Bomaanslagen: politie en militairen blijven op twee sporen

De Thaise militairen zijn verantwoordelijk voor de arrestatie van zeventien leden van een tot nog toe niet bekende oppositiegroep, die zich ‘Revolutionair Front voor Democratische Partij noemt. De zeventien waren onmiddellijk na de aanslagen vorige week gearresteerd en zijn afgelopen vrijdag aan de politie overgedragen. Die heeft twee van hen inmiddels vrijgelaten. Volgens de junta had de RFDP het doel ‘politieke onrust in het land te stichten’.

De politie heeft inmiddels verklaard een belangrijke verdachte van de bomaanslagen, die vier doden hebben geëist, in het vizier te hebben. Het gaat om Ahama Lengha, afkomstig uit Narathiwat, een van de drie provincies waar moslim-militanten voor afscheiding van Thailand vechten. Tegen Ahama, die op toeristeneiland Phuket bommen tot ontploffing zou hebben gebracht, is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Eerder werden door de politie al beelden van bewakingscamera’s in Hua Hin vrijgegeven met zeer duidelijk zichtbaar drie mannen die volgens de politie bommen in Hua Hin hebben geplant en eveneens zuidelijke moslimstrijders zouden zijn.

Hoewel de tweede man van de junta, generaal Prawit Wongsuwan, heeft verklaard dat er geen samenhang is tussen de arrestatie van de leden van het zogeheten Revolutionaire Front en de bomaanslagen, is op zijn minst opvallend dat de militairen op zoek naar aanstichters van geweld niemand uit de zuidelijke provincies hebben opgepakt of als verdachte geïdentificeerd. De groep, die het hoofdkwartier in Nonthaburi bij Bangkok zou hebben, werd volgens de autoriteiten al sinds december vorig jaar in de gaten gehouden, De politie daarentegen heeft alleen verdachten uit de drie zuidelijke grensprovincies op het oog en zegt ervan overtuigd te zijn dat moslim-separatisten verantwoordelijk zijn voor de bomaanslagen.

In de Thaise media werd de afgelopen week duchtig gespeculeerd over meningsverschillen tussen politie en militairen over in welke hoek de daders van de bomaanslagen moeten worden gezocht. Juntaleider Prayuth suggereerde kort na de bomaanslagen dat het om ‘slechte mensen gaat die gekant zijn tegen de uitslag van het grondwetsreferendum’. Hij leek daarbij te doelen op de redshirts en groepen democratische activisten die zich tegen de nieuwe grondwet hebben uitgesproken.

 

Bronnen: AP, Bangkok Post

Redactie
Over Redactie 569 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.