Pakezel en de sluipmoordenaar van Zuidoost-Azië: de brommert


Het tweewielige motorvoertuig van 90 tot 125cc is voor miljoenen mensen in Zuidoost-Azië een uitkomst. Noem het moto, scooter, brommert of motosai in Thinglish, deze twee- of driewieler (uitvoering met zijspan) is de pakezel van Zuidoost-Azië. En de sluipmoordenaar, want bij zo’n 70 procent van alle verkeersongelukken zijn motorrijders betrokken.

Gek is dat niet. In de meeste landen in de regio ontbreekt het aan deugdelijke verkeerseducatie, miljoenen rijden ‘zwart’, dat wil zeggen zonder rijbewijs, controle op verkeersovertredingen is vaak laks. Het verschilt per land natuurlijk, maar grosso modo is het op de Filipijnen niet veel anders dan in Vietnam of Indonesië, Cambodja en – in wat mindere mate – Thailand. Wie belang stelt in statistieken of in de situatie per land vindt hieronder een aantal links met uitvoeriger informatie.

Hier willen we een beeld geven van hoe het motortje als pakezel wordt gebruikt. Miljoenen vooral arme Zuidoost-Aziaten kunnen niet zonder, het is een goedkoop vervoermiddel, ook in gebruik. In de zeven Zuidoost-Aziatische landen rijden ruim 150 miljoen lichte motoren rond (op een bevolking van in totaal 700 miljoen). De foto’s tonen vaak inzet op het platteland. In de met blik verstopte straten van de metropolen manoeuvreren de berijders ermee door files, desnoods tegen het verkeer in of over trottoirs. Sluipmoordenaar is dan een treffend predikaat. Maar amuseren over het creatieve en acrobatische gebruik van de brommert doen we ook graag!

 

Klik op de foto’s voor vergroting en onderschrift

Hans Geleijnse, Brommert, Pakezel, Sluipmoordenaar,

 

Redactie, Verkeer, Motor, Pakezel, Sluipmoordenaar

 

 

Hans Geleijnse, Pakezel, Zuidoost-Azië
veel kilometers tussen Zuidoost=Azië en Lekker Dier

 

 

Hans Geleijnse, Pakezel, Zuidoost-Azië
Als er op de brommer echt geen plaats is voor mens of dier dan is er in Thailand altijd nog de Songtaew taxi om vol te stouwen

 

 

Tenslotte, aan gekke vervoermiddelen geen gebrek in Zuidoost-Azië. Dit exemplaar lijkt ons heel ontspannen en veilig.

 

Hans Geleijnse, Pakezel, Zuidoost-Azië, Brommer, Motosai

Meer weten?

Thailand: +70% verkeersslachtoffers brommerrijders (BBC, 2017)
Thailands wegen zijn dodelijk, vooral als je arm bent (NYT, 2019)
Alles weten over brommerts in Zuidoost-Azië, met extra aandacht voor Cambodja? Klik hier. 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 791 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

4 Comments

  1. Op deze foto’s zie ik vooral straatarme mensen die met absoluut ontoereikende middelen voor een minimaal levensbehoud van henzelf en hun familie moeten vechten.
    Daarbij moeten ze zich in gevaarlijke en levensbedreigende situaties begeven en onveilige hulpmiddelen zoals krakkemikkige brommers zonder remmen benutten, situaties die effenaf mensonterend zijn voor de mensen die erop zitten! Zag je die vrouw over het achterlicht bungelen?
    Voor zulke mensen én de manier waarop ze in leven blijven, heb ik respect.
    In een aantal van die Zuidoost-Aziatische landen behandelen overheid en politie die mensen overigens nog slechter, als het vee waar sommigen hier aanstoot aan nemen.
    Maar ja, een mensenleven is toch niet (meer) van tel. Zie de mensonterende vluchtelingenkampen. Met Moria als recente uitschieter. Of Black Live Matters. Globaal genomen worden massa’s mensen wereldwijd slechter behandeld dan het vee wat ze eten. Naar hen gaat mijn medeleven uit. Niet naar iets als een Partij voor de Dieren. Lijkt me nogal vrijblijvend.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*