Kerrie met rijst; pittig India & Birma (90)


Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, British Burma

 

‘Horace in Burma.’

Inleiding

Boek over British Burma geschreven door J.M. Symns in 1910. Deze schrijver heeft ook het boek Songs of a Desert Optimist geschreven dat al is geplaatst in Trefpunt Azië.

Horace in Burma gaat over de oude kolonie British Burma en bevat 31 gedichtjes die zijn gepubliceerd in The Rangoon Gazette dat zich richtte op een Anglo-Birmees en Anglo-Indian publiek. De schrijver noemde zijn werk een ‘literaire sampan’ die het verlangen naar ‘huis’ oproept bij Engelsen.

Het boek bevat geen prenten dus ik ga die zoeken bij wiki- en andere internetmedia. Latijnse spreuken te over en daar is internet goed voor. Ook veel oude lokale namen en gebeurtenissen en dat levert soms problemen op. Dus of ik er 31 plaats? Wij zullen zien.

Wie is Horace?

Horace is de Engelse naam voor Horatius; en wie dat is:  https://en.wikipedia.org/wiki/Horace

Het is de naam bij een boek dat barst van de Latijnse zinnen en prachtige gedichten. Het boek wil een parodie zijn op The British Empire dat Burma heeft ingelijfd en ziet als wingebied maar geen snars begrijpt van dat grote land met zijn vele volkeren.

Eerder heb ik al toegelicht dat British Burma administratief viel onder India waar de ‘onderkoning’ regeerde die in andere gebieden een hoge gouverneur plaatste die evenmin iets begreep van het volk waar hij over moest beslissen.

De kliek ambtenaren was van het laagste allooi en leger en politie bestond uit schorriemorrie. Schorriemorrie kan afkomstig zijn van een oude Nederlandse familienaam, van een mengsel van gazeuse en wijn, maar het kan ook uit het Hebreeuws komen, sjorim we chamorim en dat betekent dan ossen en ezels. U kiest maar……

Toelichtingen

Na vier boeken Burmah komt nu Burma. Wij schreven Birma en nu is het Myanmar. Zo gaat dat met landen.

Foto’s en prenten

Hoofdfoto tevens logopic van de serie; wikimedia, curid, 4773647


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 854 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland