Alleen de Boeddha heeft verborgen agenda

Alphonses Abracadabra

 

Indertijd. Helaas reeds onherroepelijk verleden. Klaproosje op mijn vervallen akker. Welk geluk viel me niet in de schoot. Die aaiepoes en ik – Belgische kwaliteit. Een jong vief Limburgs mokkeltje. Ik ouwe bok. Natuurlijk waren we bijeen, begrijpelijk hielden we van elkaar. Voor eeuwig. Jazeker, na vijfentwintig jaar huwelijk weer seks, verdomd! Bijzaak vaneigens. Uiteraard alleen liefde.

Hoewel, de schuur in lichterlaaie. Rook kwam me ogen en oren uit. En net zoals het stro in de grotten van Kanne, kon het vuur alleen van zichzelf doven. Wachten maar.

Alphonse Wijnants, Verborgen agenda, Thaise vrouwen
… vief jong Limburgs mokkeltje met Belgische ouwe bok…
Van Flair.be: verliefd op een oudere man
Mijn schoonbroers hadden het direct in de mot, waarschuwden me nog voor we samenwoonden, dat alle Belgische vrouwen zoiets hebben. Maar ik geloofde ze niet. Ik werd kwaad. Mijn god, wat verafgoodde ik haar. Ze mocht en kon alles doen. Maar ai, mijn Belgische aaiepoes koesterde zes jaar lang de verborgen agenda.

Toen pas daagde het me stukje bij beetje. Zes jaar voorbij, in rook opgegaan. Haar in zowat alles gesponsord om gelukkig te maken. Te fraai dat ik er beschaamd van word bij het opbiechten.

Daarna nòg zes jaar met haar in LAT-relatie – kan het erger? De put van vernedering en zelfverachting nog dieper. Rollen aanvaard die mijn aaiepoes me telkens weer in haar scenario’s toebedacht. Mij zien zoals Amerikaanse regisseurs Brad Pit zien: hoofdrolspeler in hun nieuwste film. Geluk is afzien, heel religieus. In het stof gelegen. B-films, amateurtoneel, echte Vlaamse filmpkes. Gratis en onderbetaald. Het platste volkstoneel.

Alphonse Wijnants, Verborgen agenda, Thaise vrouwen
De Belgische aaiepoes

Ik, idioot! Hoe kon ik? In sappig Limburgs heten ze zoiets: Stront in je ogen! ‘Je hebt stront in de ogen, man!’ Domme mannetjesvogel die niet van zijn lijmtak losgeraakt. Twaalf jaar naar de kloten en tweeënzestig jaar oud!

In Thailand leerde ik Thaise vrouwen kennen, logisch. Van hen, notabene, leerde ik dat alles zijn reden heeft. Ook al wist ik niet waarom… Er is een reden, Mr. Falang! My Buddha! Wat was ik een ongelovige, een argwanende vrek! Mijn achterdocht monsterlijk. Helaas, wreed misvormd. Die Thaise schatten lieten me veel inzien. Neen, niet dat Belgische vrouwen niet te vertrouwen zijn. Niet dat die altijd een verborgen agenda hebben. Niet dat die centen willen. Niet dat ik bij een vrouw moet zijn, om niet in eenzaamheid te kniezen. Een hond in huis stemt vrolijker tegen verlatenheid.

Bert van Balen, Briljantje, Sukkels, Pattaya
Het Thaise docentenkorps bovenbouw

Nee, het was heel simpel.

‘Do not think evil,’ zeiden ze keer op keer. ‘You cannot judge another’s life.’ Ja, ik werd even op mijn plaats gezet – als je het zo ziet. Perceptie!

My respect, ladies.

Gelukkig! The game is nu over: anderen verwijten en zelf buiten schot blijven. Niet loslaten dat je het middelpunt van eigen kommer en kwel bent. Jezelf daarin het belangrijkste slachtoffer van de hele wereld vinden.

Redactie TT. Pravit Rojanaphruk, Legalisering prostitutie
Het Thaise docentenkorps onderbouw

Ja, Nan, Bee, Noy, Ning, Aom, Oing, Tuk, Ploy, Nuch, Fah, Dao en Mayuree en co., jullie leerden me iets eenvoudigs. Malheur roep je over jezelf af. Zolang je niet kiest voor wat je echt zelf wil, blijf je de lakei in je leven. Alleen goed voor wat bijrolletjes en luizige theaterklusjes in het drama van een ander.

Afblazen, die vertoning. Tong inslikken en zelf een toneelstukje schrijven – mèt happy end. Goeie Thaise actrices zoeken.

Alleen de Boeddha – diè houdt de verborgen agenda achter de hand! Alleen hij!

Khop khun krap, Nan, Bee, Noy, Ning, Aom, Oing, Tuk, Ploy, Nuch, Fah, Dao en Mayuree en co.

 

(*Aaiepoes: meisje dat lief doet om iets gedaan te krijgen.)

(* Khop khun krap: Dank je, dank je, ik ben mannetje.)

Alphonse Wijnants
Over Alphonse Wijnants 26 Artikelen
Alphonse Wijnants (België) is gewezen leraar en directeur van middelbare scholen. Voormalig copywriter. Heden: Ronddwalen in Zuidoost-Azië en kortverhalen schrijven over mensen en voorvallen aldaar.

6 Comments

 1. Klopt, beste Bert, duidelijk, hè! Ik waardeer je ironie.
  Happiness rules the world. Volkomen politiek incorrect!
  Maar wie ben ik om de wereld te veranderen?
  Terzijde: alleen de tekst is van mij. Foto’s niet door mij ingebracht. Daar was de humor van iemand anders verantwoordelijk voor.
  En nogmaals terzijde: de junta gaat toch komaf maken met dat hele gedoe
  van bejaarde Hollanders die al vier decennia Thaise vrouwen immobiliseren
  en van hun levenslust beroven. Schandelijk.
  Collegiale groeten.

  • Misschien wel aardig voor reageerder Bert om toe te voegen dat de auteur zeer ingenomen was met de door de redactie bijgevoegde foto’s en onderschriften, vooral de twee van Thaise schonen, opgesierd met de in deze context multi-interpretabele begrippen bovenbouw en onderbouw

   • Inderdaad, ik ontken dat niet! Ik was in mijn nopjes.
    Plots brachten die foto’s het perspectief van de ironie
    in mijn belerende cursiefje.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.