Blunderend OM Breda trekt dagvaarding Johan van Laarhoven in


Hans Geleijnse, Van Laarhoven, Dagvaarding, Blunder OM
Van Laarhoven voor arrestatie en recent in gevangenschap

Het OM van Breda heeft plotseling ontdekt dat Johan van Laarhoven in een Thaise gevangenis zit en daarom onmogelijk zelf aanwezig kan zijn bij de rechtszaak tegen hem die volgende week dinsdag zou beginnen. Het OM heeft daarom de dagvaarding tegen de voormalige coffeeeshophouder tijdelijk ingetrokken. Onderzocht wordt nu of en zo ja wanneer Van Laarhoven wel naar Nederland kan komen.

Voor de andere gedagvaarden gaat de zaak gewoon door. Zij moeten zich verdedigen tegen de tenlastelegging van valsheid in geschrifte, belastingfraude, witwassen voormalige van een criminele organisatie  Het gaat om Frans van Laarhoven (broer van Johan) en twee andere personeelsleden van en lidmaatschap The Grass Company, het vastgoedbedrijf van de beide broers en hun Luxemburgse bank. De Van Laarhovens zouden €25 miljoen hebben witgewassen de Luxemburgse bank.

Het besluit om Van Laarhovens dagvaarding alsnog in te trekken mag de zoveelste blunder van justitie in de geruchtmakende zaak worden genoemd. De verdediging van Van Laarhoven maakte al direct na het betekenen van de dagvaarding bezwaar. Advocaat Sidney Smeets in juli tegen Brabants Dagblad/De Stem: ,,Johan van Laarhoven zit in Thailand een straf uit die zijn weerga niet kent. Dat is de schuld van het Openbaar Ministerie in Breda. Formeel kan hij zijn dagvaarding niet eens in ontvangst nemen. Hij is nooit gehoord in zijn eigen zaak, zijn advocaten mogen hem in Thailand niet bezoeken. Dat is allemaal in strijd met een eerlijk proces, want we kunnen zo geen verdediging voeren. Het had justitie gesierd als ze hadden gezegd: Van Laarhoven heeft al een draconisch hoge straf, we laten het er maar bij zitten.”

Van Laarhoven is in Thailand wegens witwassen van ‘drugsgeld’ in hoger beroep veroordeeld tot 75 jaar gevangenisstraf, waarvan hij er twintig moet uitzitten. Zijn levenspartner Tukta Kaen-In kreeg 13 jaar, wat neerkomt op effectief zeven jaar cel. Beiden werden in juli 2014 door de Thaise justitie gearresteerd op aangeven van het OM in Breda.

Hans Geleijnse, Van Laarhoven, Dagvaarding, Blunder OM
Sidney Smeets

Smeets zegt de gang van zaken onbegrijpelijk te vinden. Het OM heeft volgens hem in elk geval haar huiswerk niet goed gedaan. ‘Ze weten heel goed dat  pas in juli 2018  er de mogelijkheid is om over overkomst naar Nederland te spreken.’ Daarmee doet hij op het WOTS-verdrag, waarin is geregeld dat een gedetineerde in (in dit geval) Thailand zijn straf verder kan uitzitten in Nederland. Het OM weet hier uiteraard ook alles van, dat maakt het uitvaardigen en weer intrekken van de dagvaarding tegen hem volstrekt onzinnig.

Smeets in het Brabants Dagblad van vandaag:   ,,We wisten al op het moment dat de dagvaarding uitgebracht werd, dat het nooit tot een zitting kon komen, omdat hij al vanaf het eerste moment heeft aangegeven aanwezig te willen zijn. Als je nu vier of vijf dagen voor de behandeling tot de conclusie komt dat hij er niet bij kan zijn, heb je óf zitten slapen óf wil je voorkomen dat het verhaal ontstaat je een enorme nederlaag hebt geleden.”

Smeets zegt in deze krant ook dat justitie geen tweede dagvaarding de deur hoeft uit te doen omdat de zaak mogelijk toch geseponeerd gaat worden. ,,Theoretisch gezien moet Van Laarhoven in Nederland straks nog zestien jaar uitzitten. Die straf krijg je hier alleen voor ernstige moord, niet voor het exploiteren van coffeeshops”, legt Smeets uit. ,,De uitkomst is dan mogelijk dat hij niks strafbaars heeft gedaan en dan kan de zaak geseponeerd worden.”

Smeets benadrukt de cruciale rol van Van Laarhoven in het proces dat volgende week zonder hem begint. Smeets:  ‘Maar hij is nooit gehoord. Het OM heeft zelfs geschreven dat ze hem geen vragen wil stellen. Hij is gedagvaard zonder dat hem ook maar één keer een vraag is gesteld over de strafbare feiten. Hij moet op zijn minst kunnen zeggen dat hij het niet heeft gedaan.”

Het OM heeft in het zes jaar vergende onderzoek tegen The Grass Company nooit om uitlevering van de in Thailand verblijvende hoofdverdachte Johan van Laarhoven gevraagd.

Foto voorkant: nieuw gerechtsgebouw met kantoor Openbaar Ministerie Breda

 

 

 


Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 346 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

6 Comments

  1. Een zieke en corrupe organisatie zowel de justitie als de politiek in nederland op veel gebieden en plaatsen in de wereld schaam ik me om te vertellen dat ik in dat land geboren ben

  2. Het artikel is een bevestiging van het vals opzet en de knulligheid waarmee Van L is bejegend. De herziening van spraakmakende strafzaken, op last van de Hoge Raad, zou toch tot meer professionaliteit moeten leiden maar Justitie gedraagt zich nog steeds als een almachtige staat in de staat.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.