Thailand. Birmese verslaggevers, activisten gearresteerd

Demonstratie bij het consulaat van Myanmar in Chiang Mai in februari.

In Chiang Mai werden twee Birmese verslaggevers en drie activisten aangehouden omdat ze illegaal het land waren binnengekomen, zo meldde de lokale politie.

Een woordvoerder van de politie vertelde aan Reuters dat ze voor het gerecht worden gebracht en worden gedeporteerd in overeenstemming met de wet. Hij voegde er echter aan toe dat het vijftal vanwege het coronavirus eerst veertien dagen in hechtenis zullen worden gehouden voordat ze worden overgedragen aan de immigratiedienst.

Inmiddels heeft de Democratic Voice of Burma (DVB), een nieuwsorganisatie die door de Birmese militairen is verboden, de Thaise autoriteiten opgeroepen ze niet uit te zetten naar Myanmar.

“Als ze terugkeren naar Myanmar, loopt hun leven gevaar”, verklaarde redacteur Aye Chan Naing van de DVB.  De in Oslo gevestigde redacteur deed ook een beroep op de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties.

In zijn verklaring zei hij dat de arrestanten uit Birma gevlucht waren voor het harde optreden van het leger na de staatsgreep van 1 februari. Daarbij werden duizenden mensen gearresteerd waaronder ook tientallen journalisten. Van verschillende onafhankelijke Birmese nieuwsorganisaties waaronder ook de DVB, werden de vergunningen ingetrokken.

De DVB is in Myanmar een bekende nieuwsorganisatie, die ongecensureerd nieuws brengt. Oorspronkelijk opereerde ze vanuit het buitenland. In 2012 verhuisde ze naar Myanmar nadat de militaire Junta wat meer openheid had toegestaan.

De organisatie is ondanks het verlies van haar vergunning blijven rapporteren op haar Facebook pagina over de dagelijkse protesten en de brute acties van de militairen in Birma.

Ook zendt de organisatie via satelliet haar TV-programma’s nog altijd uit. De junta heeft er alles aan gedaan dat te verhinderen door het gebruik van satellietschotels te verbieden.

“De wereld kijkt nu naar wat de Thaise autoriteiten gaan doen voor de persvrijheid in Myanmar en de regio, en voor de bescherming van degenen die vluchten voor het brute optreden van de junta tegen onafhankelijke media”, zo luidde een verklaring van de Buitenlandse Correspondenten club van Thailand. (FCCT) De club drong aan op onmiddellijke invrijheidstelling en bescherming van de arrestanten.

“Als deze mensen worden gedeporteerd worden ze bij terugkeer meteen opgepakt, vervolgd en misschien erger, voor hun werk en associatie met de DVB. Ze mogen in geen geval worden teruggestuurd naar Myanmar’’.

Ten tijde van het schrijven van dit artikel meldde BBC correspondent Jonathan Head dat de rechtszitting tegen het vijftal die volgens eerdere berichten dinsdag zou plaatsvinden, voorlopig is uitgesteld:

Onder de ongeveer 5000 mensen die door veiligheidstroepen zijn gearresteerd sinds de militaire staatsgreep van 1 februari bevinden zich ook 70 journalisten. Het merendeel daarvan zit nog altijd vast, terwijl er wijdverspreide meldingen zijn van martelingen en buitengerechtelijke moorden.

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*