Boekpresentatie Beste Reizigers door André van Leijen

Postscriptum, boekhandel met een huiskamerachtige gezelligheid. Mooie titels langs de wanden, op een uitstaltafel biografieën van Annejet van Zijl, tegen een muur een keur van kranten en tijdschriften, in een bescheiden schap allerhande schrijfwaar, het gereedschap van de schrijver. Niet-schrijvers denken, dat het daarmee begint, met schrijfwaar. Echter, de ware schrijver is al begonnen met zijn verhaal voordat hij er zelf erg in heeft.

Chris Ebbe, Boekpresentatie, Beste rezigers
Foto: Annie van Roekel

André maakte aantekeningen op zijn reizen, werd aangespoord om een boek te schrijven en probeerde zijn pen. Het werd een lijvig werk waarin hij bij wijze van spreken uitlegt, dat water een kleurloze vloeistof is. De schoolmeester verloochende zijn ware aard niet. De uitgever schoof het manuscript misprijzend terzijde.

Chris Ebbe, Boekpresentatie Beste reizigers, Presentatie
Foto: Linda Tluckova

Femmy Fijten, vriendin en medeauteur van een biologiemethode zette hem op het juiste spoor: schrijven is weglaten. Femmy is niet meer onder ons, de emotie kreeg even de overhand, toen André haar bedankte.

Chris Ebbe, Boekpresentatie Beste reizigers, Suzette
Suzette Ronteltap (rechts op de foto) voerde de redactie. (Foto: Linda Tluckova)

Vriendin Suzette Ronteltap ging met haar kritische pen langs de tekst, Ernst de Jonge ontwierp de omslag. Aan de voorkant een regenworm, zo uit de vochtige aarde gekropen, aan de achterkant de Allghoi khorkoi, de cryptozoölogische doodsworm van het Mongoolse geloof, feit en fictie aaneengesmeed, recht doend aan de verhalen in de bundel.

Chris Ebbe, Boekpresentatie Beste reizigers, Ernst
Vormgever Ernst de Jonge ontwierp de omslag. (Foto: Linda Tluckova)

Peter van Nuijsenburg, schrijver en correspondent, komt aanzetten met een bak met veren: ‘André… je bent een goede schrijver, je hebt een fantastische stijl waarin je exacte wetenschap situeert in je verhalen, je gebruikt sterke beelden en metaforen. Nu nog de verhalen over al die mooie steden, die je hebt bezocht.

Chris Ebbe, Boekpresentatie Beste reizigers, Peter en Hans
Peter van Nuijsenburg (l) en Hans Geleijnse (r); Hans Geleijnse is redacteur van Trefpunt Azië (foto: Linda Tluckova)

Reeds als kind wilde André op reis. Op het strand van Zandvoort keek hij uit over de zee. Wat ligt er achter het water? Wat daarachter? Heimwee naar de verten beroerde zijn gemoed, Fernwee werd zijn drijfveer, zijn idool Darwin zijn inspiratiebron en gids.

Chris Ebbe, Boekpresentatie, Beste reizigers, Laetoli voetstappen

André leest voor. Met zachte stem neemt hij ons mee naar Laetoli in Tanzania waar Mary Leakey voetstappen in de versteende vulkanische as opgroef. Voetstappen van een volwassenen met erin de voetstappen van een kind. André wekt dit kind tot leven, laat het als eerste mensachtige rechtop lopen, schetst een levendig beeld van een opgroeiend kind, dat tegen de wil van vader en moeder een eigen weg zoekt en vindt.

Chris Ebbe, Boekpresentatie, Beste reizigers, Snijdervogel

André leest van Wimpy, het snijdervogeltje met een rechtopstaande staart, zoals ons winterkoninkje er een heeft. Precies om kwart voor zes komt hij aanvliegen om te gaan slapen in de wingerd. Dan moet het stil zijn in huis van Linda. In zijn vrouw Linda heeft André zijn ideale reisvriendin gevonden. Zij treedt op in zijn verhalen, vult hem aan, wijst hem op nieuwe bronnen en spreekt hem tegen waar nodig.

Chris Ebbe, Boekpresentatie Beste reizigers, Linda
Linda Tluckova (midden), de ideale reisvriendin

‘Waarom heet uw boek Beste reizigers?’ vraagt een heer uit het publiek.
‘Het gaat over reizen én de Nederlandse Spoorwegen maken elke dag opnieuw reclame voor mijn boek.’

Waarvan acte.

Chris
12 maart 2020

Chris Ebbe, Boekpresentatie Beste reizigers, Diner
Mensen die van ver kwamen, gingen van te voren samen eten.

 

Chris Ebbe, Boekpresentatie Beste reizigers, Borrelen
Na afloop werd er geborreld (tweede van links: Chris Ebbe); Chris is auteur op Trefpunt Azië (foto Linda Tluckova)

 

Chris Ebbe, Boekpresentatie Beste reizigers, Signeren
En was er gelegenheid tot signeren. (foto: Linda Tluckova)

 

Chris Ebbe, Boekpresentatie Beste reizigers, Discussie
V.l.n.r.: Alphonse Wijnants, een vriend van Alphonse, Peter van Nuijsenburg en Hans Geleijnse; Alphonse is een van de Belgische auteurs op Trefpunt Azië (foto: Linda Tluckova)

 

Voor een recensie van Beste Reizigers…  zie: https://www.trefpuntazie.com/recensie-beste-reizigers-van-leijen-darwin-in-rugzak/

Over Chris Ebbe 204 Artikelen
Chris Ebbe, vader van twee dochters, grootvader van drie kleinkinderen. Chris is begonnen als onderwijzer, werd daarna leraar biologie en decaan aan een middelbare school in Spijkenisse. Heeft evenals zijn vrouw, kunsthistorica, een brede belangstelling voor alles wat te maken heeft met stad en platteland, mens en natuur, kunst en architectuur. Werkt, gewapend met familieverhalen en na genealogisch onderzoek, aan een roman.

2 Comments

  1. Wat een leuke reportage over een zo te zien zeer geanimeerde bijeenkomst! Heel jammer dat ik noodgedwongen verstek moest laten gaan. Gelukkig heb ik je boek in huis. Mijn kinderen vinden het ook pakkende verhalen. Tot gauw, lekker jazz ‘speulen’.

  2. En zo ben ik er toch een beetje bij geweest, André. Wat fijn voor je dat er zoveel mensen zijn gekomen.
    Dank!
    Eugene

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.