Branson’s Virgin Orbit vraagt ​​faillissement aan en zoekt koper

WASHINGTON, 4 april (Reuters) – Virgin Orbit Holdings (VORB.O), opgericht door miljardair Richard Branson, heeft Chapter 11-faillissement aangevraagd omdat de lancering van satellieten moeite heeft om langetermijnfinanciering veilig te stellen na een mislukte lancering in januari.

In 2017 lanceerde ruimtetoerismebedrijf Virgin Galactic satellieten in een baan om de aarde met behulp van raketten die werden gelanceerd vanaf een aangepast Boeing (BA.N) 747-vliegtuig.

Maar zijn zesde missie in januari met zijn belangrijkste LauncherOne-raket, de eerste raket die vanuit Groot-Brittannië werd gelanceerd, bereikte de baan niet en stortte zijn lading commerciële en defensiegerelateerde onderzoekssatellieten in de oceaan.

De missie in de Cornwall Spaceport in Engeland zorgde ervoor dat het bedrijf op zoek was naar nieuwe financiering en dwong het op 15 maart de operaties stop te zetten en bijna al het personeel te ontslaan om geld te besparen.

Het in Long Beach, Californië gevestigde bedrijf diende bij een rechtbank in Delaware een aanvraag in om zijn activa te verkopen, dagen nadat het de ontslagen van ongeveer 85% van zijn 750 werknemers had aangekondigd.

“Wij geloven dat het Chapter 11-proces de beste manier is om een ​​efficiënte en waardeverhogende verkoop te identificeren en af ​​te ronden”, zei Dan Hart, CEO van Virgin Orbit, in een verklaring.

Virgin Orbit vermeldde activa van $ 243 miljoen en een totale schuld van $ 153,5 miljoen op 30 september. Het ging in 2021 naar de beurs met een blanco cheque-deal, waarmee $ 255 miljoen minder werd opgehaald dan verwacht.

Virgin Orbit, twee jaar geleden gewaardeerd op $ 3 miljard, was $ 65 miljoen waard op basis van de slotkoers van maandag.

READ  Voedselopslagmerk Tupperware waarschuwt dat het failliet kan gaan

Op dinsdag verloren de aandelen 24% van hun waarde.

Bedrijfsmodel Virgin Orbit is van plan om kleine raketten te lanceren en op korte termijn lanceringen te leveren vanaf elke locatie voor tactische militaire doeleinden, waarmee wordt ingespeeld op een behoefte die werd benadrukt door het conflict in Oekraïne.

Maar grotere lanceringsraketten en meer kosteneffectieve lanceringen van gedeelde lading op de Falcon 9-raket van SpaceX in de afgelopen twee jaar hebben de inzet verhoogd, zeiden analisten en leidinggevenden uit de industrie.

Met twee ruimtestations met verticale lancering volgend jaar, is Groot-Brittannië vastbesloten om een ​​belangrijke leverancier te worden van commerciële lanceringen van kleine satellieten, aldus de UK Space Agency.

De twee satellietbouwers die bij mislukte lanceringen in januari hoogtechnologische ladingen verloren, het Britse Space Forge en het Poolse SatRev, dat 4% van Virgin Orbit bezit, hebben back-upplannen benadrukt om indien nodig alternatieve lanceervoertuigen te gebruiken.

SatRev heeft in het verleden andere draagraketten gebruikt, waaronder SpaceX.

Virgin Groep Financiën

Branson’s Virgin Group, die ongeveer 75% van de uitgeverij bezit, zei dat het sinds november meer dan $ 1 miljard in de unit heeft geïnvesteerd, inclusief $ 60 miljoen aan gedekte leningen.

Abu Dhabi’s staatsinvesteringsfonds Mubadala is de op een na grootste investeerder met een belang van 17,9% in Virgin Orbit.

Virgin Investments, een onderdeel van Virgin Group, zal 31,6 miljoen dollar aan nieuwe contanten verstrekken aan Virgin Orbit, terwijl het operaties financiert terwijl het een koper zoekt in faillissement, aldus de bedrijven.

READ  Opladers vs. Jaguars-score: live updates, spelstatistieken, hoogtepunten, analyse van AFC Wild Card Showdown

Ondanks het succes van zijn reis- en telecommunicatiebedrijven, wordt Branson sinds de jaren zeventig in verband gebracht met verschillende spraakmakende zakelijke mislukkingen in een ondernemerscarrière.

Reuters meldde vorige maand dat de in Texas gevestigde Matthew Brown in gesprek was om 200 miljoen dollar te investeren in Virgin Orbit. Die gesprekken zijn mislukt, meldden bronnen vorige week aan Reuters.

De grootste schuldeiser van Virgin Orbit is het in Londen gevestigde Arkit Ltd., dat haar bijna $ 10 miljoen aan diensten en klantendeposito’s schuldig was, blijkt uit de faillissementsaanvraag.

Arkith weigerde commentaar te geven.

In 2021 kondigden Arkit Quantum (ARQQ.O) en Virgin Orbit een deal aan voor twee satellietlanceringen om coderingsdiensten te leveren aan de “Five Eyes” -landen: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Arqit Quantum zei in december dat het stopte met de ontwikkeling van satellieten en een manier vond om veilige codering te bieden via een niet-gespecificeerde “grondinfrastructuur”.

De United States Space Force, onderdeel van het Amerikaanse leger, was de op een na grootste schuldeiser van Virgin Orbit, met bijna $ 6,8 miljoen gestort voor toekomstige lanceringen, zo bleek uit de indiening.

Er was niet direct commentaar.

(Rapportage door Joey Rowlett in Washington, Jahnavi Nidumolu in Bangalore, Kevin Grolicki in Singapore, Joanna Plusinska in Londen en Tim Heber in Parijs; Bewerking door Jamie Freed en Jason Neely

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *