Cambodja: Bomenkap en bouwproject bedreigen natuurgebied in Bokor Nationaal Park

Bomenkap en bouwproject bedreigen natuurgebied Bokor Nationaal Park
Cardamom Gebergte. Foto: Bart Kwantes

Een invloedrijke Cambodjaanse tycoon wil drie luxewoonwijken bouwen in het Bokor Nationaal Park, een belangrijk natuurgebied. Een regelrechte schande, vinden onderzoekers en milieuactivisten. De ontwikkelaar, Sok Kong, heeft daar één miljard dollar voor neergeteld. Het bedrijf van Kong heeft ondertussen al een toegangsweg naar de te bouwen hotels en flatgebouwen aangelegd. Het bouwproject neemt bijna een vijfde van het park in.

Bokor Nationaal Park is een beschermd gebied in het Cardamom gebergte, in het zuidwesten van Cambodja en ook bekend als het Preah Monivong Bokor Nationaal Park. Het heeft een koel klimaat, een spectaculair uitzicht over de oceaan en watervallen met rotspartijen. Bovenop een heuvel staat een voormalig station uit de Franse periode, de jaren 20 van de vorige eeuw. Voor de pandemie trok het park elk jaar duizenden toeristen.

Beschermd natuurgebied

Volgens plannen van het ministerie van Landbeheer wordt iets minder dan 19.000 hectare gebruikt om het bouwproject te realiseren. Dat zijn ongeveer 35.000 voetbalvelden. Het park heeft een totale oppervlakte van 154.000 hectare. Volgens milieuactivisten van milieuorganisatie Mother Nature Cambodia is de ontbossing al begonnen. Sinds 1993 is het officieel beschermd als natuurgebied. Maar in 2007 werd het voor 99 jaar in concessie gegeven aan Sok Kong die dat nu uitbetaald wil zien.

De tycoon wil zijn project realiseren in een gebied met ongerepte laaglandbossen. In het zuiden vind je mangrovebossen, tussen de uitgestrekte plateaus en steile heuvels planten die met uitsterven bedreigd zijn. Ook diersoorten hebben dit bos nodig om te overleven. Onder meer de Aziatische olifanten, de Aziatische zwarte beer, gibbon apen en civetkatten. In het park meandert de Teuk Chhou, een majestueuze rivier die naar de provincie Kampot stroomt.

 

Bomenkap en bouwproject bedreigen natuurgebied Bokor Nationaal Park
Kaalslag Bokor Nationaal Park. Foto: Mother Nature Cambodia

Desastreuze plannen

Het Cardamomgebergte telt verschillende beschermde zones: vier parken en vier natuurreservaten. Die officiële benamingen geven blijkbaar weinig effectieve bescherming, gezien de desastreuze plannen voor flora en fauna. Voorlopige data tonen aan dat er zowel aan de rand als in het midden van het gebied al gekapt wordt. Dit jaar zet die trend zich voort zeggen activisten. Volgens het bouwplan is bijna 20.000 hectare bos eigendom van Sokha Real Estate. Eigenaar Sok Kong is bevriend met Eerste Minister Hun Sen. Volgens bronnen staat er ook nog een ander gebied, bijna 9000 hectare groot, ingekleurd als bouwzone. Dat brengt de totale oppervlakte voor woonwijken tot 28.000 hectare. Hoewel het plan pas in 2019 door de premier ondertekend is, worden er al jaren bomen gerooid in het gebergte. De ondertekening is volgens Mother Nature Cambodia bedoeld om de bestaande houtkap te legaliseren.

Repercussies

Internationale en lokale ngo’s die de groene longen en het natuurlandschap willen beschermen zwijgen uit schrik voor repercussies. Ngo’s die openlijk een standpunt innemen, komen in de problemen of kunnen opgedoekt worden. In voorbije jaren zijn verschillende activisten van Mother Nature Cambodia opgepakt. De Cambodjaanse mensenrechtenorganisatie Licadho publiceerde in februari een verklaring, ondertekend door 74 lokale gemeenschappen, om geen milieuactivisten meer te arresteren.

Begin dit jaar zijn vijf mensen opgepakt omdat ze bomen in boeddhistische stof wikkelden en bewijzen verzamelden van de omvangrijke illegale houtkap. Vier grote natuurorganisaties die in Cambodja actief zijn willen niks kwijt over het bouwproject in Bokor. De nieuwe woonwijken moeten tegen 2030 worden opgeleverd.

Ook de stranden van Sihanoukville worden volgebouwd

Staatseigendom

Milieuactivisten zien de laatste stukken bos plaatsmaken voor projecten waar Hun Sen en de zijnen financieel van profiteren. Mother Nature Cambodia vindt dat zowel de regering als Sokha Real Estate de wet overtreden. Volgens artikel 16 van de Cambodjaanse landwet is namelijk elke berg staatseigendom en op die manier openbaar bezit. Critici hebben het over landroof en linken de infrastructuurprojecten aan de overheid. Echter, Hun Sen mag dit allemaal doen omdat het principe van landconcessies geregeld wordt met subdecreten. Die hebben enkel de goedkeuring van de premier nodig.

Bokor is niet het enige natuurgebied dat bedreigd wordt. In de provincie Preah Sihanouk is onlangs de bouw goedgekeurd van Ream City, een project van 16 miljard dollar met woonwijken, hotels, attractieparken, strandverblijven, winkelcentra, een jachthaven en een exclusieve club. Het complex komt in Ream Bay, een belangrijk gebied in het Ream Nationaal Park.

Beschermd Palisanderhout: populair om souvenirs van te maken. Foto: Black07Jack/PixaBay

Palissanderhout

Het gevaar bestaat dat Bokor als natuurgebied helemaal van de kaart geveegd wordt. Iets wat al eerder gebeurde met de bossen aan de grens met Vietnam. De ongebreidelde handel in Siamees palissanderhout in dat gebied neemt dusdanig toe dat twee beschermde gebieden in 2018 bij koninklijk besluit zijn opgeheven. De bossen zijn inmiddels zo goed als verdwenen.

Bron: Mongabay.

 
Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

1 Comment

  1. Het is zonder meer schofterig wat er zich in Cambodia afspeelt.
    Boven dat miljard USD zal er nog wel ‘n deel naar Hun Sen gegaan zijn.
    Ik ben ooit op m’n fiets-tour daar boven op die berg geweest waar in de Khmer Rouge tijd ‘n hoofdkwartier gevestigd was. Jammer dat dat opgeofferd wordt.
    Ook was Sianoukville 3 jr geleden nog ‘n touristisch vissersdorpke. Maar nu deelt de zoon van Hun Sen daar de lakens uit en verkoopt z’n ziel aan de Chinezen. Nu al is 25% v d inwoners Chinees. Was er 4 jr geleden nog maar 1 casino, nu zijn er 20!,
    Uiteraard in Chinese handen, die ook weer wat winst doorspelen naar de zoon van!!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*