Culturele uitwisseling bij boeddhistische ceremonie Waalkade

boeddhistische ceremonie Nijmeegse WaalkadeMonnikengemeenschap Wat Phra Dhammakaya, uit Afferden (Gelderland), houdt aanstaande zondag een boeddhistische ceremonie. Tijdens deze zogeheten ‘Dag van het Geven’ op de Nijmeegse Waalkade wordt op traditionele wijze aalmoezen, giften en voedsel gegeven aan boeddhistische monniken. Volgens de traditie moet dit gebeuren in een publieke setting. Alhoewel normaliter boeddhistische activiteiten voornamelijk binnenshuis plaatsvinden is dit een uitzondering, zegt de organisatie.

Als dankbetuiging voor de donateurs zijn er voordrachten en recitaties. Op die manier wil de Boeddhistische gemeenschap bijdragen aan culturele uitwisseling en meer diversiteit in Nederland. Het is gebruikelijk voor Thaise mensen om ‘aalmoezen’, zoals voedsel, artikelen voor persoonlijke hygiëne, en soms geld, te geven aan boeddhistische monniken. Dit wordt van oudsher gezien als een activiteit die goede karma met zich meebrengt voor jezelf en je naasten.

Spirituele gezondheid

Boeddhistische monniken hebben, zo schrijven de regels voor, weinig bezittingen en leven van giften van de gemeenschap. In het moderne Theravada-boeddhisme (onder meer in Thailand en Sri Lanka) zijn wederzijdse afhankelijkheid de basis van de maatschappelijke taakverdeling. Daarbij richten de leken zich op de sociaaleconomische activiteiten en de Sangha op de geestelijke en spirituele gezondheid van de samenleving.

Boeddha in Wat Pho Bangkok. Foto: Bert Vos

De tempel in Aferden is de eerste Dhammakaya-tempel in Nederland. In 2017 gevestigd in een voormalige katholieke kerk. Een plek voor volgelingen van deze Thaise boeddhistische stroming, maar ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in meditatie.

Dhammakaya richt zich op geestelijke zelfontwikkeling in de moderne tijd. Zonder dat de beoefenaars zich uit de samenleving terugtrekken. In Europa staan ongeveer dertig Dhammakaya-tempels.

 

Onder de genodigden voor deze jaarlijkse ceremonie zijn onder meer de Birmese stichting IBEC en de Sri Lankaanse stichting Mahamevnawa. Daarnaast zijn er ook monniken vanuit overige Thaise centra uit Nederland en België aanwezig. Zoals Wat Buddharama uit Waalwijk en de Phra Dhammakaya Benelux (gevestigd in België.)

Wanneer: Zondag 25 augustus
Plaats: De Waalkade in Nijmegen
Tijd: 09:30 uur tot 11:30 uur

Bert Vos
Over Bert Vos 171 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*