Cambodia. Ankcor Wat?

Archeologen verbijsterd door nieuwe ontdekking

 

Een unieke vondst onlangs opgedoken tijdens opgravingen van een enorm tempelcomplex in Cambodja, zorgde in zekere archeologische kringen voor flink wat opschudding. In een onderaardse kelder onder wat het hoofdgebouw moest zijn, werd op een van de gigantische laterietblokken een inscriptie aangetroffen. Die was weliswaar wat vaag, maar de dienstdoende archeologen werden het er snel over eens dat hier ‘made in Italy’ was te lezen.

Rob Gregory, Ankcor Wat, Khem tempel

Op deze ontdekking, gedaan door het hoofd van de Dienst grondschrapers, een zekere Enzo Spaghetti, werd door vele lokalen verontwaardigd gereageerd. Ook het merendeel van de Indiana Jones imitators die zich professioneel bezighouden met het overhoophalen van de sacrosancte overblijfselen van de cultuur van anderen, hadden er geen goed woord voor over. De vondst werd bestempeld als ‘fake’ en gezien als een goedkope publiciteitsstunt om de haperende carrière van Spaghetti weer op de rails te zetten.

Spaghetti kwam al verschillende malen eerder in opspraak na het ontdekken van een CE-keurmerk op een van de rotsblokken van Stonehenge en het logo van Verkade op een beeld op de Paaseilanden.

Rob Gregory, Ankcor Wat, Keurmerk

Maar ook dit keer wees hij alle aantijgingen van de hand en hield vol, dat er geen enkele reden was te twijfelen aan de authenticiteit van zijn laatste vondst. Deze zou voor eens en voor altijd de mythe ontkrachten dat dit monument met een oppervlakte van 162 hectare, in een enkele nacht gebouwd zou zijn door een goddelijke architect van Aziatische komaf.

Reden genoeg om daar wat meer over te weten komen. Onze grensoverschrijdende correspondent Farangy Hooienflikker, reisde daarom af naar Cambodja om Spaghetti eens aan de tand te voelen. Hij had zich voort deze historische gelegenheid uitgedost in satijnen overhemd met daaronder Kaki cargo shorts en was voorzien van een buffelzweep en versleten panamahoed.

‘Ik ben net zo verbaasd als iedereen’, zei Spaghetti tijdens dit exclusieve interview. ‘Maar’, zo voegde hij voegde er onmiddellijk aan toe, ‘het moet nu voor iedereen duidelijk zijn, dat Ankcor gebouwd werd door de Romeinen’.

‘Het fabeltje dat deze tempel uit de 12de eeuw zou stammen is alleen maar een rookgordijn om ons, arme Italianen, hun rechtmatige glorie te onthouden’.

‘Kijk toch eens naar die pilaren en die massieve torens. Je moet blind zijn om de overeenkomsten niet te zien met de klassieke Romeinse architectuur’

Voor hem was deze structuur net zo evident als zijn Romeinse neus, aldus Spaghetti die zei ‘bevangen te zijn door blije opwinding’ toen hij het ‘made in Italy’ net boven de keldervloer had aangetroffen.

Rob Gregory, Ankcor Wat, Made in Italy

Inmiddels is er door critici op gewezen dat de inscriptie er nogal amateuristisch uitziet en in het geheel niet overeenstemt met de antiquiteit van de rest van het gebouw.

Een woordvoerster van de Lesbian United Lecturers (LUL) doctoranda Venus Beffer verbonden aan Oxbridge University wond er geen doekjes om. ‘Het is voor iedereen duidelijk dat deze vent dit zelf in de muur heeft aangebracht. Het is een daad van archeologisch vandalisme, die in de geschiedenis geen weerga kent. Als hij een LUL lid was, zouden we hem ter plekke een van onze poepjes laten ruiken. Helaas is dit wegens de strenge toelatingseisen van onze club niet mogelijk’.

Gevraagd naar de authenticiteit van zijn ontdekking gaf Spaghetti echter geen duimbreed toe.

‘De letters mogen en wat trillerig uitzien alsof ze in de steen gekerfd zijn. Maar in feite zijn ze dat dan ook. De Romeinen hadden niet de beschikking over onze moderne technologie. Het is daarom des te knapper dat ze gebouwen zoals deze konden wegzetten met de primitieve gereedschappen die ze hadden. Het kan een Centurion misschien wel een week gekost hebben deze inscriptie aan te brengen met geen andere werktuigen dan de vingernagels van een paar dozijn slaven’.

Rob Gregory, Ankcor Wat, Verkade

Niettegenstaande al deze ferme argumenten blijft de grote vraag natuurlijk waarom de aangetroffen inscriptie gesteld werd in het Engels en niet in het Latijn. Ook Spaghetti zelf had er geen antwoord op. Bovendien keek hij behoorlijk benepen toen hij erop gewezen werd.

Volgend op dit interview werd onze correspondent benaderd door de persoonlijke kok van Spaghetti, een besnorde man van Italiaans-Amerikaanse komaf genaamd Hicks. Van hem wordt verteld dat hij banden zou hebben met de legendarische held uit de Vietnamoorlog Colonel Kurtz. Hicks had maar weinig lovende woorden over voor zijn baas:

‘Die Spaghetti vent, die is volkomen krankjorum man, neem dat maar van me aan. Hij is erger dan alleen maar gek, hij is duivels man, hij moet het hier opgelopen hebben…ik bedoel maar, kijk om je heen, het is hier alleen maar heidense afgoderij!’

En daar heb je het dan. Geruchten en speculaties over de ware herkomst van Ankcor Wat blijven hun kop opsteken. Het heeft geen zin er verder nog woorden aan vuil te maken.

 

Rob Gregory
Over Rob Gregory 4 Artikelen
Rob Gregory (44) werd geboren in Engeland, waar hij biologie studeerde. Hij werkte vijftien jaar op het gebied van Dierenwelzijn in de Azië en gebieden in de Stille Oceaan. Rob woont in Chiang Mai. In 2017 gaf hij zijn baan op om zich volledig te kunnen wijden aan schrijven. Hij publiceerde drie kinderboeken (The DATS Trilogy, beschikbaar als e-boek bij Amazon) en een fantasie roman (Drynwideon, The Sword of Destiny – Yeah, Right, te bestellen bij www.rob-gregory.com). Binnenkort verschijnt zijn tweede roman ‘Yogol’s Gold’. Ook als blogger is hij actief met grotendeels humoristische verhalen.