KYIV/BERLIN, 19 januari (Reuters) – Westerse bondgenoten hebben donderdag miljarden dollars aan nieuwe wapens toegezegd aan Oekraïne, maar de vraag of ze tanks van Duitse makelij zouden sturen, bleef onbeantwoord. Preventief.
Uit angst dat de Russische strijdkrachten zich zouden kunnen hergroeperen en in de winter een groot offensief zouden kunnen lanceren, dringt Oekraïne aan op Panther-gevechtstanks, die onder controle staan van een reeks NAVO-landen, maar voor overdracht naar Oekraïne is de goedkeuring van Duitsland vereist.
Een bron bij de Duitse regering zei dat Berlijn zijn bezwaren zou intrekken als Washington zijn eigen Abrams-tanks zou sturen.
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz, een sociaal-democraat, aarzelde om wapens te sturen die Moskou zouden kunnen provoceren. Veel van de westerse bondgenoten van Berlijn zeggen dat de bezorgdheid misplaatst is, aangezien Rusland al volledig betrokken is bij de oorlog.
De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin en de nieuwe Duitse minister van Defensie Boris Pistorius ontmoetten elkaar in Berlijn, maar er was geen vooruitgang in de aanloop naar een bijeenkomst van tientallen bondgenoten op vrijdag op Ramstein, de belangrijkste Europese luchtmachtbasis van Washington.
De Poolse premier Mateusz Morawiecki zei donderdag over de mogelijkheid van Duitse goedkeuring: “Ik ben matig sceptisch, matig pessimistisch, omdat de Duitsers zich hiertegen verdedigen, een duivel verdedigt zich tegen wijwater.”
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky kreeg nauwelijks verhulde kritiek op het standpunt van Duitsland.
“Ik ben machtig in Europa, en als iemand anders buiten Europa mij helpt, zal ik helpen. Het lijkt mij dat dit geen erg goede strategie is”, zei hij.
De bijeenkomst in Ramstein wordt gezien als een kans voor het Westen om Oekraïne te geven wat het nodig heeft om Rusland in 2023 te verslaan en een groep van 11 NAVO-landen heeft al gepantserde voertuigen en luchtverdediging aangekondigd.
Maar Kiev zegt dat er zware tanks nodig zijn om Russische aanvallen af te weren en bezet gebied te heroveren.
“We hebben geen tijd, de wereld heeft deze tijd niet”, schreef Andriy Yermak, hoofd van de Oekraïense presidentiële administratie, donderdag in Telegram.
“We betalen voor de stagnatie van de levens van ons Oekraïense volk, wat niet het geval zou moeten zijn.”
De Nederlandse minister van Defensie Kajsa Ollongren zei dat hij hoopte dat er een oplossing zou worden gevonden om moderne gevechtstanks aan Oekraïne te leveren, maar Nederland, dat de Leopard 2-tanks van Duitsland huurt, had groen licht nodig van Berlijn voordat het besloot al dan niet bij te dragen.
Een bron bij de Duitse regering zei dat Berlijn van geen enkel land een verzoek had ontvangen om toestemming om de tanks opnieuw te exporteren. De Leopard 2-tanks – de werkpaarden van legers in heel Europa en gebouwd door duizenden door Duitsland tijdens de Koude Oorlog – zijn volgens sommige westerse bondgenoten de enige haalbare optie die in voldoende aantallen beschikbaar is.
[1/10] De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius ontvangt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin voor gesprekken op het Ministerie van Defensie in Berlijn, Duitsland op 19 januari 2023. REUTERS/Fabrizio Bensch
Amerikaanse functionarissen zeggen dat er nog geen plannen zijn om de Abrams te sturen, die als te brandstofintensief worden beschouwd voor het gespannen logistieke systeem van Kiev om het front te bevoorraden.
‘Oorlog van vernietiging’
Zowel Pistorius als Austin spraken over het belang van het steunen van Oekraïne voorafgaand aan hun ontmoeting, maar geen van beiden sprak rechtstreeks over de tankkwestie.
Tijdens een ceremonie zei Pistorius na zijn beëdiging als minister: “Dit zijn geen normale tijden, Europa is in oorlog. Rusland voert een meedogenloze vernietigingsoorlog tegen een soeverein land, Oekraïne.”
Austin beschreef Duitsland als een van de naaste bondgenoten van Washington en bedankte Oekraïne voor zijn steun tot nu toe.
Polen en Finland hebben al gezegd dat ze de Panthers zullen sturen als Duitsland zijn veto opheft. In een teken van groeiende wanhoop suggereerde Polen dat Duitsland zou kunnen proberen het te blokkeren.
Rusland heeft op het vooruitzicht van meer wapens voor Kiev gereageerd met dreigementen van escalatie. Dmitry Medvedev, een bondgenoot van president Vladimir Poetin, was president van 2008-2012, toen Poetin een pauze nam om op te treden als premier, een van de duidelijkste bedreigingen van Moskou om kernwapens te gebruiken als hij Oekraïne zou verliezen.
“Een nucleaire nederlaag in een conventionele oorlog kan leiden tot een nucleaire oorlog”, zei Medvedev. “Kernmachten hebben nog nooit grote conflicten verloren waarvan hun lot afhangt.”
Er waren tekenen van wrijving binnen de regerende coalitie van Duitsland. Robert Habeck, de plaatsvervanger van Scholz, en zijn coalitiepartners, The Greens, zeiden vorige week nog dat Duitsland andere landen er niet van zou weerhouden Leopards naar Oekraïne te sturen.
Luipaarden vastbinden aan Amerikaanse Abrams-tanks zou de verantwoordelijkheid van Washington verschuiven. Colin Kall, de hoogste beleidsadviseur van het Pentagon, zei woensdag dat het onwaarschijnlijk is dat Abrams-tanks zullen worden opgenomen in het volgende enorme militaire hulppakket van $ 2 miljard van Washington.
“De Abrams-tank is een zeer complex apparaat. Het is duur. Het is moeilijk te trainen. Het heeft een straalmotor.”
Zowel Oekraïne als Rusland vertrouwen voornamelijk op T-72-tanks uit het Sovjettijdperk, die tijdens het 11 maanden durende conflict bij honderden werden vernietigd. Beter bewapende en beschermde westerse tanks zullen zijn troepen de mobiele vuurkracht geven om Russische troepen af te weren in beslissende veldslagen, zegt Cave.
Na grote Oekraïense winsten in de tweede helft van 2022, is de frontlinie de afgelopen twee maanden grotendeels bevroren, en geen van beide partijen boekte grote winst ondanks zware verliezen in intense loopgravenoorlog.
Yevgeny Prigozhin, hoofd van Wagner, de particuliere Russische huursoldaat die een leidende rol heeft gespeeld in de gevechten nabij de oostelijke stad Bagmut, zei donderdag dat zijn troepen het dorp Klishchivka aan de rand van Bagmut hadden ingenomen. Kiev heeft eerder ontkend dat de nederzetting is ingestort.
Reuters kon de situatie daar niet bevestigen.
Rapportage door Reuters Bureaus Geschreven door Peter Graf en Alexandra Hudson Bewerking door Angus MacSwan en Frances Kerry
Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.