Cambodja. Filmmaker James Ricketson al negen maanden in cel

 

Autraliers al negen maanden vast in Cambdjaanse cel
James Ricketson verlaat de rechtbank in Phnom Penh. Foto: ABC News

Filmmaker James Ricketson zit al negen maanden vast in een Cambodjaanse cel. De Aussie is gearresteerd op beschuldiging van het in gevaar brengen van de nationale veiligheid en spionage. Een aanvraag voor borgtocht werd door het hooggerechtshof afgewezen. Afgelopen week vond er een hoorzitting plaats waar zijn advocaat en familie bij aanwezig waren.

De 68-jarige James Ricketson werd afgelopen juni gearresteerd in Phnom Penh nadat hij met een camera op een drone een ​​demonstratie van de oppositiepartij Cambodia National Rescue Party had gefilmd. Daarnaast wordt email-uitwisseling met oppositieleden en Cambodjaanse journalisten onderzocht door de Onderzoeksrechter, op zoek naar bewijzen. Ook heeft de Australier duidelijk zijn afkeer laten zien van president Hun Sen. Ricketson staat 10 jaar in de gevangenis te wachten als hij wordt veroordeeld voor de aanklacht.

Benauwde cel

Alexandra Kennet die als advocaat het gezin van de journalist bijstaat, vertelde dat men zeer teleurgesteld is door het besluit van het Hooggerechtshof. Kennet vertelde tevens dat de familie van Ricketson ook bezorgd is over zijn gezondheid, omdat hij in een benauwde cel wordt vastgehouden onder erbarmelijke omstandigheden. Hij deelt de cel van 96 vierkante meter in de Prey Sar-gevangenis met 140 andere gevangenen. Bij zijn voorgeleiding had Ricketson een zichtbare wond op de bovenkant van zijn hoofd, waarvan hij zei dat die werd veroorzaakt door het lage plafond van de cel

Australier negen maanden vast in Cambodjaanse cel
Foto: Facebook

De arrestatie valt samen met het hardhandig optreden tegen iedereen die een afwijkende mening heeft op het optreden van de autocratische premier Hun Sen die zijn 32-jarige greep op de macht wil behouden, inclusief de beslissing van het Hooggerechtshof om de oppositiepartij CNRP afgelopen december te ontbinden. De regerende Cambodjaanse Volkspartij van Hun Sen beschuldigde de oppositie van betrokkenheid bij een complot om de regering omver te werpen.

Dit leidde tot de arrestatie van partijleider Kem Sokha op beschuldiging van verraad. De CNRP vormde de grootste bedreiging van Hun Sen nadat deze partij onverwacht sterke winst boekte bij de algemene verkiezingen van 2013. Er groeit steeds meer steun voor de oppositie, vooral onder jongere Cambodjanen die graag verandering willen. De regering van Hun Sen heeft ook een aantal onafhankelijke kranten en Engelstalige radiostations gesloten.

Rechtszaak

Ricketson zegt in een verklaring voor de rechtbank dat de zoektocht naar bewijzen in de mail een ‘fishing expedition’ is. De onderzoeksrechter moet van tien personen de e-mailuitwisseling beoordelen voordat er een besluit wordt genomen of er een rechtszaak komt. “Er is geen enkele e-mail die suggereert dat ik een spion ben”, vertelde de verslaggever en activist, toen hij deze week in een arrestantenwagen voor verhoor naar de rechtbank in Phnom Penh werd gebracht.

Oppositieleider Rainsy is ondertussen in zelfopgelegde ballingschap gegaan, net als tientallen andere oppositieleiders, na een harde actie tegen de Cambodjaanse Nationale Reddingspartij van de oppositie. Die is illegaal verklaard, Naast de gevangenzetting van Sokha mogen 118 parlementsleden van de oppositie vijf jaar lang geen politieke activiteiten ondernemen.

Filmmaker

“Ik zou graag een bericht willen sturen naar de premier van Cambodja, met het verzoek om het recht op vrije meningsuiting te respecteren,” zei de filmmaker toen hij na de hoorzitting werd weggeleid. “Mijn vader is geen spion,” zei zijn zoon Jesse, die aanwezig was om zijn vader te zien. ,,De hoorzitting geeft ons verder bewijs dat er niets is om de beschuldiging in dit geval te ondersteunen. Het is pijnlijk om te weten dat hij opgesloten zit terwijl hij onschuldig is. Mijn vader is een goede man met een goed hart die altijd heeft geprobeerd voor Cambodjaanse mensen te zorgen die het moeilijk hebben.” Een volgende sessie met de onderzoeksrechter is gepland voor volgende week.

Bron: VAO-news/Phnom Penh Post/ABC News

Bert Vos
Over Bert Vos 180 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.