Thailand. Boeven vangen aan de hand van een formulier


Op de bijeenkomst vorige week in de Foreign Correspondent Club Thailand, waar het roemruchte TM 30 formulier ter discussie stond, was ook het hoofd van de Immigratie Dienst Bangkok, Generaal Patipat Suban Na Ayudhaya een van de sprekers. De bijeenkomst werd georganiseerd nadat een groep expats een petitie hadden aangeboden aan deze dienst om dit formulier af te schaffen. De petitie viel echter op dovemansoren.

Buitenlanders wonend in Thailand moeten telkens wanneer ze langer dan 24 uur op een ander adres verblijven dan dat waarop ze geregistreerd staan, dit formulier bij terugkomst op hun thuisadres invullen bij de immigratiedienst. Het kan weliswaar ook online gebeuren, maar er wordt steen en been geklaagd dat de app heel traag werkt en dat het weken kan duren voordat het benodigde paswoord wordt verkregen.

Patipat benadrukte dat deze tijdrovende formaliteit noodzakelijk blijft voor de veiligheid van zowel buitenlanders en Thaise burgers. ‘We doen ons best de goede en de kwade lieden uit elkaar te houden’, zo zei hij. Hij voegde er verder aan toe dat er tien mensen van de immigratiedienst zich bezighouden de formulieren een voor een te checken. Kennelijk moeten ze daaruit kunnen aflezen wie er kwade bedoelingen in de zin hebben.

‘Dat is een heel nobel streven’, schreef de Thaise journalist Pravit Rojanaphruk als commentaar op de website van persbureau Khaosod English, ‘maar het is niet te verwachten dat buitenlandse misdadigers zo stom zullen zijn hun verblijf bij de immigratiedienst op te geven om dan op hun arrestatie te gaan zitten wachten’.

Patipat’s rechterhand, kolonel Thatchapong Sarawanangkul hield vol dat er met de app voor online registratie niets mis was. Wel gaf hij toe dat ze veel werk hadden aan het nakijken van al die formulieren. Hij zei er elke dag tot tien uur ’s avonds mee bezig te zijn zonder enige vakantie, en dat terwijl zijn vrouw eind deze maand een baby verwacht.

Bron Khaosod English


Redactie
Over Redactie 595 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.