Californische atmosferische rivier: Zware regen doemt op voor meer dan 15 miljoen mensen tijdens overstromingswacht

(CNN) Een nieuwe reeks stormen is op weg naar het door overstromingen geteisterde Californië, waar bewoners nog steeds worstelen met onbegaanbare wegen, overstromende rivieren, overstroomde buurten en een dijkbreuk waardoor honderden moeten worden geëvacueerd.

Verwacht wordt dat een nieuwe atmosferische rivier maandag de staat zal treffen, met zware regenval in Midden- en Noord-Californië en verdere overstromingen als een andere atmosferische rivier er doorheen slingert. Nationale Weerdienst gezegd. Atmosferische rivieren zijn lange, smalle stromen vocht die verzadigde lucht duizenden kilometers kunnen transporteren. Als een brandslang.

Ongeveer 15 miljoen mensen in Californië en Nevada staan ​​onder een overstromingswacht terwijl de storm nadert.

“Deze gebeurtenis kan meer dan 15 cm regen veroorzaken in Midden- en Noord-Californië”, zei CNN-meteoroloog Haley Brink zondag.

Vanaf maandagavond “zal de regen de meest gevoelige gebieden van Centraal-Californië treffen die vrijdag en vroege zaterdag hard werden getroffen door de stortbuien.” Meteorologisch centrum gezegd. Als gevolg hiervan “duurt het niet lang voordat de overstromingsschade wordt hervat zodra de aanhoudende zware regenval begint.”

En overstromingen kunnen in sommige buurten voor een benarde situatie zorgen, waar muren van regen de afgelopen dagen straten in rivieren hebben veranderd en wegen zijn beschadigd, waardoor gestrande mensen moeten herstellen. Er zijn zeker twee mensen overleden Als gevolg van de stormen, zeiden ambtenaren.

Een van de zwaarst getroffen gebieden was Monterey County, waar de gezwollen Bajaro-rivier vrijdag rond middernacht buiten haar oevers trad. Het water stroomde uit de hand in het nabijgelegen Bajaro, waardoor bewoners gedwongen werden te evacueren – een “ergste situatie” voor de gemeenschap, zei Luis Alejo, voorzitter van de Monterey County Board of Supervisors.

READ  Wereldwijde aandelen dalen nadat Fed-functionarissen het vertrouwen hebben getemperd

Sommigen waren niet in staat om eruit te komen voordat het vloedwater arriveerde, en bemanningen waren zaterdag bezig met hoogwaterreddingen, vertelde Cal Fire Capt. Curtis Rhodes aan CNN.

‘Tenminste degenen die dit soort ontberingen kunnen verdragen’

Veel inwoners van Pajaro zijn landarbeiders die niet alleen hun eigendommen zullen verliezen, maar ook enige tijd niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien als de landbouw voortdurend wordt getroffen door overstromingen, zei Alejo.

“Dit zijn de mensen die dit soort ontberingen het minst kunnen verdragen”, zei hij.

Terwijl bewoners zich verdringen in noodonderkomens, worden pogingen om te voorkomen dat overstromingen doorbreken bemoeilijkt door een naderende rivier met een tweede golf.

“Dit weekend is een korte onderbreking”, zei David King van de National Weather Service. “Het weer zal naar verwachting maandagavond veranderen.”

‘We zijn nu een eiland’

In Pajaro, Californië, zijn zaterdag auto’s en huizen overstroomd.

Terwijl de ogen gericht waren op de Bajaro-rivier, stroomde de Salinas-rivier in het zuiden ook over, wat leidde tot meer evacuatiebevelen in Monterey County. Het stijgende rivierwater heeft al huizen en bedrijven in de buurt van San Orto onder water gezet.

Hulpdiensten hebben meer dan 90 mensen gered in Monterey County, zei sheriff Tina Nieto. “We hebben zelfs een man gered die in een deel van een buis dreef en zijn huisdier bovenop hem gelegd”, zei hij.

In het noorden werd Santa Cruz County vrijdag geteisterd door zware regenval, waardoor ongeveer 700 inwoners van Soquel strandden nadat een gebroken leiding ernstige overstromingen veroorzaakte en een weg instortte die de gemeenschap met andere gebieden verbond, zei Steve Wiesner. adjunct-directeur openbare werken.

READ  De CEO van Norfolk Southern verontschuldigt zich voor de treinontsporing in Oost-Palestina

Bewoners zullen in quarantaine worden geplaatst totdat er een nieuwe oversteekplaats is gebouwd – wat dagen kan duren, zei Wiesner.

“We zijn nu een eiland”, vertelde inwoner Molly Watson aan CNN.

Een ander zwaar getroffen gebied was Tulare County De evacuatiebevelen werden verlengd Het kantoor van de sheriff van de provincie kondigde vrijdagavond aan dat het overstromingswater de Daviston-gemeenschap en delen van Cutler en Exeter zal omvatten naarmate de rivier stijgt. Ambtenaren drongen er bij de bewoners op aan om uit de buurt van watermassa’s te blijven en onnodig reizen te vermijden.

In Tulare County toonde video uit Springville verwoestende schade na zware overstromingen vrijdag.

“Het is heel hartverscheurend”, vertelde Hattie Shepherd aan CNN. “Veel van de harde werkers hebben hun huizen en bezittingen verloren en zijn ontheemd.”

Beide zijden van Highway 99 waren zaterdag afgesloten in het Earlimard-gebied van Tulare County.

De laatste Atmosferische rivieren Het nieuwste om de staat te misleiden na een aanval Soortgelijke stormen veroorzaakten ook dodelijke overstromingen in december en januari.

Maar deze nieuwe golf van stormen treft gebieden die de afgelopen twee weken al bedolven zijn onder hevige sneeuwval. Smeltende sneeuw Voorspellers zeiden dat overstromingen de komende dagen een rol zullen spelen.

President Joe Biden heeft de door gouverneur Gavin Newsom gevraagde noodverklaring goedgekeurd. De verhuizing maakt geld vrij voor miljoenen inwoners die sinds het begin van het jaar door zwaar weer zijn getroffen.

Ondertussen, de gouverneur van Nevada, Joe Lombardo De noodtoestand uitgebreid Om meer provincies op te nemen als gevolg van overstromingen in verband met dezelfde storm.

READ  12.000 ontheemden bij vluchtelingenkamp in Bangladesh

“Aangezien dit zware weer meer inwoners in Noord-Nevada blijft treffen, herhaal ik dat ik er bij alle inwoners van Nevada op aandring om veilig te blijven, voorzichtig te reizen en alle lokale richtlijnen te volgen”, zei Lombardo in een verklaring. “Staats- en federale partners zullen de lokale schade blijven volgen en snel handelen om noodzakelijke reparaties in Noord-Nevada te beoordelen.”

CNN’s Mike Valerio, Aya Elamrouzi, Andy Rose, Sharif Paget, Melissa Alonso en Jillian Sykes hebben bijgedragen aan dit rapport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *