Cambodja stuurt arrestatiebevel naar ASEAN-landen

 

Cambodja stuurt arrestatiebevel naar ASEAN-landen
Sam Rainsy op campagne

De aangekondigde terugkeer van de Cambodjaanse oppositieleider Sam Rainsy blijft de gemoederen bezig houden. Cambodja stuurt de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) een dezer dagen een arrestatiebevel voor de aanhouding van Rainsy. De bevelen zijn al aangekomen in Laos en Thailand.

Hun Sen besprak het aanhoudingsbevel vorige week donderdag, tijdens een persconferentie in het Vredespaleis in Phnom Penh, met zijn Laotiaanse collega Thongloun Sisoulith. Bondgenoot Laos zal Rainsy niet toestaan ​​ om via ‘zijn’ land Cambodja binnen te komen, zei hij. Rainsy heeft alle Cambodjanen opgeroepen tot burgerlijke gehoorzaamheid door hem te ondersteunen bij zijn beloofde terugkeer naar het koninkrijk op 9 november. Laos en Thailand hebben al een lijst met namen van uitgeweken Cambodjanen ontvangen met en arrestatiebevel.

Cambodja stuurt arrestatiebevel naar ASEAN-landen
Sam Sokha verlaat de rechtbank. Foto: Kim Sarom

Arrestatiebevel activiste

Een van die arrestatiebevelen was voor Sam Sokha (38). Arbeidsrechtenactivist en voormalig kledingarbeider. Ze vluchtte voor vervolging in Cambodja naar Thailand maar werd gedwongen teruggestuurd. Nu zit ze in de gevangenis. Haar ‘misdaad’? Een sandaal gooien op een reclamebord van de regerende partij. Tweemaal. Nadat haar ‘sandaal-werpende video’ op sociale media viraal ging, werd ze bedreigd door aanhangers van Hun Sen en vluchtte ze naar het buurland. Ondanks dat ze door het Vluchtelingenagentschap van de VN als vluchteling is erkend, brachten de Thaise autoriteiten haar terug naar Cambodja. De activiste was al bij verstek veroordeeld wegens ‘aanzetten’ tot politiek activisme. Ze kreeg twee jaar gevangenisstraf plus een boete van 1250 dollar. Wat tot grote kritiek leidde bij mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International en vanuit de internationale gemeenschap.

Bert Vos, Cambodja Hun Sen bedreigt oppositie, Textielarbeiders
Sam Sokha roept Cambodjanen op tot verzet. Foto: Bert Vos.

Beledigen van de koning

Dit lot, arestatie en celstraf, treft ook de oppositieleider wanneer hij in een van de ASAEN-landen aankomt. Dan volgt onmiddellijke arrestatie als het aan Cambodja ligt. “Dit maakt deel uit van het mechanisme van regionale samenwerking, dat elke natie verplicht om een ​​ander te helpen de wet te handhaven om grensoverschrijdende misdaden te voorkomen. Dit is een vorm van internationale samenwerking”, aldus een woordvoerder van het ministerie. Rainsy hangt maximaal tien rechtszaken boven zijn hoofd, waaronder het aanzetten tot discriminatie, soldaten aanzetten tot ongehoorzaamheid aan bevelen, het beledigen van de koning en laster.

Bert Vos
Over Bert Vos 161 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*