‘close’ finishes. Twee boten waren zelfs in elkaar “verstrengeld” geraakt en gingen op deze wijze op de finish af, tot grote hilariteit van het publiek langs het water en op de brug. Enfin, laat de beelden maar spreken.

Het was afgelopen jaren geen vanzelfsprekende zaak dat de bootraces gehouden werden. In 2010 werden tijdens het festival in een vlaag van paniek 353 mensen vertrapt, toen de menigte dacht dat er een brug zou instorten. Uit nagedachtenis ging de bootrace het jaar erop niet door. Vervolgens werd de race in 2012 afgelast doordat de geliefde koning Noradom Sihanouk overleden was. Het jaar erop waren er overstromingen, die roet in het eten gooide, zodat pas in 2014 de traditie van de bootrace in ere hersteld werd. De afgelasting in 2013 had bij veel mensen kwaad bloed gezet en “boze tongen” beweerden dat de regeringsleider Hun Sen door de opstart van de races in 2014 het volk gunstig wilde stemmen en het niet aandurfde deze opnieuw te cancelen. Zijn nipte en omstreden verkiezingsoverwinning in 2013 zou daar mede debet aan zijn.

Vergrijzing

Streden er tijdens de bootraces in 2010 nog 441 boten om de prijzen, in 2014 waren het er nog “maar” 245. De verklaring heeft te maken met de “vergrijzing” van het platteland. Veel roeiers zijn inmiddels te oud geworden en hun plaatsen worden nauwelijks ingenomen door jeugdigen, aangezien ze niet meer in de community wonen. Ze zijn naar Phnom Penh getrokken voor werk of studie, of zijn de landsgrenzen overtrokken, bijvoorbeeld naar buurland Thailand, waar honderdduizenden Cambodjanen een beter betaalde baan hopen te krijgen.

Mocht u rond deze tijd in de districtshoofdstad zijn met een rivier binnen de stadsgrenzen, wees dan alert op dit fenomeen of zoek anders 10 t/m 13 november een plekje op oevers van de rivier in Phnom Penh. Een bezoekje waard, mede doordat het ’s avonds afgesloten wordt met een verlichte botenparade.

Marcel Gerritse
Over Marcel Gerritse 30 Artikelen
Marcel Gerritse heeft tweemaal anderhalf jaar in Cambodja gewerkt in een onderwijsproject van UNICEF en is uitgezonden door VSO (Volunteer Service Overseas). Zijn eerste standplaats was Kampong Thom (juni 2013 t/m dec 2014) en zijn tweede plaatsing was in de nieuwe provincie Tboung Khmum (mei 2016 t/m dec 2017). Toevallig arriveerde hij net voor de vrije verkiezingen in 2013 en heeft het land vanaf die tijd zien “afglijden” naar een staat waarin de regeringspartij alle zetels wist te bemachtigen bij de verkiezingen in 2018, door de oppositie stap voor stap te ontmantelen. Marcel heeft op www.marcelgerritse.waarbenjij.nu zijn wetenswaardigheden geplaatst. Op gezette tijden zal hij in Trefpunt Azië een artikel plaatsen over zijn arbeidsverleden in Cambodja.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*