Kerrie met rijst; pittig India & Birma (78)

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, bootreis

 

 

‘An English girl’s first impressions of Burmah.’

De reis

Nee, zo avontuurlijk ben ik niet.  Dapper wel! Ik droom er wel van als heldin op te kunnen treden als wij schipbreuk lijden of in ander gevaar verkeren.  Maar briest een paard door zijn of haar mond dan doe ik het haast in mijn broek. Zo avontuurlijk ben ik nu!

Maar vooralsnog zit ik op de boot van Engeland naar Burmah en krijg ik informatie over het land waar ik heen ga, en de landen die ik passeer.

Mijn medereizigers zijn allemaal erg aardig tegen een alleenreizende vrouw. Ze zien dat ik naar informatie hunker!

Zo leer ik dat India de bakermat is van de beschaving en dat alle andere culturen naar India verlangen. Het is je wel duidelijk wie me dit dit komt vertellen….. Burmah, leer ik, is een land waar teak groeit. De ‘Bombay Burman’ wordt me omstandig uitgelegd maar het wordt me niet duidelijk. Is dat een politicus of een houtvester?

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, bootreis

Over Ceylon vertellen ze me dat men er ‘prawn curry’ eet, aan paardenraces doet en thee plant.

Burmah, tenslotte, barst van de tijgers en wilde olifanten van een omvang die me schrik aanjaagt.

Maar alle mannen aan boord verzekeren me dat ze tijgers schieten en olifanten vangen dus ik moet me goed beschermd voelen daar……

Verder is er niks te beleven aan boord.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, bootreis
Straat van Messina

We passeren de straat van Messina en gaan dan naar het Suezkanaal.

Dat wordt een buitengewoon saaie passage. Een enkel schip passeert je en aan de kust zie je alleen maar zand, een enkele binnenzee, kamelen en simpele nederzettingen van mensen. Dan komt Aden in zicht.

Het enig spannende na een kort bezoek aan Ceylon is .. brand aan boord! Nou ja, brand. Er ontstaat midden in de nacht enorme paniek als mensen ‘fire fire’ horen roepen en men massaal naar de sloepen rent en zwembanden om doet. De oorzaak van het ‘vuur’ ligt bij twee paniekerige jonge dames die vanuit hun hut vuurpijlen hebben zien afsteken naar een nabij kuststation en dat aanzien voor brand…..

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, bootreis
Rangoon

De Irrawaddy en Rangoon

De reis verloopt verder voorspoedig en op een mooie vrijdagmorgen om zes uur leggen wij aan in Rangoon aan de groene oevers van de Irrawaddy.

Rangoon is een verzameling bruine en witte huizen, torens, schoorstenen en koepel. Veel groen nauwelijks zichtbaar door de ochtendmist. Daar schittert de gouden koepel van een pagode, het eerste duidelijk zichtbare object van een land dat “Het land van de pagodes” wordt genoemd.

 

Toelichtingen

Het begrip ‘Bombay Burman’ komt heel veel voor. Onder ‘Burman’ wordt breed verstaan de inwoner van Burmah die woont in de delta van de Irrawaddy. De ‘originele’ Burmaan? Bestaat die wel? Burmah was (en is) een mengeling van veel volkeren.

En de Bombay Burman? Daar laat het boek zich niet over uit; het zal spreektaal zijn. Of bedoelt men de overheersende persoon die in het kielzog van de Engelsen Burmah binnentrok?

Foto’s en prenten

Irrawaddy, stroomgebied; wikimedia, curid, 9633969.

Prawn curry, een van de vele maaltijden in de regio; wikimedia, curid, 12040168.

Straat van Messina, 18e eeuwse tekening, het eiland ligt rechts; wikimedia, curid, 920216.

Rangoon, thans Yangon; diverse foto’s wikimedia commons.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 687 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland