Udumbara: Boeddha’s bloemetje bloeit eens in de 3000 jaar

Bloemen komen in alle soorten en maten, van de enorme Rafflesia uit de oerwouden van Sumatra tot de Udumbara. De laatste heeft bloempjes die alleen onder de microscoop te zien zijn. En over dat kleinood wil ik het hebben…

Loes Modderman, Boeddha's bloemetje, Rafflesia
Rafflesia (Bron: Theraffleisiaflower-WordPress.com)

Volgens Boeddhistische legenden bloeit de Udumbara maar eens in de 3000 jaar, dat wil zeggen rond de geboote van Prins Siddharta, en daarom misschien ook als er een nieuwe wijze op het punt staat te verschijnen. Dat is hoopvol.

Loes Modderman, Boeddha's bloemetje, Eens in 3000 jaar
Bron: rdgn.info

De Udumbara werd al in 1997 gesignaleerd

Miniem als de Udumbara is, hij is gesignaleerd, bloeiend en wel. Hoe klein hij is kun je op de foto’s zien: groeiend op de naald van een pijnboom.
Dat is erg klein.
Ze werden in 2010 gefotografeerd in Maleisie, onder de microscoop. Maar de Udumbara werd al in 1997 gesignaleerd op een boeddhabeeld in een Zuid Koreaanse tempel. In China rapporteerde men de vondst van de ‘hemelse bloem’. Daar waren de autoriteiten niet blij mee, en dus werden de opgetogen verhalen uit de media verwijderd. De aanstootgevende bloemetjes werden verklaard insecteneieren te zijn. Gelukkig hebben we internet, en social media, ook in China..

Loes Modderman, Boeddha's bloemetje
Bron: Đại Kỷ Nguyên

Volgens een Boeddhistische sutra is de Udumbara een hemelse bloem die op aarde niet voorkomt. Pas als een wereldleraar geboren wordt ‘die het wiel in beweging brengt’, zal de bloem op aarde bloeien.

Dat deed hij inmiddels ook in California. Dat verhaal is een wonder op zich. Mr Tony Fu, een practiserend boeddhist van Taiwanese origine in La Puente, California, zag eind october 2013 een bloeiende Udumbara op het blad van een guave. Hij vertelde Epoch Times dat hij sinds hij het Boeddhisme in 2000 begon te bestuderen soms objecten om zich heen hoort praten. Dat is in het Boeddhisme niet zo ongewoon als het in het Christendom zou zijn.

De boom zegt dat hij water wil

In het huis dat Fu huurt, staat een guave in de achtertuin die hij regelmatig checkt om te zien of de vruchten al rijp zijn. Enkele weken eerder had hij de boom horen vragen om water, omdat hij dorst had. De laatste jaren regent het nauwelijks in California, en water is kostbaar. Mr Fu was bang dat zijn huurbaas er iets van zou zeggen als hij de boom water gaf, maar hij deed het toch; een beetje.

Loes Modderman, Boeddha's bloemetje, Udumbara
Bron: Times of India

De volgende keer dat hij de boom bewaterde, sprak die opnieuw, zeggend dat als hij het een derde keer deed de boom hem iets bijzonders zou laten zien. Mr. Fu dacht dat een van de vruchten rijp zou zijn, maar toen hij de boom onderzocht zag hij de Udumbara. Hij herkende hem onmiddellijk, en hij was blij verrast met wat hij als een teken beschouwde en een grote zegen.

Udumbara bloemen kunnen groeien op elke oppervlakte, waaronder steen en metaal. Je ziet ze snel over het hoofd vanwege hun bescheiden formaat. Ze geuren heerlijk en overleven elke temperatuur.
Laten we naar ze uitkijken, een beetje hoop kunnen we allemaal gebruiken.

Loes Modderman
Over Loes Modderman 17 Artikelen
Loes Modderman is geboren en getogen in Amsterdam. De liefde voor boeken, taal en schrijven kreeg ze van huis uit mee. In haar tienerjaren raakte ze geïnteresseerd in wereldculturen, mythologie en religies. Loes werkte vele jaren in de gezondheidszorg en als zelfstandig micro-fotograaf, studeerde Engels en Hebreeuws. Ze schreef de boeken 'Dubbelklik' en 'Bergen stenen, korrels zand en publiceert tevens op haar eigen website scienceart.nl. Modderman is medewerkster van magazine Bres, dat het kompas richt op universele spiritualiteit.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*